NieuwsUitkering flexwerkers

UWV opent loket voor uitkering flexwerkers

Flexwerkers, zoals studenten, die door de coronacrisis hun inkomen deels of helemaal zijn kwijtgeraakt, kunnen zich vanaf 22 juni melden bij het UWV voor een corona-uitkering. Voorwaarde is dat de flexwerkers in februari minimaal 400 euro hebben verdiend. Zij kunnen dan 550 euro als uitkering krijgen voor de maanden maart, april en mei.

Drukte op het terras van café restaurant van Zanten in de chique winkelstraat de Meent in Rotterdam Centrum. Beeld Hollandse Hoogte / Hans van Rhoo

Minister Koolmees van Sociale Zaken schrijft dat hij het UWV opdracht heeft gegeven de regeling uit te voeren. Uiterlijk 19 juni moet blijken of het loket daadwerkelijk op 22 juni opengaat. Als dat lukt, blijft het loket drie weken open.

Koolmees voert met enige tegenzin de Tijdelijke overbruggingsregeling voor flexibele arbeidskrachten (Tofa) in. Eerder schreef hij de Tweede Kamer, die in grote meerderheid op een regeling voor flexwerkers aandrong, dat grote risico’s aan zo’n regeling kleefden. Dinsdag stemde de Tweede Kamer voor een motie van PvdA en D66 waarin toch om zo’n regeling werd gevraagd. Alleen de VVD was tegen.

In een eerder plan was sprake van een ‘drempelbedrag’ van 500 euro, het bedrag dat in februari moet zijn verdiend om in aanmerking te komen voor de uitkering. Dat bedrag is op aandringen van de Tweede Kamer verlaagd naar 400 euro. ‘Hiermee’, schrijft Koolmees, ‘kan een grotere groep werkenden, waaronder studenten, de tegemoetkoming aanvragen.’

Drempelbedrag

Eerst was een uitkering van 600 euro beoogd, maar die wordt verlaagd naar 550 euro over de maanden maart, april en mei. ‘Deze hoogte’, schrijft Koolmees, ‘sluit beter aan bij het drempelbedrag van 400 euro en zorgt ervoor dat er niet een te grote groep ontstaat die een hogere tegemoetkoming krijgt dan men voorheen zelf verdiende.’ Wie in april meer dan 550 euro bruto verdiende, komt niet voor de uitkering in aanmerking.

Koolmees schat dat de regeling bij elkaar zo’n 200 miljoen euro gaat kosten. Het is een ‘grove schatting’ omdat er geen gegevens zijn over de omvang van de groep die er een beroep op kan gaan doen.

Bij de uitkering hoort wel een disclaimer. Het is een bruto tegemoetkoming. ‘De tegemoetkoming wordt behandeld als loon, wordt ook als zodanig belast en vormt inkomen voor toeslagen.’ Het kan zijn dat de flexwerkers die de uitkering krijgen later ‘bij moeten betalen op de aanslag inkomstenbelasting’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden