UWV moet maximaal 50 miljoen nabetalen aan werklozen

Het uitkeringsinstituut UWV moet naar verwachting maximaal 50 miljoen euro nabetalen aan duizenden werklozen. Waarschijnlijk zijn hoogstens 5610 werklozen ten onrechte buiten de boot gevallen bij een overgangsregeling voor het afschaffen van de zogeheten WW-vervolguitkering per 1 januari 2004....

ANP

Dat blijkt uit een brief die minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken maandag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het UWV verwacht de hele hersteloperatie eind dit jaar afgerond te hebben.

Het UWV gaat eerst aan de hand van 13.400 dossiers bekijken in hoeverre mensen nog recht hebben op een vervolguitkering. Als de werklozen door het wegvallen van de WW bijvoorbeeld een beroep moesten doen op de bijstand, zal daarmee de vervolguitkering worden verrekend. Naar schatting zal 10 van de 50 miljoen euro aan nabetalingen met gemeenten die de bijstand uitvoeren, worden verrekend.

Volgens de overgangsregeling komen alleen werklozen nog in aanmerking voor de vervolg-WW als zij voor 11 augustus 2003 al recht hadden op deze uitkering, of van wie de dienstbetrekking voor die datum is opgezegd. Ook kunnen werklozen onder de overgangsregeling vallen als zij rond 11 augustus 2003 te maken kregen met een verlaging of verlies van de WAO-uitkering, waardoor zij een beroep moesten doen op de WW.

Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt van de SP had Donner deze zomer opgeroepen om deze (voormalige) WAO'ers schadeloos te stellen. Aanleiding was een uitspraak van de rechtbank in Utrecht, waaruit bleek dat deze mensen volgens de Werkloosheidswet het recht op de vervolguitkering behouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden