NIEUWSNoodmaatregel Overbrugging Werkbehoud

UWV krijgt ruim 81 duizend NOW-aanvragen, groot deel na ingaan lockdown half december

Uitkeringsinstantie UWV heeft ruim 81 duizend aanvragen gekregen voor de derde ronde van de loonsubsidie NOW. Meer dan een kwart van de aanvragen kwam binnen na het ingaan van de lockdown.

Beeld ANP

Sinds half november konden werkgevers die door de coronacrisis hun omzet zagen dalen weer terecht bij het digitale noodloket van het UWV voor de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). De uitkeringsinstantie vergoedde dan tot 80 procent van de loonkosten. Aanvankelijk liep de derde aanvraagperiode tot 13 december, maar vanwege de lockdown werd het NOW-loket op 16 december weer twee weken heropend. En dat blijkt niet voor niets: 23 duizend aanvragen kwamen na die datum binnen. 

Het aantal werkgevers dat zich meldde, is fors lager dan aan het begin van de coronacrisis, toen 149 duizend ondernemers een beroep deden op de regeling, maar meer dan tijdens de zomermaanden. Het UWV heeft tot nu toe 1,3 miljard euro aan voorschotten overgemaakt voor de derde periode NOW. Daarmee worden zo'n 1,1 miljoen banen overeind gehouden. 

Vanaf half februari kunnen werkgevers een beroep doen op de vierde steunronde. Anders dan dit najaar gepland, zal die niet soberder zijn. De steunmaatregelen van het kabinet kostten tot dusver al zeker 33,7 miljard euro. 

Lees ook

Van horeca, tot vuurwerkbranche, van luchtvaartmaatschappijen tot nertsenfokkers, alom krijgen branches financiële steun van de overheid. We spreken zeven personen uit zeven branches. Hoeveel krijgen ze? En vinden ze dat de miljarden eerlijk worden verdeeld?

Bedrijven die gebruik hebben gemaakt van loonsteun (NOW) kunnen sinds oktober hun definitieve omzetverlies doorgeven aan het UWV. Bestuurder Janet Helder waarschuwt: ‘Er zal vast wat ontglippen’.

‘Geen zorgen, er gaat vast íets mis’, zei UWV-bestuurder Fred Paling bij het openen van het digitale loket voor noodsteun. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden