UWV-databank voor mensen met arbeidshandicap helpt amper

Een databank van het UWV die mensen met een arbeidshandicap aan het werk moet helpen, werkt amper. Nog geen 8 procent van de ruim 150 duizend mensen die erin staan, is direct beschikbaar voor werk. Dat schrijft dagblad Trouw, dat een kritisch rapport inzag.

Beeld ANP

Meer dan de helft van de werkzoekenden kan niet worden gevonden, omdat cruciale informatie niet is ingevuld door het UWV. Van 42 procent ontbreekt het opleidingsniveau. Bij ongeveer 40 procent is niet ingevuld in welke sector ze willen werken.

Een van de oorzaken van de ontbrekende gegevens is dat jonggehandicapten op hun 18de in het bestand worden opgenomen. Op dat moment hebben ze hun school vaak nog niet afgemaakt. Mensen die in een kliniek zitten of een behandeling ondergaan, kunnen pas worden beoordeeld als ze daar klaar zijn.

Na de sluiting van sociale werkplaatsen begon het UWV eind 2016 met de personeelsbank, waarvan de IT-kosten 1,3 miljoen euro bedroegen. ‘Werkgevers kunnen nu direct en doelgericht zoeken in het aanbod van gemotiveerde kandidaten’, zei toenmalig staatssecretaris van Sociale Zaken, Jetta Klijnsma (PvdA), destijds.

Hulpmiddel

In 2017 en 2018 werden rond de honderd mensen bij een bedrijf geplaatst. Van het UWV hoeft dat aantal niet omhoog. ‘De kandidatenverkenner is een hulpmiddel, dat er onder grote druk van de politiek is gekomen. Hoeveel werkgevers er gebruik van maken of hoeveel kandidaten er worden geselecteerd, is geen doel op zich’, zegt Astrid Hendriks, landelijk UWV-manager banenafspraak tegen Trouw. Hendriks zegt verder dat er niet extra informatie ingevoerd gaat worden over de kandidaten.

Werkgevers gaan liever naar een werkgeverspunt in de regio, waar UWV’ers voorlichting geven, zegt Hendriks tegen de krant. Maar ze gaat niet stoppen met de databank. ‘Ik geloof in én, én, én.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden