Uw politieke nieuwsbrief: Jesse Klaver flirt met Sybrand Buma

Goedemiddag.

Mark Rutte zien we niet meer terug bij de wekelijkse persconferentie van de minister-president. Als het aan de VVD-leider ligt is dat tijdelijk, maar wat Jesse Klaver betreft hoeft Rutte niet terug te komen. De GroenLinks-voorman wil een centrum-links kabinet. Maar mensen die normaal gesproken GroenLinks stemmen, twijfelen het meest over hun keuze op 15 maart.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u ook dagelijks per e-mail kunt ontvangen.

Beeld ANP/de Volkskrant

PERSCONFERENTIE VAN DE DAG
Ruttes laatste?

Vandaag beleven we het einde van een tijdperk. Of een onderbreking ervan. Mark Rutte hield zijn laatste persconferentie als minister-president. De laatste van ruim 200 in 'deze eerste 6,5 jaar', grapte hij. 'Ik hoop natuurlijk dat ik hier na de formatie weer mag staan als premier.' Rutte in zijn 'slotwoord' tot de pers: 'Ik heb eigenlijk nooit last van jullie gehad. Ik vind dit leuk. Gezellig ook.'

Hoogtepunt van die 6,5 jaar was de troonsoverdracht en het 'puike' economisch herstel, onmiskenbaar dieptepunt het neerhalen van MH17. 'Ik heb een groot deel van mijn tijd aan de telefoon doorgebracht.' Na de verkiezingen, als het kabinet Rutte II demissionair is, zijn er geen vrijdagse persconferenties na afloop van de ministerraad en dat 'pecoloze' tijdperk zou wel eens een tijd kunnen duren. 'Ik sluit niet uit dat de formatie langer is dan vorige keer.' De formatie van Rutte II was met 47 dagen een van de kortste uit de parlementaire geschiedenis.

Rutte wil dus door als premier. Hij wil nog een derde kabinet vormen, vertelt verslaggever Frank Hendrickx morgen in de Volkskrant. Maar of dat gaat lukken? 'Vlekkeloos verloopt de campagne niet', schrijft Hendrickx. 'Rutte zal moeten vechten om ook de komende jaren 'de baas van het spul' (dixit Rutte) te blijven.'

Maar er zijn ideale randvoorwaarden. 'Een premier met economische rugwind is traditiegetrouw bijna onverslaanbaar. De VVD-leider heeft de meeste andere lijsttrekkers bij vorige verkiezingen ook al eens verslagen en is aanzienlijk meer op televisie geweest: 371 minuten sinds 1 januari berekende de site lijsttracker.nl tegen 156 minuten voor D66-leider Pechtold, 122 minuten voor PvdA'er Asscher en 109 minuten voor PVV-voorman Wilders.'

Beeld de Volkskrant
De voorlopig laatste persconferentie van Mark Rutte als minister-president. Beeld ANP

BEKENTENIS VAN DE DAG
Klaver wil met Buma

In de Volkskrant-serie lijsttrekkersinterviews is het morgen de beurt aan de leider van GroenLinks, Jesse Klaver. Elke keer mag zo'n lijsttrekker een estafettevraag stellen aan de volgende geïnterviewde. Voor Klaver is dat CDA-leider Sybrand Buma.

De vraag van Klaver, die zo hardnekkig campagne voert voor een stem op een van de linkse partijen en dan liefst GroenLinks, is opmerkelijk. 'Een belangrijke taak voor een volgend kabinet is om de verbondenheid en gemeenschapszin in onze samenleving terug te brengen', leidt Klaver de vraag aan Buma in. 'Daarom ben ik voorstander van centrum-links kabinet met het CDA. Zie jij dat zitten?'

Centrum-links? Waar is Klavers droom van het links-linkse kabinet gebleven? Het blijkt een calculerende vraag te zijn van de GroenLinks-leider. 'Al dat gedoe met peilingen', zegt hij in hetzelfde interview. 'Ik zie in ieder geval dat rechts geen meerderheid heeft, want niemand wil met Wilders regeren. Ik tel meer ruimte voor een centrum-links dan voor een rechts kabinet.' Let op het woord 'tel' in plaats van 'zie'.

Dat Klaver dan bij Buma uitkomt is ook weer niet zo heel vreemd. Op de vraag welke lijsttrekker op zijn huis in Den Haag mag passen antwoordt Klaver zonder een seconde na te denken: 'Gert-Jan Segers van de ChristenUnie.' En even later: 'Sybrand Buma.' Beide mannen heeft Klaver de laatste tijd beter leren kennen, vertelt hij. 'Blijken heel aimabele types waarmee ik het goed kan vinden. Sowieso heb ik me altijd thuis gevoeld bij het christelijk-sociaal denken.'

Beeld Mike Roelofs

POLL VAN DE DAG
'Zweven valt wel mee'

Opiniepeilers doen meer dan peilen hoeveel mensen op welke partij gaan stemmen. Zo komt Ipsos vandaag met een onderzoek over de vraag: is er dit keer echt een recordaantal zwevende kiezers? Het antwoord van Ipsos: absoluut niet.

Ja, de kiezer is wispelturiger geworden en er zijn veel partijen waar die uit kan kiezen. Maar een echte zwevende kiezer is iemand die totaal geen flauw idee heeft wat hij of zij op 15 maart gaat stemmen. En dat zegt maar 1 op 10 van de 1110 Ipsos-respondenten. Vier jaar geleden was dat een maand voor de verkiezingen bijna 1 op de 6.

Circa de helft van de kiezers weet al welk hokje rood gaat worden. In 2012 wist een kwart van de kiezers het vier weken tevoren zeker. Nu kennen vooral PVV-stemmers geen twijfel. Het minst overtuigd van hun keuze zijn kiezers die normaal gesproken op GroenLinks stemmen.

Een grote groep als zwevend aangemerkte kiezers, 43 procent, heeft een aantal partijen in zijn of haar hoofd waar de keuze op gaat vallen. In die hoofden heeft in meeste gevallen één partij een voorsprong op de andere overwogen kandidaten. Kortom, stelt Ipsos: de kiezer is deze campagne helemaal niet zo besluiteloos als soms wordt beweerd.

Beeld ANP

OOK DAT NOG

Over peilingen gesproken. De Volkskrant blijkt jarenlang een mondiale peilingspionier als columnist gehad te hebben. Marcel van Dam (79) zou volgens de NOS precies vijftig jaar geleden de aller- allereerste exitpoll ter wereld hebben gehouden.

De stembuspeiling die verkiezingsuitslagen voorspelt terwijl de stemmen nog worden geteld, blijkt te zijn uitgevonden door niemand minder dan de oud-staatssecretaris en ex-VARA-voorzitter. Zelfs wist Van Dam ook heel lang niet dat hij in 1967 met een steekproef onder enkele Utrechtse stembureaus een wereldprimeur in handen had. En ook meteen de juiste methode bleek te hebben gekozen, want zo heel veel anders werken de exitpolls van nu niet. Alleen de schaal is groter.

Nederland met de eerste exitpoll ter wereld ooit. Niks geen grootmachten. Zou het? De factcheckrubriek van de Volkskrant Klopt dit wel? zocht het tot de bodem uit. En wat blijkt?

Marcel van Dam Beeld ANP

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden