Uw nieuwsgids voor woensdag 4 mei

Donald Trump is na de voorverkiezingen in Indiana de gedoodverfde winnaar van de Republikeinen, zijn rivaal Ted Cruz heeft zijn campagne gestaakt. Een horrorsoap in het plaatsje Höxter houdt Duitsland in zijn greep, en minderjarige Syriëgangers worden vanaf nu al vanaf hun negende beschouwd als dermate bedreigend. Dit en meer leest u in het ochtendoverzicht.

Ted Cruz omarmt een supporter nadat hij bekendmaakte te stoppen met zijn campagne. Beeld afp
Ted Cruz omarmt een supporter nadat hij bekendmaakte te stoppen met zijn campagne.Beeld afp

Cruz staakt campagne na verlies Indiana
Republikein Ted Cruz, de belangrijkste overgebleven uitdager van Donald Trump, heeft na een flinke nederlaag in de staat Indiana zijn campagne gestaakt om presidentskandidaat van zijn partij te worden. Na afgelopen nacht is Trump de gedoodverfde winnaar bij de Republikeinen. Aan de Democratische zijde won Bernie Sanders van Hillary Clinton, die tot dusver fors meer gedelegeerden achter zich wist te krijgen.

Lees ook een profiel over Ted Cruz. Waarom hebben zijn collega's zo'n hekel aan hem? (+) En wie zijn de Amerikanen die wel van hem houden?

Meerdere vrouwen mishandeld in Duits horrorhuis
Duitsland is de afgelopen dagen in de greep van een horrorsoap die zich in het vakwerkdorpje Höxter heeft afgespeeld. Angelika B. en Winfried Max W. blijken daar wekenlang Susanne F. te hebben mishandeld, aan kachels geketend, wellicht ook seksueel misbruikt. Ze liepen tegen de lamp omdat ze autopech hadden, terwijl ze op weg waren Suzanne met levensgevaarlijke verwondingen terug te brengen naar het dorp waar ze vandaan kwam. De 41-jarige vrouw blijkt niet hun enige slachtoffer.

Syriëganger al bedreiging vanaf zijn 9de
De AIVD beschouwt minderjarige Syriëgangers vanaf 9 jaar oud als dermate bedreigend dat ze een aparte registratie krijgen. De geheime dienst krijgt steeds meer signalen dat minderjarigen getraind worden en deelnemen aan de gewapende strijd. Vanaf nu zullen ze opgeteld worden bij de lijst van jihadistische uitreizigers.

Rutte tussen de vluchtelingen in Libanon
Premier Mark Rutte bracht gisteren een bezoek aan Libanon, waar een op de vier inwoners een Syrische vluchteling is. Voor het eerst zag hij hoe de vluchtelingenopvang in de regio er echt aan toe gaat (+). Om hem heen, tussen de lappen plastic, roepen vluchtelingen in het Arabisch dat hier geen elektriciteit is. Dat de wereld hen vergeten is. Rutte hoort het niet. Hij wil naar binnen, een tent in. 'Een huisje', zegt hij. 'Ik vind het zo leuk om in hun huisjes te kijken.'

Premier Mark Rutte bezoekt een tentenkamp in Debbane tijdens een werkbezoek aan Libanon. Beeld anp
Premier Mark Rutte bezoekt een tentenkamp in Debbane tijdens een werkbezoek aan Libanon.Beeld anp

Apothekers weigeren medicijnafval
Steeds meer apothekers weigeren nog langer overtollige medicijnen retour te nemen, omdat ze dat te veel geld kost. Deze verandering is slecht voor het milieu: als de apotheek medicijnen niet terugneemt, gooit een deel van hun klanten overbodige pillen en andere geneesmiddelen in de prullenbak of het toilet. Daardoor belandt waarschijnlijk meer van dit klein chemisch afval in het milieu.

Veiligheidsraad bijeen over Aleppo
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vandaag op verzoek van Frankrijk en Groot-Brittannië samen om te praten over de situatie in Aleppo, in het noorden van Syrië.

Oranjes ontmantelen fiscale constructies
Prinses Christina maakt niet langer gebruik van een fiscale ontwijkingsroute via het belastingparadijs Guernsey. Deze stichting beheerde het vermogen van de prinses. Vanuit de trust kreeg de in Engeland woonachtige Christina, die geen lid is van het Koninklijk Huis, jaarlijks toelagen. Over het vermogen dat in Guernsey was gestald, hoefde geen inkomstenbelasting te worden betaald.

Elke ochtend op mobiel
Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

null Beeld anp
Beeld anp
Prinses Christina met haar zoon Bernardo Guillermo. Beeld anp
Prinses Christina met haar zoon Bernardo Guillermo.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden