Uw nieuwsgids voor woensdag 30 maart

Rijksambtenaren verspillen uren met de voorbereiding van vragen voor het Vragenuur, die de Tweede Kamer niet eens halen. Maar in de zaak El-Bakraoui ontkwam Minister van de Steur niet aan vragen van oppositie. En het gaat slecht met het Groot Barrièrerif, dat steeds meer kleur verliest. Dit en meer in uw ochtendoverzicht.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Ambtenaren te veel tijd kwijt met voorbereiding Vragenuur
Frustratie onder ambtenaren: Vijf van de zes vragen die worden ingediend halen uiteindelijk het Vragenuurtje van de Kamer niet, maar ambtenaren zijn al gauw een werkdag bezig met de voorbereiding. Dat begint te knellen.

Van der Steur in het nauw door terreurbeleid
De 166 vragen die minister Van der Steur en premier Rutte gisterenavond op zich afgevuurd kregen, brachten de minister in het nauw. De oppositie is kritisch over de zaak El-Bakraoui, de terrorist die vorig jaar ongestoord langs de douane op Schiphol kon lopen en vorige week zichzelf opblies op luchthaven Zaventen. Van der Steur had de grootste moeite om de gang van zaken rondom El-Bakraoui te verklaren. De FBI had vorige week nog gewaarschuwd voor El-Bakraoui.

null Beeld anp
Beeld anp

De weg naar het Vragenuur

Van de aanmelding via het ambtelijke werk tot en met de strijd in het Vragenuur: een voorbeeld met GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren versus minister Van der Steur. (+)

Opnieuw inval Rotterdam wegens terreurverdenking
Een week na de aanslagen in Brussel, was Rotterdam opnieuw het toneel van de zoektocht naar terreurverdachten. De politie deed een inval aan een woning Oudedijk in de wijk Kralingen. Het OM geeft vandaag nadere toelichting over de huiszoeking. Vorige week werden er in Rotterdam al vier terreurverdachten aagehouden.

undefined

Inval in Rotterdam. Beeld anp
Inval in Rotterdam.Beeld anp


El Niño laat het Groot Barrièrerif verbleken
Natuurwetenschappers hebben alarm geslagen. Het Groot Barrièrerif is zwaarder aangetast door verbleking dan gedacht. De verbleking wordt veroorzaakt door opwarming van het zeewater, die een gevolg is van klimaatverandering en van El Niño. 95 procent van het noordelijk deel van het koraalrif is verbleekt.

Het Groot Barrièrerif verbleekt. Beeld afp
Het Groot Barrièrerif verbleekt.Beeld afp

Lesbisch huwelijk strandt eerder
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was van alle vrouwenparen die in 2005 trouwden, tien jaar later ruim 30 procent gescheiden. Bij mannenparen (15 procent) en gemengde paren (18 procent) kwamen echtscheidingen aanzienlijk minder voor. Hoe kan het dat huwelijken tussen vrouwen vaker in een scheiding eindigen dan die tussen mannen of hetero's?

Plus-teken Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Ongezouten twitterkanon is te bot voor Chinese internet
Het Kanon werd hij genoemd: vastgoedmagnaat en prominent partijlid Ren Zhiqiang. Met 37 miljoen volgers was Ren een van de populairste opinieleiders op de Chinese twitterdienst Weibo. Nu zijn zijn tweets verdwenen en wordt hij gearresteerd.

Voetbalsprookje Vincent Janssen op Wembley
Nog even terug naar het voetbal van gisterenavond. Na tal verliespartijen, kon bondscoach Danny Blind eindelijk een succesje vieren. Oranje won met 1-2 tegen Engeland, met dank aan Vincent Janssen. Zijn jongensboek sloeg gisteranavond open. Lees hier het verslag van Willem Vissers.

Vincent Janssen aan de bal. Beeld anp
Vincent Janssen aan de bal.Beeld anp

Elke ochtend op mobiel

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden