Uw nieuwsgids voor woensdag 17 februari

Leerlingen krijgen het 'expliciete recht' om hun beste vakken op een hoger niveau te volgen, de paus predikt het anti-drugspad voor jongeren en de line-up van Pinkpop wordt bekendgemaakt. Ook blikken we terug op 129 jaar V&D en herleven oude tijden in de journalistiek ten tijde van Lubbers. Dit en meer leest u in uw nieuwsoverzicht.

Fleur Willemsen
Lubbers kort na zijn verkiezingsoverwinning met het CDA. Beeld ANP
Lubbers kort na zijn verkiezingsoverwinning met het CDA.Beeld ANP

Terwijl u sliep...

...Schreef staatssecretaris Dekker dat leerlingen het 'expliciete recht' krijgen om hun beste vakken op een hoger niveau te volgen. Nu bepalen scholen of ze leerlingen zulk maatwerk bieden.

...Werd vrouwen met ernstige stollingsafwijkingen afgeraden om de pil te slikken vanwege een verhoogd risico op trombose.

...Probeerde de paus Mexicaanse jongeren van het drugspad te houden.

...Bleek een belasting op vermogen te botsen met de Rechten van de Mens. Wie in een van de afgelopen vijftien jaren minder dan 1,2 procent rendement haalde over zijn spaargeld of vermogen, doet er verstandig aan naar de rechter stappen om belasting terug te vragen.

Volg de Volkskrant

U kunt de Volkskrant ook via Facebook, Twitter, Instagram en WhatsApp volgen. Een volledig overzicht vindt u hier.

De paus tijdens een speech in Mexico. Beeld EPA
De paus tijdens een speech in Mexico.Beeld EPA

Vandaag in het nieuws

Helft Bonnie & Clyde-duo voor de rechter
In februari 2014 trokken Enise B. en haar vriend door Nederland, een spoor van vernielingen, overvallen, geweld en gijzelingen achter zich latend (+). Het duo werd in de volksmond Bonnie & Clyde genoemd. Vandaag doet de rechter uitspraak in het hoger beroep tegen de vrouwelijke helft van het duo, Enise B., die vorige maand twaalf jaar cel tegen zich hoorde eisen.

Petitie Kinderombudsman aangeboden
Tienduizenden handtekeningen voor het aanblijven van Kinderombudsman Marc Dullaert worden vandaag aangeboden aan de Tweede Kamer. De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen besloot onlangs dat hij Dullaert niet langer als Kinderombudsman wilde, hetgeen tot veel protest leidde.

Kamerdebat over zika-virus
Ook in de Tweede Kamer vandaag: een debat met minister Schippers over het zika-virus. Tegelijkertijd praat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Brussel de commissie van Volksgezondheid van het Europees Parlement bij over de situatie.

Achtste finales Champions League
AS Roma komt vanavond uit tegen Real Madrid in de achtste finales van de Champions League. Beide clubs wisselden tijdens de winterstop hun coach in. Het tweede duel gaat tussen VfL Wolfsburg en AA Gent.

Line-up Pinkpop
Deze week werd het al langer rondzingende gerucht bevestigd: ex-Beatle Paul McCartney komt naar Pinkpop. Maar wie staan er nog meer? Vandaag wordt de line-up bekendgemaakt.

Het weer
We beginnen de dag nog erg koud, met net na zonsopkomst temperaturen van -4 tot lokaal -8 graden. Hier en daar kan het wat nevelig zijn. Het hele weerbericht leest u hier.

Rechtbanktekening van het 'gangsterduo' dat al rovend door Nederland trok. Beeld ANP
Rechtbanktekening van het 'gangsterduo' dat al rovend door Nederland trok.Beeld ANP
Kinderombudsman Marc Dullaert. Beeld ANP
Kinderombudsman Marc Dullaert.Beeld ANP
Paul McCartney komt naar Pinkpop. Beeld EPA
Paul McCartney komt naar Pinkpop.Beeld EPA

Mustreads

Het doek viel definitief voor V&D
Na 129 jaar dominantie in de Nederlandse winkelstraten is het nu definitief afgelopen met Vroom & Dreesmann. Het is het grootste faillissement ooit in de geschiedenis van de Nederlandse detailhandel. (+) Ook sprak de Volkskrant Vincent Vroom, de achterkleinzoon van de oprichter. Ja, het zal pijnlijk zijn als de namen van de gevel afgaan straks, maar: 'De tijden zijn veranderd.' Ook hij geloofde niet meer in een toekomst voor V&D. (+)

Aurélie vermoordde haar kinderen
Bijna versteend zit de 36-jarige Aurélie V. dinsdag in de rechtszaal. Achteromkijken naar haar familie, dat durft ze niet. Ze doodde haar eigen kinderen. Kwam dat door de antidepressiva? (+)

Cameron en het EU-lidmaatschap
Zodra Cameron vrijdag terug is in Londen, zal hij zijn verkooptalenten moeten inzetten om het referendum over het EU-lidmaatschap te winnen. Misschien wel cruciaal: wat doet zijn vriend en rivaal Boris Johnson? (+)

Andere journalistieke tijden met Lubbers
Woensdag begint Land van Lubbers, een dramaserie over de voormalige CDA-premier. Tijdens zijn bewind deden de journalisten Max van Weezel en Arendo Joustra verslag vanaf het Binnenhof. Ze bekeken de serie alvast, en halen en passant herinneringen op over die andere tijd in de journalistiek. Een tijd waarin, volgens Joustra, 'in elke la die je bij de Volkskrant opentrok een fles sterke drank lag'. (+)

null Beeld ANP
Beeld ANP

Plus-teken

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Oud-premier Ruud Lubbers. Beeld ANP
Oud-premier Ruud Lubbers.Beeld ANP

Populair op Volkskrant.nl

1. Na 129 jaar is het over voor V&D: 'Teleurstelling in duizenden hoofdletters'
2. Huppakee, weg!
3. Verhuurders en banken blokkeren doorstart V&D
4. Sportblog - Ronaldo beent boos weg uit persconferentie
5. Geef de patiënt niet de schuld van zijn ziekte

Elke ochtend op mobiel

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

null Beeld Gummbah
Beeld Gummbah

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden