Uw nieuwsgids voor woensdag 16 maart

Trump en Clinton boeken opnieuw zeges bij Super Tuesday 3, Rubio gooit de handdoek in de ring in de strijd om de nominatie en de originele jury van Idols blikt nostalgisch terug op het tijdperk Jim-Jamai: dit is het nieuws om uw dag mee te beginnen.

Redactie
Campagnemateriaal van Clinton in St. Louis. Beeld ap
Campagnemateriaal van Clinton in St. Louis.Beeld ap

Super Tuesday, deel 3

Super Tuesday 3 in de Verenigde Staten: er werd gestemd in Florida, North Carolina, Illinois en Ohio. Opnieuw boekt Donald Trump een grote zege: hij won drie staten en heeft daarmee de helft van de gedelegeerden binnen die nodig zijn voor de Republikeinse nominatie. Hillary Clinton sleepte vier staten binnen. Gouverneur John Kasich won Ohio. Voor Bernie Sanders waren de voorverkiezingen een teleurstelling: hij won geen enkele staat.

Alle ontwikkelingen van afgelopen nacht leest u terug in ons liveblog. De analyse van onze correspondent ter plaatse vindt u hier.

Rubio gooit handdoek in de ring
De Republikein Marco Rubio heeft de strijd om het presidentschap opgegeven. Hij stapte uit de race nadat hij in zijn thuisstaat Florida verloor van Trump.

Marco Rubio kondigt zijn afscheid aan. Beeld reuters
Marco Rubio kondigt zijn afscheid aan.Beeld reuters

Pensioenfondsen in kritieke toestand

Ruim 7 miljoen werknemers en gepensioneerden moeten er ernstig rekening mee houden dat hun pensioen volgend jaar wordt verlaagd. De financiële toestand van de grote Nederlandse pensioenfondsen is in februari kritiek geworden. Het pensioenstelsel moet op de schop, vindt de voorzitter van ambtenarenpensioenfonds ABP. Risicodeling tussen generaties moet daarbij overeind blijven. Gaat dat wel lukken? (+)

Marokko dreigt met terugtrekking uit VN-missies
Marokko denkt erover na om haar bijdrage aan vredesmissies van de Verenigde Naties stop te zetten. Aanleiding is een uitlating van VN-chef Ban Ki-moon waarin hij de Westelijke Sahara omschreef als 'bezet gebied'. De Marokkaanse overheid noemt de uitspraak 'onacceptabel' en vindt dat de VN-chef zich niet neutraal opstelt in het conflict.

Plus-teken

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Idols: terugblik van de originele jury

Idols, de moeder aller talentenjachten, komt volgende week terug op tv. V blikt met de originele jury, Henkjan Smits, Jerney Kaagman, Eric van Tijn en Edwin Jansen, terug op het allereerste seizoen. 'Idols was een van de echtste programma's ooit.' (+)

Sprankje hoop voor Syrische vrede
Vijf jaar na het begin van de oorlog in Syrië zijn er zowaar wat lichtpuntjes voor de net begonnen vredesonderhandelingen in Genève. Zoals de onverwachte afbouw van Russische troepen. Een analyse. (+)

Elke ochtend op mobiel
Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan. Klik hier om u aan te melden.

null Beeld Els Zweerink
Beeld Els Zweerink
null Beeld Gummbah
Beeld Gummbah

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden