Uw nieuwsgids voor vrijdag 8 januari

David Bowie is jarig en brengt een nieuw album uit, in Duitsland verschijnt een nieuwe, veel dikkere versie van Mein Kampf, en Nederland is nog maar net EU-voorzitter, en nu al tevreden. Verder in deze nieuwsbrief: Mitterand, vieze Romeinen en een Chinese crisis.

Thomas van der Kolk
null Beeld anp
Beeld anp

Terwijl u sliep...

... zette Zuid-Korea op elf plekken langs de grens met aartsvijand Noord-Korea luidsprekers aan waaruit propaganda tegen het communistische buurland klinkt.

... werd bekend dat hooikoorts een overblijfsel is van steentijdseks met Neanderthalers. Noem het een geslachtsziekte.

... hebben Belgische rechercheurs vermoedelijk de plek ontdekt waar de bomgordels werden gemaakt voor de aanslagen van 13 november vorig jaar in Parijs. Zelfs de naaimachine stond er nog.

... heeft Turkije de ambassadeur van Iran opgeroepen een einde te maken aan mediaberichten die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in een kwaad daglicht stellen.

Zei Frans Timmermans, vice-voorzitter van de Europese Commissie, dat de Duitse justitie snel en hard moet optreden tegen de mannen die op oudejaarsnacht in Keulen vrouwen hebben lastiggevallen.

Een Zuid-Koreaanse militair aan de grens met Noord-Korea. Beeld AFP
Een Zuid-Koreaanse militair aan de grens met Noord-Korea.Beeld AFP
Frans Timmermans Beeld anp
Frans TimmermansBeeld anp

Vandaag in het nieuws

Nieuwe David Bowie
David Bowie wordt vandaag 69 en brengt wereldwijd zijn nieuwe album * (spreek uit: Blackstar) uit. Het is zijn 25e studioalbum en het eerste album dat hij uitbrengt in drie jaar.

Virtual Bowie Coupé
Ter ere van die verjaardag kunnen treinreizigers tussen Zwolle en Groningen vandaag een virtuele reis maken door de wereld van Bowie in de 'Virtual Bowie Coupé'. De David Bowie express is een gewone trein met een speciale coupé en vertrekt om 11.47 vanaf station Zwolle.

Geboortedag Elvis Presley
Als hij nog had geleefd, was ook Elvis Presley vandaag jarig geweest. Wereldwijd wordt vandaag stilgestaan bij de geboortedag van The King.

Fashion Week van start
De 24ste FashionWeek gaat vandaag van start met een grote overzichtsshow van Nederlandse ontwerpers van 1960 tot 2016. Tien weken lang zal het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam in het teken staan van mode.

Presentatie wielerploeg Lotto-Jumbo
In Den Bosch stelt de wielerploeg van Lotto-Jumbo zich vandaag voor. Waarschijnlijk zullen Robert Gesink, Steven Kruijswijk en Wilco Kelderman hun programma voor komend seizoen bekendmaken.

Nieuwe versie Mein Kampf
Het was de afgelopen zeventig jaar verboden om Adolf Hitlers boek Mein Kampf (1925) te herdrukken. Maar nu de auteursrechten op de vorige editie zijn verlopen, verschijnt er vandaag in Duitsland een nieuwe versie. Het aantal pagina's is daarin flink toegenomen: van 800 naar bijna 2.000, naar verluidt omdat er heel veel kritische kanttekeningen zijn toegevoegd. In Nederland is de verkoop en verspreiding van het boek (vertaald als 'Mijn Kamp') overigens nog altijd verboden.

Het weer
De winterse ellende is even voorbij, het wordt tijdelijk iets zachter. De temperatuur loopt vrijdagmiddag uiteen van 5 graden in het noordoosten tot 8 graden in de westelijke provincies. Daarbij schijnt de zon volop en neemt de wind af. De zuidwester waait vanochtend nog met kracht 3 tot 5 en wordt later vrijdagmiddag kracht 2 tot 4. Vannacht wordt het wel weer koud.

null Beeld epa
Beeld epa
Doutzen Kroes tijdens een eerdere editie van de Fashion Week. Beeld anp
Doutzen Kroes tijdens een eerdere editie van de Fashion Week.Beeld anp
Robert Gesink Beeld photo_news
Robert GesinkBeeld photo_news
Een Franse, een Finse en een Deense versie van Mein Kampf. Beeld afp
Een Franse, een Finse en een Deense versie van Mein Kampf.Beeld afp

Mustreads

Chinese crisis dreigt: Wat zijn de gevolgen?
Twintig jaar lang kende China enorme groeicijfers, maar nu kelderen de beurskoersen. Een crisis dreigt. Wat zijn de oorzaken en wat betekent dat voor de rest van de wereld? Een analyse. (+)

Amper EU-voorzitter en nu al tevreden
Verbondenheid, dat wil Nederland als voorzitter van de EU vooral uitstralen. Tot genoegen van Commissie-voorzitter Juncker. Zijn bezoek aan Amsterdam en Den Haag is een warm bad. (+)

null Beeld ap
Beeld ap
Premier Rutte verwelkomt president Juncker van de Europese Commissie in het Scheepvaartmuseum. Beeld anp
Premier Rutte verwelkomt president Juncker van de Europese Commissie in het Scheepvaartmuseum.Beeld anp

'Mijn moeder wil wel ergens heen, maar niet alleen'
De overheid betaalt niet voor koffiepraatjes. Maar veel ouderen hebben wel behoefte aan sociaal contact. Haagse bedrijven, aangesloten bij de 'Community tegen Eenzaamheid' bieden hun diensten aan.

Frankrijk snakt naar een president die zo Frans is als Mitterand
François Mitterrand (1916-1996) was een monarchale president. Hij is nog altijd populair en inspireert François Hollande. Heimwee naar het Frankrijk van gisteren? (+)

Plus-teken

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

null Beeld epa
Beeld epa

Vieze Romeinen verspreidden overal parasieten
Gore jongens, die Romeinen. Hoewel geroemd om hun badhuizen, riolen, aquaducten en doorspoelbare toiletten, leidde al die hygiëne niet tot een betere volksgezondheid. Integendeel, zo blijkt uit nieuw onderzoek: waar de Romeinse cultuur opkwam, grepen parasieten zoals sommige ingewandwormen juist om zich heen. (+)

Romeinse wc's bij Leptis Magna in wat nu Libië is. Beeld Craig Taylor
Romeinse wc's bij Leptis Magna in wat nu Libië is.Beeld Craig Taylor

Populair op Volkskrant.nl

1. Gedode aanvaller politiebureau Parijs geïdentificeerd
2. USA16 - Twijfel groeit hoe Republikein nominatie kan winnen
3. Ernstig demente kan eerder euthanasie krijgen
4. Man en hoofd van vrouw in beton gevonden in Oostenrijks meer
5. Asielzoeker (14) vast voor groepsverkrachting in Duitsland

Elke ochtend op mobiel

Dit overzicht elke ochtend op uw mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden