Uw nieuwsgids voor vrijdag 30 oktober

Asielzoekers uitzetten, hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? In de Margriet leren we premier Rutte pas 'écht' kennen. En hoe gaat het met de pianoman uit Syrië? Dat en meer in de nieuwsgids van vandaag.

Thomas van der Kolk
null Beeld afp
Beeld afp

Terwijl u sliep...

... liet China weten geen tussenkomst te accepteren van het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag over het conflict in de Zuid-Chinese Zee.

... hebben honderden vluchtelingen zich een weg door en over metalen hekken gebaand om uit het vluchtelingenkamp van het Sloveense Sentilj te komen.

... meldde The Wall Street Journal dat een Iraans-Amerikaanse zakenman zo'n twee weken geleden in de Iraanse hoofdstad Teheran zou zijn gearresteerd.

... kwam een voormalige Duitse rapper die zich een tijd geleden aansloot bij Islamitische Staat (IS) om het leven bij Amerikaanse luchtaanvallen.

null Beeld ap
Beeld ap
Dennis Cuspert, de IS-rapper. Beeld afp
Dennis Cuspert, de IS-rapper.Beeld afp

Vandaag in het nieuws

9.00 uur
De drie mannen en een vrouw die worden verdacht van heling van de Monstrans uit het Catherijneconvent verschijnen voor de rechter.

15.30 uur
Het CBS komt met cijfers over Syriërs in Nederland.

En verder:
In Polen beslist de rechter over het verzoek tot uitlevering van filmmaker Roman Polanski aan de Verenigde Staten. Polanski wordt ervan verdacht tijdens een fotoshoot seks te hebben gehad met een 13-jarig meisje.

De Verenigde Staten beginnen met het vervroegd vrijlaten van zesduizend gevangenen. Dit vanwege een wetswijziging die ervoor zorgt dat drugsgerelateerde misdrijven minder streng worden bestraft. Zo moeten de overvolle gevangenissen enige lucht krijgen.

In Wenen vindt internationaal overleg plaats over de situatie in Syrië. Voor het eerst zal ook Iran daaraan deelnemen.

Met een jubileumvoorstelling in aanwezigheid van de voormalige castleden wordt gevierd dat het vandaag precies vijf jaar geleden is dat de musical Soldaat van Oranje in première ging in de TheaterHangaar in Katwijk.

Het weer:
Vandaag begint de dag op veel plaatsen met lage bewolking. Vooral in het noordoosten kan weer (hardnekkige) mist of laaghangende bewolking voorkomen. Maar er staat een prachtig weekeinde voor de deur.

De gerestaureerde monstrans. Beeld anp
De gerestaureerde monstrans.Beeld anp

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

De cast van Soldaat van Oranje in 2014. Beeld anp
De cast van Soldaat van Oranje in 2014.Beeld anp

Mustreads

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Justitie vindt dat het percentage uitgeprocedeerde asielzoekers dat Nederland verlaat omhoog moet. Dat wil hij onder meer bereiken met met strakkere gesprekstechnieken, zodat meer illegalen worden gemotiveerd Nederland te verlaten.

Nu al moeten jaarlijks duizenden asielzoekers worden uitgezet. Hoe gaat dat in z'n werk? Het is veel moeilijker dan mensen denken, zeggen de betrokken instanties. Gewoon maar even snel iemand uitzetten is er niet bij. Het 'vertrekproces' loopt eigenlijk alleen soepel als zowel de migrant als het land van herkomst meewerkt. (+)

Interieur van een spreekkamer op terugkeerlocatie asielzoekerscentrum Ter Apel. Beeld anp
Interieur van een spreekkamer op terugkeerlocatie asielzoekerscentrum Ter Apel.Beeld anp

Premier Rutte is gasthoofdredacteur van Margriet. Zo leren we de premier 'écht' kennen. Bij één ontboezeming bekroop columniste Sheila Sitalsing de gedachte 'dit had ik liever niet geweten': 'een foto van een olijke Rutte in een gele regencape met Mickey Mouse op de rug. Bijschrift: "In 1997 ben ik met vrienden naar Euro Disney geweest. Eerlijk gezegd, niks voor mij. Ik verloor ook nog eens mijn bril in de Space Mountain."' (+)

Mark Rutte verloor zijn bril in de Space Mountain. Beeld ap
Mark Rutte verloor zijn bril in de Space Mountain.Beeld ap
'Eerlijk gezegd, niks voor mij.' Beeld afp
'Eerlijk gezegd, niks voor mij.'Beeld afp

Aeham Ahmad (27) probeerde een vrolijke noot te laten klinken in het Palestijnse vluchtelingenkamp nabij Damascus. Maar IS stak zijn 'heidense' piano in brand en Ahmad, beter bekend als 'de pianoman van Yarmouk', moest vluchten naar Europa. Hij speelt nu in München. De Volkskrant sprak met hem. Hoe maakt hij het nu?

undefined

De pianoman van Yarmouk. Beeld afp
De pianoman van Yarmouk.Beeld afp

Populair op Volkskrant.nl

1. Plagiaat in de Volkskrant
2. De ondergang van Mansveld wringt (+)
3. 'Grove onzorgvuldigheden' in deel psychologische studies
4. 'Ik wilde alleen boe roepen' (+)
5. Bang maken voor vlees heeft politiek doel

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen?

Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden