Uw nieuwsgids voor vrijdag 22 januari

In de strijd tegen mensensmokkelaars rond asielzoekerscentra zet de politie honderd agenten in in speciale teams. Verder in deze nieuwsbrief: uit een rapport van de SER blijkt dat een ravage plaatsvindt in de kunstensector, en een mooie reportage uit het door het zika-virus getroffen Brazilië.

Redactie
Een kind houdt zijn broertje met het zika-virus vast. Beeld ap
Een kind houdt zijn broertje met het zika-virus vast.Beeld ap

Terwijl u sliep...

...heeft de Nationale Politie de jacht geopend op tientallen mensensmokkelbendes die actief zijn in en rond Nederlandse asielzoekerscentra. Nieuwe flexteams van in totaal honderd politiemensen patrouilleren vanaf vandaag bij de grens en rond opvangcentra.

...bleek uit een rapport van de SER dat de bezuinigingen een ravage hebben aangericht in de kunstwereld. Wie niet bij de top hoort, kan niet rondkomen.

...wordt de strijd in de Amerikaanse voorverkiezingen spannender. Een week voor de eerste voorverkiezingen in Iowa staat Donald Trump in de peilingen 11 procent voor op Ted Cruz. Bernie Sanders heeft Hillary Clinton ingehaald: 51 procent tegen 43 procent. Lees ook drie vragen over de strijd.

...versterkte Ahold zijn machtspositie op 'ongekende manier'. Zo bleek donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers. Ahold haalde vorig jaar een omzet van 38,2 miljard euro, wat 16,6 procent meer was dan een jaar eerder.

...bleek empathie niet per se iets menselijks: ook sommige knaagdieren leven mee en troosten elkaar als het even niet meezit.

Plus-teken

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Asielzoekers uit AZC Ter Apel komen aan in de Americahal. Beeld anp
Asielzoekers uit AZC Ter Apel komen aan in de Americahal.Beeld anp

Vandaag belangrijk

11.00 uur
De rechter doet uitspraak over de milieuzone in Utrecht. Die stad wil dat het centrum vrij van oude, vieze auto's wordt gemaaakt. Volgens de stad en Milieudefensie zou dat 30 procent roetuitstoot schelen op jaarbasis.

13.00 uur
Rapper Kempi moet voor de rechter verschijnen. De rechter doet uitspraak in de zaak tegen de Eindhovense rapper, eerder veroordeeld tot vijftien maanden cel wegens loverboypraktijken. Hij staat nu terecht voor bezit van drugs en wapens.

20.00 uur
In de eredivisie treffen NEC en FC Groningen elkaar in de Euroborg. In oktober speelden de clubs ook al tegen elkaar, toen eindigde de wedstrijd met een 1-1 score in gelijkspel.

20.10 uur
Vanavond spelen de Nederlandse waterpolosters op het EK in Belgrado in de finale. Om 20.10 uur treffen de oranje dames het team van Hongarije. De winnaar van vanavond plaatst zich direct voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Noodtoestand om winterstorm VS
De Amerikaanse oostkust maakt zich op voor een grote winterstorm. Vluchten zijn geannuleerd, scholen zijn gesloten en de noodtoestand is afgekondigd in vijf verschillende staten.

Het weer
Vrijdag wordt de vrieskou uit Nederland verdreven. In de ochtend is het droog en schijnt misschien ook even de zon. Verder kan het nevelig zijn. Vroeg in de middag wordt het bewolkt en later trekt een neerslaggebied vanuit het westen het land in. In de westelijke kustprovincies valt regen, maar verder landinwaarts valt eerst nog natte sneeuw.

Een vader sleet met zijn kinderen van Capitol Hill in Washington DC. Beeld ap
Een vader sleet met zijn kinderen van Capitol Hill in Washington DC.Beeld ap

Mustreads

Reconstructie moord op Litvinenko
Het leek een geweldig idee om polonium-210 te gebruiken om in het buitenland een politieke tegenstander uit de weg te ruimen. De zeer giftige en radioactieve stof is uiterst zeldzaam, zodat het hoogst onwaarschijnlijk leek dat een lijkschouwer het moordwapen zou ontdekken. Maar toch ging het mis bij de moord op de Russische dissident Aleksandr Litvinenko in 2006. Door polonium te gebruiken zetten zijn moordenaars ongewild een spoor uit dat uiteindelijk naar huis leidde: Moskou. (+)

Brazilië in gevecht met het zika-virus
Brazilië vecht tegen een ongekende uitbraak van het zika-virus. Duizenden pasgeboren baby's raken erdoor verstandelijk gehandicapt. De boosdoener is een mug, die op weg is naar Europa. 'Hij is mijn eerste kind, ik heb zo naar hem verlangd. De kans is groot dat hij achterlijk blijkt. Of dat hij nooit zal lopen of praten.' (+)

De rug in de kunst
Wel eens gedagdroomd over de billen van Frans Banning Cocq, de kapitein die ons tegemoet treedt op Rembrandts Nachtwacht? Vast niet. Maar zien we iemand op de rug, dan begint het ongebreidelde fantaseren. Want alleen je geestesoog ziet hoe ze zich omdraaien. (+)

Column Peter Buwalda
Hoewel ik beschik over een auto met chauffeur (Suzy), nam ik de trein. Ik ben geen liefhebber. De dark side van het openbaar vervoer is dat andere mensen ook mee mogen. Normaal verspreidt iedereen zich gelijkmatig en zwijgend over het rijtuig, maar vanwege een maas in het NS-regelement stapte er nu een man op mij af. 'Heeft u een kortingskaart?', vroeg hij in Stroganoff-Engels. (+)

Drie kunstenaars en hun hongerloon
De economische crisis en bezuinigingen van de rijksoverheid, provincie en gemeente van in totaal ruim een half miljard euro hebben een kleine ravage veroorzaakt in de cultuursector. Er zijn 20 duizend vaste banen verdwenen, het aantal zzp'ers is navenant toegenomen, vaak in een zwakke positie. In theaters en bibliotheken en bij poppodia werken meer vrijwilligers dan betaalde krachten. De Volkskrant sprak drie kunstenaars. (+)

Jean-Auguste-Dominique Ingres - La Baigneuse Valpinçon Beeld
Jean-Auguste-Dominique Ingres - La Baigneuse ValpinçonBeeld
null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Populair op Volkskrant.nl

1. Meer leerlingen naar havo en vwo door nieuw systeem
2. Brits onderzoek: Poetin keurde moord op Litvinenko waarschijnlijk goed
3. Huiseigenaren stappen over naar andere geldschieter door lage hypotheekrente
4. Negende planeet ontdekt in ons zonnestelsel
5. 'Je moet types als Jan Roos keihard durven aanpakken'

Elke ochtend op mobiel

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden