Uw nieuwsgids voor vrijdag 12 februari

Groot aantal landen akkoord over bestand en humanitaire hulp in Syrië, de NS gaat op tweehonderd extra mensen aannemen om de veiligheid in treinen te vergroten en de Paus bezoekt de no-go-area's van Mexico. Zo bent u weer goed op de hoogte voordat u het weekend in gaat.

Vredesoverleg in München Beeld anp
Vredesoverleg in MünchenBeeld anp

Terwijl u sliep...

...kwam een groot aantal landen tot een akkoord over de situatie in Syrië. In het bestand spreken grootmachten, waaronder Rusland en de Verenigde Staten, af dat ze de komende dagen langzaam ophouden met vechten.

...publiceerden onderzoekers van de Universiteit Maastricht en het Verwey-Jonker Instituut hun onderzoek naar kindhuwelijken: in Nederland worden jaarlijks naar schatting 250 kindhuwelijken gesloten.

...lieten vakbonden FNV en CNV en de NS weten dat de NS per direct tweehonderd medewerkers extra gaat werven om de veiligheid in de trein te vergroten.

...werd bekend dat de Verenigde Staten de afgelopen drie weken ongeveer twintig luchtaanvallen uitgevoerd tegen militanten van Islamitische Staat (IS) in het oosten van Afghanistan.

Volg de Volkskrant

U kunt de Volkskrant ook via Facebook, Twitter, Instagram en WhatsApp volgen. Een volledig overzicht vindt u hier.

Vandaag in het nieuws

10:00 uur
Vandaag doet de rechter uitspraak in de zaak tegen de Utrechtse serieverkrachter. Twintig jaar lang heeft de politie hem geprobeerd te pakken. Lees hier het dubbelinterview met oud-rechercheurs Perlot en Van Delden.

13:30 uur
Koning Willem-Alexander opent in het Noordbrabants Museum in Den Bosch een expositie over Jheronimus Bosch (circa 1450-1516). Directeur Charles de Mooij de wereld over om de werken bijeen te krijgen: over onverwachte telefoontjes, een vreemd feestje en kongsi's. (+)

16:00 uur
In Parijs wordt door staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) gesproken over kansen om vooruitgang te boeken na de klimaattop. Ze organiseert het evenement samen met de Franse minister Ségolène Royal van Milieu. Lees hier het interview met Dijksma:'Naar een wereldwijde prijs voor CO2' (+)

Verder in het nieuws
In vijf dagen gaat paus Franciscus vooral naar uithoeken van Mexico. Hij komt om te bidden, maar ook om een statement te maken tegen geweld, corruptie en drugshandel. Een reportage. (+)

Het weer
Vanuit het zuiden gaat op steeds meer plaatsen de zon geregeld schijnen, alleen het noorden moet mogelijk tot het middaguur wachten op de eerste stukjes blauwe lucht. Komende nacht wordt het koud.

Recensie Jheronimus Bosch *****

De mens deugt niet en maakt er een puinhoop van. En tsjonge, wat genoot Jheronimus Bosch daarvan, blijkt op de tentoonstelling die nu al een van de beste van dit jaar is.

Bezoeker kijkt naar De Hooiwagen van Jeroen Bosch Beeld EPA
Bezoeker kijkt naar De Hooiwagen van Jeroen BoschBeeld EPA
Staatssecretaris Sharon Dijksma Beeld anp
Staatssecretaris Sharon DijksmaBeeld anp

Mustreads

De consument laat het steeds breder hangen. En geen wonder: 2015 was een prachtjaar voor de Nederlandse economie (+), rapporteerden statistici donderdag. Maar beleggers kijken vooruit. Waarom kelderen de koersen? (+)

Sinds het begin van de discussie over opvang van vluchtelingen in gemeenten krijgt 7 procent van de raadsleden te maken met bedreigingen of agressie. Is de democratie in gevaar? Het verhitte asieldebat wordt raadsleden te veel.

De terugkomende ophef over topsalarissen en fraude in grote bedrijven vraagt om opgefriste regels voor goed bestuur. Daarom is er nu een herziene Code Tabaksblat. Wat moet er gebeuren om fraude te verminderen? In vier stappen naar een simpeler en transparanter systeem. (+)

Plus-teken

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Populair op Volkskrant.nl

1. Ruttes beste grappen tijdens het Correspondents' Dinner
2. Eindelijk bewijs: de ruimte rilt, theorie Einstein klopt
3. Keten Hudson's Bay plant 60 winkels in Nederland
4. Gekrulde mondhoeken als de camera's aangaan (+)
5. Turkije dreigt poorten naar Europa open te zetten

Elke ochtend op mobiel

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden