Uw nieuwsgids voor maandag 30 november

In Parijs gaat de klimaattop van start, wat hebben we geleerd van Kopenhagen en Kyoto? Verder blijkt uit cijfers van het CBS dat het aantal 55-plussers met een WW-uitkering is verdubbeld en spreken de zussen van Holleeder voor de rechter. Dit en meer in de nieuwsgids.

Demonstrant tegenover de politie in ParijsBeeld anp

Terwijl u sliep...

...bracht de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een rapport naar buiten waarin gepleit wordt voor een gereguleerde cannabisteelt, op een wijze die de overheid verzekert van greep op verkoop, gebruik én productie.

...kwam het CBS met cijfers waaruit blijkt dat het aantal 55-plussers met een WW-uitkering in vijf jaar tijd is verdubbeld. Bij alle leeftijdscategorieën daalt de werkloosheid sinds begin 2014, maar niet bij de 55-plussers.

...liet het kabinet weten extra geld vrij te maken voor de cultuursector. Regeringspartijen VVD en PvdA willen in totaal 13,5 miljoen euro besteden aan culturele evenementen. Eén miljoen moet gestoken worden in de beveiliging van culturele evenementen.

...riepen oppositiepartijen D66 en SP het kabinet op duidelijkheid te geven over de rol van Nederland bij Amerikaanse drone-aanvallen. Aanleiding is de rechtszaak van twee Somalische droneslachtoffers tegen de Nederlandse staat.

...brachten de Franse president François Hollande en zijn Amerikaanse collega Barack Obama een bezoek aan concertzaal Bataclan in Parijs.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Vandaag in het nieuws

10:00 uur
Officiële opening van de klimaattop in Parijs. Laurent Fabius (Franse minister van Buitenlandse Zaken) wordt tot president gekozen van COP21. Delegaties van de 196 landen moeten het in twee weken tijd eens zien te worden over een wereldwijd akkoord. Krijgt het Kyotoprotocol een waardige opvolger?

12:30 uur
De uitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. De oeuvreprijs wordt door koningin Máxima uitgereikt aan architect Francine Houben. De Nederlandse architect kreeg onlangs de prestigieuze opdracht om de New York Public Library onder handen te nemen. Hoe is haar dat gelukt? Lees de reconstructie. (+)

Ook vandaag
Passageproces. Voor het eerst worden vandaag de zussen van Holleeder door de rechter ondervraagd. Misschien wordt dan duidelijk of Holleeder echt de koning van de Amsterdamse onderwereld was. Holleeder of Dino S., wie is de grote jongen? (+)

Vandaag begint in Baltimore de rechtszaak tegen een van de agenten die Freddie Gray arresteerden. Gray stierf. Zijn wijk is sindsdien alleen maar gewelddadiger geworden. Een reportage vanuit West-Baltimore, de gewelddadigste buurt in een van de gewelddadigste wijken van Amerika. (+)

Paus Franciscus brengt maandag in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) naar verwachting een bezoek aan een moslimenclave in hoofdstad Bangui. Het doel van het bezoek is verzoening tussen de moslimminderheid en de christenen dichterbij brengen.

Het weer
De laatste dag van november eindigt in stijl. Het was deze novembermaand namelijk vaak zeer zacht en ook viel er veel regen. Ook vandaag blijft het niet droog.

Deelnemers van de Klimaatparade die aandacht vragen voor klimaatverandering vanwege de Klimaattop in ParijsBeeld anp
Francine HoubenBeeld Daniel Cohen

Mustreads

De teelt van cannabis moet volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten uit het illegale circuit. Ze moet worden gereguleerd op een wijze die de overheid verzekert van greep op verkoop, gebruik én productie. De VNG bepleit invoering van een systeem van gemeentelijke vergunningen voor de hele cannabisketen. Lees ook het interview met de Haarlemse burgemeester Bernt Schneiders: 'Er zijn schattingen die zeggen dat 60 procent van de coffeeshops niet deugt, dat daar fout volk zit.'

Heel hooggespannen zijn de verwachtingen over de Klimaattop die vandaag in Parijs begint niet. Maar zelfs de pessimisten durven wel te hopen op meer resultaat dan bij vorige gelegenheden. Parijs is een broodnodige herkansing na een te lange reeks fiasco's. Wat waren de lessen van Kyoto en Kopenhagen? (+)

Er komen weer toeristen op het strand, eetstalletjes zijn heropend, overal klinkt muziek: Sierra Leoners vieren dat hun land ebolavrij is. 'Je kunt niet leven zonder elkaar aan te raken.' Lees de reportage: Sierra Leone kan weer knuffelen. (+)

Veel VOC'ers waren vrijmetselaar. Dat hielp hun carrière vooruit. Daarnaast stond 'de club' voor tolerantie. 'Ook moslims traden toe. Hoeveel weet ik niet, ze hadden namen als Jan Smit.' Een interview met kunsthistorica Andréa Kroon. (+)

De Haarlemse burgemeester Bernt SchneidersBeeld -

Populair op Volkskrant.nl

1. Najaarsstorm raast over Nederland

2. Gezochte Abdeslam zou café hebben bezocht in Brussel

3. Bewijs voor 'geheime kamer' in tombe Toetanchamon

4. 'Schutter Colorado Springs kwam niet verder dan wachtkamer'

5. Van Marle zegt moordenaars en verkrachters vaarwel

Elke ochtend op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

Beeld Bas van der Schot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden