Uw nieuwsgids voor maandag 28 december

Vandaag is het erop of eronder voor Manchester United-trainer Louis van Gaal in de wedstrijd tegen Chelsea, waar uitgerekend landgenoot Guus Hiddink de hesjes uitdeelt. Verder krijgen leerlingen onnodig lang les in te oude gebouwen, wordt aangifte van zedendelicten eenvoudiger en floreert de handel in V&D-cadeaubonnen. Dit en meer leest u in de ochtendnieuwsbrief.

Jeroen van Raalte
Manchester United-trainer Louis van Gaal moet vanavond winnen van Chelsea om zijn positie te behouden, aldus de Britse pers. Beeld reuters
Manchester United-trainer Louis van Gaal moet vanavond winnen van Chelsea om zijn positie te behouden, aldus de Britse pers.Beeld reuters

undefined

Terwijl u sliep...

...bleken leerlingen onnodig lang in verouderde schoolgebouwen les te krijgen. Renovatie blijft uit door gesteggel over de kosten door gemeenten en schoolbesturen.

...verklaarde de brandweer een flat in Drachten onbewoonbaar nadat bij een zware explosie en brand zeker acht woningen zijn beschadigd.

...besloot de politie de aangifte bij zedendelicten te vereenvoudigen. Zedenrechercheurs hoeven niet langer een groot aantal onderwerpen verplicht af te gaan tijdens het intakegesprek en slachtoffers kunnen voortaan met de politie overleggen over het aantal dagen bedenktijd.

...investeerde Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) in een diplomatieke ring rondom de Europese Unie. 19 van de 22 nieuw benoemde ambassadeurs gaan naar de oostelijke en zuidelijke flanken van de EU. Zijn veiligheid en migratie nu belangrijker dan handel?

...werd er volop gehandeld in cadeaubonnen van V&D. Er is een levendige tweedehandsmarkt ontstaan sinds de bonnen niet langer worden geaccepteerd bij de warenhuisketen in zwaar weer.

Basisschool De Ontdekkingsreis in Doorn. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Basisschool De Ontdekkingsreis in Doorn.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Handel in V&D-bonnen Beeld .
Handel in V&D-bonnenBeeld .

...passeerde het aantal doden door het extreme weer in de Verenigde Staten de veertig. Zowel in het zuiden, zuidwesten en midwesten van het land kampten Amerikanen in het lange kerstweekend met overstromingen en tornado's, een ongewoon verschijnsel in de winter.

Schade na een tornado in Texas. Beeld afp
Schade na een tornado in Texas.Beeld afp

Vandaag in het nieuws

Dreigende burgeroorlog Burundi
Oeganda gaat weer bemiddelen tussen de partijen in Burundi. Het Afrikaanse land wil een vredesmacht van vijfduizend man sterk sturen en om de tafel met de belangrijkste spelers in Burundi, waar geweld dreigt te escaleren in burgeroorlog sinds president Pierre Nkurunziza in april verkondigde te blijven zitten voor een derde termijn.

Van Gaal
Vanavond neemt Manchester United het om 18.30 uur op tegen Chelsea. Een bizar scenario: de beslissende wedstrijd van United-trainer Louis van Gaal tegen zijn landgenoot en Chelsea-coach Guus Hiddink. Verliest Van Gaal dan is het voorbij, voorspellen Engelse kranten: 'Red Man Walking' (+).

Spaanse coalitieonderhandelingen
Premier Mariano Rajoy ontvangt vandaag Podemos-leider Pablo Iglesias en Ciudadanos-leider Albert Rivera om te onderhandelen over de toekomstige regering van Spanje. Rajoy wil graag aanblijven als premier, maar de socialistische PSOE en het linkse Podemos hebben al gezegd tegen te zijn. Het centrum-liberale Ciudadanos wil bovendien niet meeregeren. Sinds de verkiezingen is Spanje verdeeld in vieren (+).

Herdenking AirAsia
Vandaag wordt de ramp met vlucht QZ8501 van AirAsia voor het eerst herdacht. Het is precies een jaar geleden dat het vliegtuig neerstortte boven de Javazee bij Indonesië met 162 mensen aan boord.

Protest tegen moorden in Burundi. Beeld afp
Protest tegen moorden in Burundi.Beeld afp
Wrakstukken van QZ8501. Beeld epa
Wrakstukken van QZ8501.Beeld epa

Mustreads

'Wir schaffen das' - maar in Tröglitz eventjes niet
De brand in een opvanghuis in het voormalige DDR-stadje Tröglitz groeide uit tot symbool van de protesten tegen de komst van een miljoen vluchtelingen naar Duitsland. 'Zwijgen is de oplossing voor alles in Tröglitz.' (+)

2015: Het jaar van de transgender
Het fenomeen dook dit jaar op in de popcultuur, met de transgenders Caitlyn, Laverne en Loiza. Hoe meer kennis en begrip, hoe minder discriminatie. En Hollywood doet nu ook een duit in het zakje. (+)

Het woord 'vluchteling' durfde de koning niet uit te spreken
De koning is geslaagd in zijn verwoede pogingen om helemaal niets te zeggen dat wie dan ook, waar dan ook, op wat voor manier dan ook mogelijkerwijs voor het hoofd zou kunnen stoten. Zelfs hét woord van 2015 durfde hij niet uit te spreken, schrijft Sheila Sitalsing. (+)

Zijn wij spionnen voor een vijand? In handen van de geheime dienst
Vaak verdwijnen opposanten van het regime in Burundi als ze in handen vallen van de geheime dienst. Ook Volkskrant-journalist Kees Broere en zijn fotograaf Sven Torfinn brachten een angstige middag door bij de gevreesde ondervragers. (+)

Brand in Tröglitz. Beeld Polizei
Brand in Tröglitz.Beeld Polizei
Kersttoespraak Koning Willem-Alexander. Beeld anp
Kersttoespraak Koning Willem-Alexander.Beeld anp
Militairen in Burundi. Beeld Sven Torfinn / de Volkskrant
Militairen in Burundi.Beeld Sven Torfinn / de Volkskrant

Populair op Volkskrant.nl

1. Antwerpse topfotograaf verongelukt op Tenerife
2. Kritiek na Clintons oma-nieuws: 'Niet mijn abuela'
3. Weigering cadeaubonnen V&D leidt tot levendige handel
4. Bij D66 draait het alleen nog maar om Pechtold
5. 'Iraakse leger herovert regeringscomplex Ramadi op IS'

Elke ochtend op mobiel

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden