Uw nieuwsgids voor maandag 25 januari

In de nasleep van het Volkswagenschandaal gaat de Europese Commissie strenger toezien op de keuring van auto's. Verder is ADO-eigenaar Wang het geklaag van de Haagse voetbalclub zat, komt de 'Jumbo-bomber' voor de rechter en klaagt Oekraïne Rusland aan voor de annexatie van de Krim. Dit en meer in de nieuwsgids van maandagmorgen.

Jeroen van Raalte
Wang Hui. Beeld anp
Wang Hui.Beeld anp

Terwijl u sliep...

...besloot de Europese Commissie de keuring van nieuwe automodellen strenger en onafhankelijker te maken. In de nasleep van het Volkswagenschandaal gaat Brussel autoproducenten op afstand zetten bij de keuring en krijgt de Commissie het recht malafide keurders en fabrikanten te beboeten.

...sluit de Chinese ADO-baas Wang 'harde maatregelen' niet uit. De Haagse voetbalclub heeft zijn investering van 3,7 miljoen euro al uitgegeven, maar Wang wil eerst weten waar dat geld naar toe gaat.

...raadde Omar Ramadan, de Nederlandse directeur van een Europees antiradicaliseringscentrum, beleidsmakers aan dat terreurgevangen 'detentie op maat' krijgen. Vandaag zal hij de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken toespreken, die bijeen zijn in Amsterdam.

...maakte de Oekraïense president Petro Porosjenko bekend dat zijn land Rusland gaat aanklagen vanwege de annexatie van schiereiland de Krim in 2014. Oekraïne wil met internationale druk, sancties en via rechtswegen de Krim losweken van Rusland.

...bleek uit een enquête dat vier op de tien topeconomen in Nederland de toekomst voorspellen met macro-economische modellen een 'zinloze exercitie' vindt. Niettemin willen ze ook niet af van die modellen, zoals die worden opgesteld door onder meer het Centraal Planbureau (CPB).

...kregen meerdere buschauffeurs van vervoersbedrijf Connexxion een bonus uitgekeerd als beloning voor zuiniger rijden. Onder vijfduizend chauffeurs, vaste krachten en ingehuurde chauffeurs, wordt bijna 1 miljoen euro verdeeld nu een aangepaste rijstijl in 2015 heeft geleid tot een besparing van 4,3 miljoen liter brandstof.

Greenpeace-demonstrant bij een Volkswagen-embleem. Beeld afp
Greenpeace-demonstrant bij een Volkswagen-embleem.Beeld afp
Petro Porosjenko Beeld epa
Petro PorosjenkoBeeld epa
Connexxion-bus. Beeld anp
Connexxion-bus.Beeld anp

Vandaag in het nieuws

Rohani bezoekt Europa
Vandaag begint het bezoek van de Iraanse president Hassan Rohani aan Europa. Rohani, wiens land zojuist is bevrijd van de economische sancties, zal in Rome onder meer de Italiaanse premier en president ontmoeten. Morgen treft hij Paus Franciscus. Woensdag zal Rohani tot slot op visite gaan bij president Francois Hollande in Parijs.

Terrorismeoverleg EU in Amsterdam
In Amsterdam komen vandaag de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken bijeen om te spreken over het vluchtelingenprobleem, de toenemende polarisatie in de lidstaten en het belang van het delen van informatie door inlichtingen- en opsporingsdiensten in de strijd tegen terroristen. Omar Ramadan, de Nederlandse directeur van een Europees antiradicaliseringscentrum, zal de bewindvoerders toespreken.

'Jumbo-bomber' voor de rechter
De 50-jarige man die ervan wordt verdacht supermarktketen Jumbo te hebben willen afpersen met bommeldingen komt vandaag voor de rechter in een pro forma-zitting. De 'Jumbo-bomber' liep volgens justitie tegen de lamp door een kookwekker (+).

Koenders bij VN
Minister Koenders van Buitenlandse Zaken vliegt vandaag naar New York voor een tweedaags bezoek aan de Verenigde Naties. Hij zal een toespraak houden in de VN-Veiligheidsraad over het Midden-Oosten en met secretaris-generaal Ban Ki-moon in gesprek gaan over de aanpak van de vluchtelingencrisis en terrorisme.

De Explosieven Opruimingsdienst bij een Jumbo-filiaal. Beeld anp
De Explosieven Opruimingsdienst bij een Jumbo-filiaal.Beeld anp

Ebola-vaccin
Op een topbijeenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie die vandaag begint, presenteert Rusland een 'efficiënter en sterker' vaccin tegen de ziekte Ebola. Twee weken geleden kwamen nieuwe berichten van Ebola-besmettingen in Sierra Leone naar buiten, slechts enkele uren nadat de Wereldgezondheidsorganisatie West-Afrika ebola-vrij had verklaard.

Omroepman/vrouw van het Jaar
Vanavond wordt om 19.00 uur de Omroepman of -vrouw van het Jaar bekendgemaakt. Broadcast Magazine zal de prijs dit jaar voor de 25ste keer uitreiken. Vorig jaar was MAX-directeur Jan Slagter de winnaar.

Het weer
Het winterse weerbeeld is voorlopig van de weerkaarten verdwenen. Afgelopen weekend is zachtere lucht vanuit het westen het land binnen gestroomd en de komende dagen blijft de temperatuur over het algemeen ruim boven de normale waarde van zo'n 5 tot 6 graden.

Artsen in Guinee met een jonge ebola-patiënt. Beeld afp
Artsen in Guinee met een jonge ebola-patiënt.Beeld afp

Mustreads

'Ik ben te aardig voor ADO geweest, dat wordt nu anders'
De voetbalclub ADO Den Haag is sinds een jaar in Chinese handen. Maar bij de club groeit de onvrede over de nieuwe baas, Wang Hui. Hij zou de club in financiële moeilijkheden brengen. Dat ziet Wang Hui anders. Heel anders. (+)

Taboe op depressie breken met 'Depressiegala'
Depressie. Zoals je vroeger over kanker sprak, spreek je nu over depressie: in bedekte termen. Het eerste feest ter wereld over de gevreesde ziekte van tegenwoordig moet dat taboe slechten. (+)

'De school verdient een grondige opknapbeurt'
De verantwoordelijke bewindsman neemt alle aanbevelingen van de commissie Schnabel om het onderwijs toekomstbestendig te maken met gretigheid over. Op eentje na dan: kennis blijft wel degelijk belangrijk. Een interview met staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs). (+)

Koerdische partij pept zichzelf op
Het congres van de pro-Koerdische partij HDP veroordeelt het optreden van de Turkse troepen, maar neemt eveneens afstand van het geweld van de PKK. Ondanks het trauma van de zelfmoordaanslagen, waarbij eind vorig jaar tientallen HDP-leden en sympathisanten omkwamen, en door het harde optreden van het Turkse leger, toont de HDP zich ook strijdbaar. (+)

'Communicatiedeskundigen', de nieuwe wereldverbeteraars
De nieuwe wereldverbeteraars, dat zijn de 'communicatiedeskundigen'. Kijkt een gemiddelde politicus en journalist tegenwoordig wel uit om nog een beetje geëngageerd uit de hoek te komen (voor je het weet heet je gutmensch of politiek correct): communicatiemensen geloven nog dat de wereld met taalacrobatiek en feitenbingo is te veranderen. En daarmee sturen ze het vluchtelingendebat, schrijft verslaggeefster Margriet Oostveen op bezoek in Driebergen. (+)

Plus-teken

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Premier Rutte ontvangt ADO-shirt van Wang. Beeld anp
Premier Rutte ontvangt ADO-shirt van Wang.Beeld anp
Voorzitter Paul Schnabel van Platform Onderwijs 2032 overhandigt het eindadvies aan Sander Dekker. Beeld anp
Voorzitter Paul Schnabel van Platform Onderwijs 2032 overhandigt het eindadvies aan Sander Dekker.Beeld anp
Koerdische demonstranten herdenken twee mannen gedood door de Turkse politie. Beeld afp
Koerdische demonstranten herdenken twee mannen gedood door de Turkse politie.Beeld afp

Populair op Volkskrant.nl

1. Blog USA16 - Trump eist dat 'bimbo' Megyn Kelly debat niet leidt
2. Waarom zzp'ers de economie te gronde richten
3. Reisverbod in New York opgeheven, 19 doden na sneeuwstorm
4. Recap Wie is de Mol: Altijd op de codes letten
5. Paniek neemt toe in Latijns-Amerika: zika-virus verspreidt zich snel

Elke ochtend op mobiel

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden