Uw nieuwsgids voor maandag 16 november

De voorpagina van vandaag kleurt bloedrood. Is 13 november Europa's 9/11? Verder is er ook ander nieuws, zo stopt Johan Cruijff als adviseur bij Ajax en een recordaantal van 12 duizend vluchtelingen vroeg in oktober asiel aan. Uw nieuwsgids van vandaag.

Het paleis op de Dam in de kleuren van de Franse vlag Beeld anp
Het paleis op de Dam in de kleuren van de Franse vlagBeeld anp

Terwijl u sliep...

...werden op meerdere plekken in Frankrijk huiszoekingen gedaan. Onder meer in Toulouse, Grenoble, Jeumont (bij de Frans-Belgische grens) en de Parijse voorstad Bobigny vonden invallen plaats.

...begon een internationale klopjacht op nog voortvluchtige daders van de aanslagen in Parijs. De Franse politie heeft een foto vrijgegeven van een hoofdverdachte.

...steeg het dodental van de aanslag in Parijs naar 132. Lees het terug in ons liveblog van gisteren.

...bombardeerden Franse gevechtsvliegtuigen de Syrische stad Raqqa. Tien straaljagers gooiden twintig bommen op de stad die in handen is van de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

...maakte het CBS bekend dat er in oktober bijna 12 duizend asielaanvragen werd gedaan in Nederland. Dat is het hoogste aantal aanvragen ooit binnen een maand.

...kondigde Johan Cruijff aan zijn functie als adviseur bij Ajax op te geven. 'Al jarenlang stel ik vast dat de kern van mijn visie niet binnen Ajax wordt uitgevoerd', schrijft Cruijff.

...reageerde Sven Kramer met woede en verbazing op een verhaal zaterdag in de Volkskrant waarin zenuwschade in zijn rechterbeen in december 2010 aan de orde komt. 'Of ik boos ben? Dat is nog zacht uitgedrukt.' (+)

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Sven Kramer Beeld anp
Sven KramerBeeld anp

Vandaag in het nieuws

08:30
Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) geeft een persconferentie over de wet die moet zorgen voor meer vrouwen aan de top. In welke mate voldoen organisaties aan het streefcijfers man/vrouw-diversiteit?

12:00 uur
Een minuut stilte in de hele Europese Unie. De NS heeft aangekondigd hieraan mee te doen: om 12.00 uur wordt er niets omgeroepen op de stations en worden reizigers gevraagd een minuut lang stil te zijn. Ook de publieke omroep houdt om 12.00 uur een minuut stilte.

13:00 uur
Aftrap van de week tegen kindermishandeling bij het Mundus College in Amsterdam met onder andere van Ruben Nicolai, Mert Ugurdiken, voorzitter Eberhard van der Laan.

Verder in het nieuws
Dag twee van de G20-top. In de nasleep van de aanslagen in Parijs, willen de landen van de G20 onder andere werk maken van een betere samenwerking tussen de verschillende inlichtingendiensten.

Koningin Máxima begint aan een driedaags werkbezoek voor de VN aan Bangladesh. De koningin wordt vroeg in de ochtend in Dhaka verwacht.

Het weer
Vandaag is het nog betrekkelijk rustig. Het is wisselend bewolkt en vooral in de middag kan er een buitje vallen. De temperatuur ligt rond 13 graden bij een matige tot krachtige zuidwestenwind.

Minister Jet Bussemaker (OC&W) Beeld anp
Minister Jet Bussemaker (OC&W)Beeld anp
President Obama (l) en premier Cameron (r) op de G20 Beeld anp
President Obama (l) en premier Cameron (r) op de G20Beeld anp

Mustreads

Niets zal hierna hetzelfde zijn: die gedachte drong zich op na de aanslagen van 11 september 2001 in New York. De aanslagen van vrijdag kunnen ook zo'n ijkpunt blijken. Wat niet wil zeggen dat Europa niet uiteen kan vallen. Is 13/11 voor Europa wat 9/11 was voor VS? Een analyse van voormalig Washington-correspondent Arie Elshout. (+)

Aanslagen als die in Parijs zijn een schokkende ervaring voor iedereen, zegt traumaspecialist Kaz de Jong (54) van Artsen zonder Grenzen, gespecialiseerd in de psychische gevolgen van oorlog en terreur. 'Als je nu zelf naar een restaurant, theater of stadion gaat, denk je onwillekeurig: is het wel veilig? Terwijl je weet dat de kans dat daar iets gebeurt vrijwel nihil is. Het is een buitenproportionele angst. Die gaat vanzelf weer weg.' (+)

Jongerenimam Yassin Elforkani (32) heeft de hele vrijdagnacht voor de televisie gezeten. 'We kunnen niet blijven zeggen: dit heeft niets met de islam te maken. (...) Je moet wel van een ander planeet zijn, om je als moslim niet te willen uitspreken. Door de timing (voor de tweede keer binnen een jaar aanslagen in Parijs) en de omvang (zeker 127 doden), kan je als moslim niet meer wegkijken.'

Columnist Arnon Grunberg stelt voor om niet dezelfde fouten te maken als na 9/11: meer oorlog tegen terrorisme. 'Als 9/11 ons iets heeft geleerd is het dat paniek en hysterie vijanden zijn van de vrijheid. Stoïcisme en nuchterheid zijn vrienden van de vrijheid.' (+)

Lees in ons dossier al nieuws, achtergronden en interviews over de aanslagen in Parijs.

De skyline van Dallas, Texas, kleurt blauw-wit-rood Beeld anp
De skyline van Dallas, Texas, kleurt blauw-wit-roodBeeld anp

Populair op Volkskrant.nl

1. Teruglezen - Leven in Parijs onder hoogspanning, twee dagen na aanslagen

2. Internationale klopjacht op voortvluchtige terroristen

3. 'We kunnen niet blijven zeggen: dit heeft niets met de islam te maken'

4. Dit is niet waar over de aanslagen in Parijs

5. Massagraf yezidi-vrouwen: 'IS wilde alleen jonge meisjes'

Elke ochtend op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden