Uw nieuwsgids voor donderdag 31 maart

Nederlandse docenten krijgen als het aan de VO-raad ligt meer tijd om de lessen voor te bereiden. En de 'hobbitmens' in Indonesië heeft helemaal niet samen met onze voorouders geleefd. Dit en meer leest u in uw ochtendoverzicht.

Archiefbeeld uit 2012: docenten protesteren tegen de uitbreiding van het aantal lesuren. Beeld anp

'Meer roostervrije uren voor leraren'
Docenten op middelbare scholen moeten honderd uur per jaar worden vrijgeroosterd om betere lessen te ontwikkelen. Zo vermindert de werkdruk in het onderwijs en wordt het vak van leraar interessanter. Dit stelt de VO-raad in een actieplan voor het voortgezet onderwijs, dat donderdag wordt gepresenteerd.

'Inlichtingenpost Brussel wegbezuinigd door Nederland'
Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft volgens de NOS afgelopen zomer de zogenoemde 'JBZ-liaison', de verbindingsofficier op de ambassade in België wegbezuinigd. Die post moet ervoor zorgen dat inlichtingen over justitiële en politie-aangelegenheden in het buitenland zo goed mogelijk worden uitgewisseld met Nederland. Lees ook de analyse: Hoe kunnen inlichtingendiensten beter samenwerken? (+)

Australië wil nieuwe terminologie over koloniale geschiedenis
In Australië is discussie ontstaan omdat de gerenommeerde University of New South Wales met een politiek-correcte handleiding voor studenten de geschiedenis van Australië zou willen herschrijven. Zo zouden studenten niet meer mogen spreken over 'de' Aborigines, maar over 'de oorspronkelijke bevolking van Australië' of over 'Aboriginal' volkeren (in meervoud). En die volkeren hadden geen 'primitieve' of 'prehistorische', maar 'complexe' en 'diverse' samenlevingen.

VN: wereld moet meer vluchtelingen opvangen
Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft de internationale gemeenschap opgeroepen de komende drie jaar bijna een half miljoen Syrische vluchtelingen op te nemen.

Deelnemers aan de Invasion Day-mars. Tijdens deze tocht wordt de Britse 'kolonisatie' herdacht. Beeld epa

'Hobbitmens' leefde toch niet naast onze voorouders
De raadselachtigste oermens is zojuist wat minder raadselachtig geworden. De 'hobbit' van het Indonesische eiland Flores leefde niet, zoals gedacht, tienduizenden jaren zij aan zij met de moderne mens. De dwergmens met de grote voeten blijkt het veld vijftigduizend jaar geleden te hebben geruimd - ongeveer toen onze voorvaderen aankwamen.

Trump wil abortus strafbaar stellen
Donald Trump heeft een storm van verontwaardiging in de VS ontketend door zijn uitspraken over abortus. De koploper in de voorverkiezingen van de Amerikaanse Republikeinse partij vindt dat abortus verboden moet worden en dat vrouwen die toch een abortus ondergaan gestraft moeten worden.

Het weer: regenachtig in het zuiden
Vandaag gaat er vooral in de zuidelijke helft van het land regen vallen. In het zuidoosten regent het soms stevig door en de neerslagsom loopt daar op tot zo'n 15 millimeter. In het noorden van het land is het bewolkt, maar blijft het de hele dag vrijwel droog. De maxima liggen tussen 9 graden in Limburg en 11 graden in de noordelijke provincies, met daarbij een matige noordenwind. Meer leest u hier.

Impressie van de Homo florienses Beeld afp
Beeld Collignon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden