Uw nieuwsgids voor donderdag 3 december

Een bloedige schietpartij in een instelling voor verstandelijk gehandicapten in Californië, nieuwe arrestaties bij de FIFA en uitspraak in de zaak-Pistorius: er gebeurt genoeg vandaag. In deze nieuwsgids verder aandacht voor Zwarte Piet, Mark Zuckerberg en Yahoo.

Thomas van der Kolk
Klopjacht na de schietpartij in San Bernardino. Beeld reuters
Klopjacht na de schietpartij in San Bernardino.Beeld reuters

Terwijl u sliep...

... zijn twee verdachten van de bloedige schietpartij in San Bernardino in Californië, waarbij veertien mensen in een instelling voor verstandelijk gehandicapten werden vermoord, door de politie enkele uren later doodgeschoten. Bij het bloedbad raakten zeventien mensen gewond. Het motief van de daders is nog onduidelijk.

... bleek dat meer negatieve media-aandacht voor statines, cholesterolverlagende medicijnen, hoe vaker mensen met de medicatie stoppen, terwijl dat negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid.

... zijn kort nadat het Britse Lagerhuis woensdagavond instemde met luchtaanvallen op Islamitische Staat in Syrië vier Britse gevechtsvliegtuigen opgestegen vanaf de Britse luchtmachtbasis Akrotiri op Cyprus.

... is de voorzitter van het parlement in Brazilië, Eduardo Cunha, een afzettingsprocedure gestart tegen presidente Dilma Rousseff.

null Beeld ap
Beeld ap

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Dilma Rousseff Beeld ap
Dilma RousseffBeeld ap

Dit is vandaag belangrijk

Het hoogste hof van beroep van Zuid-Afrika doet uitspraak in de zaak Oscar Pistorius. De Zuid-Afrikaanse gehandicapte sprinter krijgt te horen of hij zich schuldig heeft gemaakt aan moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp.

De FIFA houdt een persconferentie waarin de wereldvoetbalbond de hervorminsgsvoorstellen uit de doeken doet. Op 26 januari zullen de aangesloten bonden stemmen over de invoering van de nieuwe maatregelen. Vanmorgen vroeg is er een nieuwe golf van arrestaties verricht in het kader van het grote corruptieschandaal bij de FIFA.

Voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement en verschillende fractievoorzitters brengen vandaag een bezoek aan Den Haag. Dit in het kader van het aanstaande voorzitterschap van Nederland van de Europese Unie. Ze worden ontvangen door de koning en spreken ondermeer met leden van de Eerste en Tweede Kamer.

Naar verwachting zet de Europese Centrale Bank (ECB) vandaag nieuwe stappen in de strijd tegen de aanhoudend lage inflatie in de eurozone: een verdere verlaging van de rente en een uitbreiding van de opkoop van leningen door de centrale bank, zo verwachten economen. Vol verwachting klopt het hart van de Europese financiële sector. (+)

Het is dag vier van de internationale klimaattop in Parijs.

De Russische president Poetin houdt zijn State of the Nation-toespraak tegenover de Federatieve Vergadering van Rusland.

Het weer:
Het blijft droog en vooral in de ochtend schijnt de zon af en toe. De temperatuur loopt op tot 10 graden en er waait een matige tot vrij krachtige wind uit het zuiden tot zuidwesten. Het sinterklaasweekeinde wordt wisselvallig en het gaat hard waaien.

Oscar Pistorius Beeld afp
Oscar PistoriusBeeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
President Martin Schulz van het Europees Parlement. Beeld afp
President Martin Schulz van het Europees Parlement.Beeld afp
Ook Sint moet rekening houden met wind. Beeld anp
Ook Sint moet rekening houden met wind.Beeld anp

Mustreads

Jonge kinderen associëren Zwarte Piet niet met een zwarte man, maar eerder met een clown. Ze hebben een positief beeld over deze figuur, blijkt uit een studie van de Universiteit Leiden. Dat betekent niet dat we Zwarte Piet moeten laten zoals hij nu is, aldus de onderzoekers. Want er spelen ook andere argumenten mee, zoals 'het niet willen kwetsen van anderen en de dubieuze geschiedenis van de figuur Zwarte Piet'.

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan kondigden via een aan hun dochter geadresseerde brief aan 99 procent van hun Facebook-aandelen in liefdadigheid te willen stoppen. De in de film The Social Network (2010) als egoïstisch en lomp afgebeelde Zuckerberg is daarmee plotsklaps een van de gulste gevers aller tijden geworden. Op papier in elk geval. Maar hoe hij de wereld precies wil verbeteren, moeten we afwachten. (+)

En lees ook: Is het louter uit generositeit dat miljardairs als Zuckerberg hun geld in liefdadigheid steken? En wat wordt er met al die miljarden gedaan?

undefined

Een Zwarte Piet Beeld anp
Een Zwarte PietBeeld anp
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld ap
Beeld ap

Internetpionier Yahoo staat er heel anders voor dan Facebook. Het bedrijf overweegt zijn internetactiviteiten in de etalage te zetten. De hoogste baas, Marissa Mayer, staat op het punt te bevallen, maar het is de vraag of de moeder van de tweeling straks nog wel een baan heeft. Want Yahoo! is de V&D van het internet. (+)

Op de klimaattop in Parijs worden miljarden aan hulpgeld voor ontwikkelingslanden toegezegd. Het is een sigaar uit eigen doos. Het leeuwendeel van het geld komt uit het budget voor ontwikkelingshulp. (+)

En dan is er nog een ongenmakkelijke vraag: helpt dat klimaatgeld voor arme landen überhaupt wel? Met onze technologie kunnen ontwikkelingslanden 'groener' groeien. Maar van de beloften om die te delen, komt weinig terecht. Bedrijven zien er geen voordeel in hun kennis gratis te verspreiden. (+)

Marissa Mayer Beeld reuters
Marissa MayerBeeld reuters

Klimaatspecial: hoe gaan mensen om met klimaatverandering?

De Volkskrant reist met een cameradrone de wereld rond om erachter te komen hoe mensen met klimaatverandering omgaan. En presenteert de harde feiten. Bekijk en lees hier de klimaatspecial, inclusief dronevideo's en data.

Een windmolenpark in aanbouw bij het Turkanameer in Kenia. Het park moet vanaf medio 2016 groene energie gaan opleveren, maar de bouw stagneert door onderlinge spanningen bij de bevolking Beeld
Een windmolenpark in aanbouw bij het Turkanameer in Kenia. Het park moet vanaf medio 2016 groene energie gaan opleveren, maar de bouw stagneert door onderlinge spanningen bij de bevolkingBeeld

Tijdens de begrotingsbehandeling van Economische Zaken in de Tweede Kamer vroegen GroenLinks en de PvdA woensdag in een amendement aan staatssecretaris Martijn van Dam om geld vrij te maken voor het pilotproject Red de weidevogels. Voor de grutto, in november nog verkozen tot onze nationale vogel, breken vanaf deze week ook in Nederland betere tijden aan. (+)

null Beeld Kina
Beeld Kina

Populair op Volkskrant.nl

1. 14 doden bij bloedige schietpartij Californië
2. NS stuurt per ongeluk pushbericht, nu is 'Handige Hajo' trending topic
3. Rusland: bewijs dat Erdogan handel drijft met IS
4. IS is in niets strijdig met de islam
5. Zuckerberg belooft zijn Facebook-miljarden aan goede doel

Elke ochtend op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

null Beeld Jos Collignon
Beeld Jos Collignon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden