Uw nieuwsgids voor donderdag 28 januari

Goedemorgen. Een interview met PvdA-leider Samsom over het plan dat hij met premier Rutte heeft uitgewerkt. In de VS zullen ze de Nederlandse dirigent Jaap van Zweden beter leren kennen. En alles over de mannen die in oktober de noodopvang in Woerden bestormden. Dit en meer leest u in ons ochtendoverzicht.

Premier Mark Rutte bezocht de noodopvang in Woerden daags nadat die was belaagd door relschoppers. Beeld anp

Terwijl u sliep

... vertelde Diederik Samsom de Volkskrant alles over het asielplan dat hij samen met Rutte uitwerkte: vanaf dit voorjaar moeten alle migranten die via Turkije in Griekenland arriveren, per kerende veerboot worden teruggestuurd.

...werd duidelijk dat Kinderombudsman Marc Dullaert per 1 april moet vertrekken. De Nationale Ombudsman maakt gebruik van zijn wettelijke recht om Dullaert niet voor herbenoeming of verlenging voor te dragen aan de Tweede Kamer.

...kondigden vijf grote pensioenfondsen aan dat gepensioneerden dit jaar niet op verhoging van hun pensioen hoeven te rekenen. Volgend jaar lijkt een verlaging van het oudedagsgeld zelfs onvermijdelijk.

...vroeg Barack Obama woensdag aandacht voor de toenemende religieuze intolerantie. De Amerikaanse president deed dat tijdens een evenement ter ere van de mannen en vrouwen die joden hebben geholpen tijdens de Holocaust.

PvdA-leider Diederik Samsom Beeld anp
Beeld ap

Vandaag belangrijk

9.30 uur
Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag begint vandaag met het proces tegen de zeventigjarige ex-president Laurent Gbagbo van Ivoorkust. Hij staat terecht voor misdaden tegen de menselijkheid, zoals moord, verkrachting en vervolging tijdens de burgeroorlog na de verkiezingen van 2010.

10.00 uur
In Bergen op Zoom wordt vandaag de grootste waterberging van Nederland, het Volkerak-Zoommeer, officieel in gebruik genomen. Het gebied is het afgelopen jaar geschikt gemaakt om als dat nodig is ruim 200 miljoen kuub rivierwater op te nemen.

13.30 uur
De Tweede Kamer debatteert verder over het rapport van de commissie die onderzoek deed naar het lek in de Commissie Stiekem.

16.15 uur
Ook is er vandaag een Kamerdebat over de mishandeling van NS-personeel.

Het weer
Doordat vandaag de wind uit het zuidwesten waait, zijn de temperaturen aan de hoge kant voor de tijd van het jaar. Het is vrij zonnig en droog. Alleen in het oosten en zuiden komt in de vroege ochtenduren eerst nog bewolking voor en is er kans op een bui.

Laurent Gbagbo Beeld reuters
Het Vondelpark in Amsterdam Beeld anp

Mustreads

Amsterdamse volksjongen wordt chef-dirigent in NYC (+)
Jaap van Zweden. Ze zullen hem nog beter leren kennen, de volksjongen uit Amsterdam-West die in Amerika viool ging studeren. Hij wordt er nu de chef-dirigent van het New York Philharmonic Orchestra.

'Ik was in Izmir en zag: we hebben geen tijd meer'(+)
Op patrouille met de Turkse grenswacht realiseerde PvdA-leider Samsom zich: het moet anders. En dus bedacht hij een nieuwe manier om de vluchtelingenstroom te stoppen. Premier Rutte doopte het meteen plan-Samsom. 'Dat doet Mark altijd heel slim.' Een interview.

Bestorming noodopvang in Woerden: wie en waarom? (+)
Wie waren de mannen die op vrijdagavond 9 oktober de noodopvang voor vluchtelingen in Woerden bestormden? Hoe gingen zij te werk? Wat waren de motieven? Op dag 1 van het proces wordt veel duidelijk.

Jaap van Zweden tijdens een oefening in Dallas. Beeld ap
Een vluchteling kijkt toe hoe een dag na de bestorming extra hekken met plastic zeil worden geplaatst bij de tijdelijke noodopvang in Woerden. Beeld anp

Dieselschandaal: Zo sjoemelen fabrikanten met autotests (+)
Lang voor het schandaal bij Volkswagen waren er twijfels bij TNO, RDW en het ministerie over tests met dieselauto's. Hoe ging het sjoemelen in z'n werk?

Geen verhoging uitkering gepensioneerden dit jaar
Gepensioneerden hoeven dit jaar niet te rekenen op verhoging van hun pensioen. Verlaging van het oudedagsgeld lijkt volgend jaar bij veel fondsen onvermijdelijk.

Angst voor openbaarheid zit diep bij kandidaat-voorzitters FIFA
Brussel is er klaar voor. ESPN wil het uitzenden. Maar als het zover is, laten de kandidaten om Sepp Blatter op te volgen het afweten. Een openbaar debat? Toch maar niet.

Beeld anp

Plus-teken

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

FIFA-kandidaat Jerome Champagne kijkt op zijn telefoon. De Fransman was wel in Brussel. Beeld afp

Populair op Volkskrant.nl

1. Eritrese intimidatie in Nederland breidt zich uit
2. Belagers noodopvang Woerden whatsappten: 'Dood aan de moslims'
3. Blog USA16 - Bernie Sanders op audientie bij 'neutrale' Obama
4. Huisarts gaat risicogroepen preventief screenen op depressie
5. Franse minister van Justitie stapt op 'als daad van verzet'

Elke ochtend op mobiel

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Beeld Peter de Wit
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden