Uw nieuwsgids voor donderdag 24 maart

In Brussel komt het leven langzaam weer op gang na de aanslagen van dinsdag, maar volgens Eurocommissaris Avramopoulos blijkt uit diezelfde aanslagen dat de EU niks van 'Parijs' heeft geleerd. Intussen zijn rekruten in het Nederlandse leger fysiek tot beduidend minder in staat dan eerdere generaties. Dit en meer in onze nieuwsgids.

Bewaking op vliegveld Zaventem, na de aanslagen van dinsdag.Beeld afp

EU en terreur
De EU-landen werken nog steeds niet goed samen tegen terreur. Ze hebben te weinig geleerd van de aanslagen in Parijs. Dat is volgens Europees Commissaris Avramopoulos (Migratie, Terreurbestrijding) de harde les die we moeten trekken uit de aanslagen in Brussel.

Reconstructie
De daders namen een taxi naar de luchthaven en moesten twee koffers achterlaten. Wat gebeurde er precies vlak voor de aanslagen? Een reconstructie van de vroege dinsdagochtend. (+)

Vermist
Na de aanslagen in Brussel staan drie Nederlanders officieel als vermist te boek. Het gaat om de in Amerika woonachtige Alexander Pinczowski en zijn zus Sascha Pinczowski. De vermissing van een derde Nederlander is woensdag door het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. Wie zijn deze slachtoffers?

Liveblog
Het laatste nieuws rondom de nasleep van de aanslagen in Brussel leest u in ons liveblog.

Lees hier alle nieuws en achtergronden over de aanslagen.

Beraamden ze in het gebouw in het midden hun aanslag?Beeld belga

Plus-teken

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Monumentje in Londen voor de slachtoffers in Brussel.Beeld reuters

Deradicalisering door bezuiniging
Doordat er wordt bezuinigd bij de politie komt de preventieve aanpak van radicaliserende jongeren in de wijken in het gedrang. Dat stellen burgemeesters van tien grote steden. Ze roepen het kabinet vandaag in een opiniestuk in de Volkskrant op om in de nationale politie te investeren, want 'het piept en het kraakt'.

Softere rekruten
In 1991 viel slechts 6 procent in de opleiding af, inmiddels is dat gestegen naar 70 procent: nieuwe rekruten van het leger zijn fysiek tot beduidend minder in staat dan voorgaande generaties bij hun aantreden. Daarom is het trainingsprogramma aangepast.

Lees hier het interview met Luitenant-generaal Mart de Kruif. (+)

Een wijkagent in Utrecht.Beeld anp

Karadzic
Vandaag doet het Joegoslavië-Tribunaal na een proces van ruim zes jaar uitspraak in de zaak tegen Radovan Karadzic, tijdens de oorlog de politiek leider van de Serviërs in Bosnië. Is hij de eerste politicus die de maximale straf van levenslang krijgt? (+)

Radovan KaradzicBeeld reuters

Elke ochtend op mobiel

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

Beeld Jos Collignon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden