Uw nieuwsgids voor donderdag 21 januari

Door een nieuw systeem rond het basisschool worden meer leerlingen in groep 8 naar havo en vwo doorgestuurd. Verder in deze nieuwsbrief: Europa probeert wanhopig grip te krijgen op het vluchtelingenprobleem, Unilever streeft Shell voorbij als grootste bedrijf op de beurs en klanten lokken met gratis opslagruimte in de cloud is het helemaal, aldus een Nederlands bedrijf. De nieuwsgids van donderdag de 21ste.

Een toets in groep 8. Beeld anp
Een toets in groep 8.Beeld anp

Terwijl u sliep...

... werd bekend dat basisscholen leerlingen in groep 8 vorig jaar gemiddeld een hoger schooladvies gaven. Kinderen van laaggeschoolde ouders zijn hiervan de dupe.

... werd ook bekend dat een groot deel van de Tweede Kamer wil dat studenten, ouders en docenten meer te zeggen krijgen over hun eigen school of universiteit. Hun instemming zou nodig moeten zijn bij de benoeming van bestuurders, het opheffen van een opleiding of een fusie.

... bleek dat de lage rentestand steeds meer huiseigenaren stimuleert met hun hypotheek over te stappen naar een andere geldschieter. De meerderheid zet de rente vast voor 11 tot en met 20 jaar.

... is een groep bekende en invloedrijke Amerikanen een campagne begonnen tegen Donald Trump, die namens de Republikeinen president hoopt te worden. De campagne heet 'Stop Hate Dump Trump'.

Plus-teken

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Donald Trump Beeld ap
Donald TrumpBeeld ap

Vandaag belangrijk

9.15 uur
Op Schiphol vindt een Europese luchtvaarttop plaats in aanwezigheid van minister Melanie Schultz en staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur.

9.00 uur
In de rechtbank van Rotterdam wordt de 'eerwraakzaak' voortgezet. Een 21-jarige man wordt verdacht van het wurgen van zijn echtgenote en het begraven van het lijk in een bosperceel bij Ruinen.

10.15 uur
De Tweede Kamer debatteert met de parlementaire enquêtecommissie die de problemen met de Fyra-treinen onderzocht. De conclusies van de commissie leidden er in oktober toe dat staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur moest aftreden.

13.45 uur
De Europese Centrale Bank maakt het rentebesluit bekend, en om 14.30 uur geeft president van de Centrale Bank Mario Draghi daar een toelichting op.

19.00 uur
In de Melkweg Amsterdam wordt de Ster Gouden Loeki 2015 uitgereikt voor de beste reclamespot van vorig jaar.

Het weer
Vandaag begint de dag met verspreid nevel of mist, mogelijk dichte mist. Het ochtendgrijs blijft op sommige plaatsen lang hangen, mogelijk zelfs de hele dag. Verder trekken wolkenvelden over het land, maar soms schijnt ook even de zon. Het wordt in de middag min 2 graden in het noordoosten tot 3 graden in het westen.

Jos Nijhuis, topman van Schiphol, woensdagavond in Hangar 14 op Schiphol bij de officiële opening van de European Aviation Summit. Beeld anp
Jos Nijhuis, topman van Schiphol, woensdagavond in Hangar 14 op Schiphol bij de officiële opening van de European Aviation Summit.Beeld anp
Mario Draghi Beeld ap
Mario DraghiBeeld ap
null Beeld anp
Beeld anp

Mustreads

Europa vreest voor de lente (+)
Bijna wanhopig probeert Europa greep te krijgen op de vluchtelingenstroom vanuit het Midden-Oosten. Ongeveer twee maanden tijd geven EU-president Donald Tusk en de nieuwbakken EU-voorzitter Nederland de rest van Europa om het vluchtelingenprobleem aan te pakken. Hoe reëel is dat?

Unilever vs. Shell: waarom deodorant het beter doet dan olie (+)
Unilever streefde Shell dinsdag voorbij als grootste Nederlandse beursbedrijf. Is dat alleen dankzij de lage olieprijs of spelen strategie en imago ook een rol? We leggen de bedrijven eens naast elkaar.

Premier Rutte, EU-parlementsvoorzitter Martin Schulz en minister Koenders woensdag in Straatsburg. Beeld epa
Premier Rutte, EU-parlementsvoorzitter Martin Schulz en minister Koenders woensdag in Straatsburg.Beeld epa
null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

Strijd in Noord-Irak: 'We zitten aan alle kanten ingesloten' (+)
In de steden die Islamitische Staat in Noord-Irak bezet hield, woonden vele Arabieren. Een deel sloeg op de vlucht of werd verdreven. Waarom mogen zij niet terugkomen, nu de Peshmerga IS hebben verjaagd? 'We hebben orders van hogerhand om de Arabieren niet terug te laten gaan naar Makhmur.'

Dit bedrijf lokt klanten met een gratis cloud (+)
Bied mensen gratis opslagruimte in de cloud en ze gaan meer diensten afnemen, hoopt het Nederlandse TransIP. 'De gewone consument kent ons amper. Met ons aanbod vragen we geen aandacht, we schenken aandacht.'

Een peshmergastrijder inspecteert in Sinjar een door IS aangelegde tunnel met slaapruimten. De tunnels onder de stad zitten ook vol boobytraps. Beeld Laurence Geai/Hollandse Hoogte
Een peshmergastrijder inspecteert in Sinjar een door IS aangelegde tunnel met slaapruimten. De tunnels onder de stad zitten ook vol boobytraps.Beeld Laurence Geai/Hollandse Hoogte
Bestuursvoorzitter Jeroen Hüpscher van TransIP. Links marketingmanager Bernd Hoeksma. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Bestuursvoorzitter Jeroen Hüpscher van TransIP. Links marketingmanager Bernd Hoeksma.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Schilderingen sieren de muren van Mexico-Stad (+)
In navolging van de inheemse volken en de Revolutionaire Institutionele Partij blaast een start-up, geleid door twee jonge honden, de Mexicaanse traditie van de muurschildering nieuw leven in. 'Wij willen de Diego Rivera van onze tijd worden.'

null Beeld Julius Schrank / de Volkskrant
Beeld Julius Schrank / de Volkskrant

Populair op Volkskrant.nl

1. Negende planeet ontdekt in ons zonnestelsel
2. Blog USA16 - Artiesten starten anti-Trump campagne
3. Onderzoek naar lek Tweede Kamer levert niks op
4. Taliban richten bloedbad aan op universiteit Pakistan
5. De vreemde gang van een toppaard (+)

Elke ochtend op mobiel

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

null Beeld Peter de Wit
Beeld Peter de Wit
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden