Uw nieuwsgids voor donderdag 19 november

Farmaceuten blijken het afgelopen jaar een recordbedrag aan boetes te hebben gekregen wegens verboden reclame voor geneesmiddelen. Rotterdam en Utrecht vermoeden politieke tegenwerking uit Den Haag rond hun milieuzones. En werkt de Nederlandse radicaliseringsaanpak nou echt zo goed als men zegt? Dat en meer in uw nieuwsgids deze ochtend.

Thomas van der Kolk
null Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Terwijl u sliep...

... werden twee Bosnische militairen in Sarajevo doodgeschoten met een automatisch vuurwapen.

... hielden de autoriteiten in het Midden-Amerikaanse Honduras zes Syriërs aan die met gestolen Griekse paspoorten naar de VS wilden reizen.

... werd bekend dat drukke plekken en toeristische trekpleisters in Italië extra beveiligd worden naar aanleiding van een waarschuwing van de Amerikaanse inlichtingendienst FBI.

... werd een Joodse leraar in het Franse Marseille neergestoken. De daders zouden aanhangers van Islamitische Staat (IS) zijn.

.. werd bekend dat Marten Fortuyn, de broer van de vermoorde politicus Pim Fortuyn, de nationale politiek in wil om de voormalige LPF nieuw leven in te blazen.

Beveiligingsmaatregelen in Rome. Beeld epa
Beveiligingsmaatregelen in Rome.Beeld epa
Marten Fortuyn op een foto uit 2003. Beeld anp
Marten Fortuyn op een foto uit 2003.Beeld anp

Vandaag in het nieuws

09.00 uur
Uitspraak in de zaak van de examendiefstal op Ibn Ghaldoun in Rotterdam in 2013. Vier personen uit Rotterdam, Maassluis en Zoetermeer zijn verdachte.

10.15 uur
De Tweede Kamer praat met het kabinet over de aanslagen in Parijs. Premier Mark Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher en minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie zijn daarbij aanwezig.

11.00 uur
Het CBS komt met cijfers over langdurige werkloosheid en ontmoediging in 2014.

16.45 uur
Het nieuwe station in Arnhem wordt vandaag geopend. 'Het mag een akelige bevalling zijn geweest die maar duurde en kostte, de architectuur heeft er niet onder geleden', concludeerde recensent Bob Witman eerder deze week al.

En verder:
Het is Wereld Toilet Dag. Op 19 november staat de VN stil bij het feit dat wereldwijd 2,5 miljard mensen niet beschikken over normale sanitaire voorzieningen.

Le Guess Who gaat van start. Het festival voor avant-garde muziek vindt plaats op meer dan 15 locaties in de binnenstad van Utrecht.

Het weer:
Het warmterecord van woensdag lijkt het laatste te zijn. Donderdag wordt het 13 graden en vrijdag wordt het onder invloed van een noordwestenwind hooguit 10 graden.

De islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam. Beeld anp
De islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam.Beeld anp
Station Arnhem Centraal Beeld anp
Station Arnhem CentraalBeeld anp
Station Arnhem Centraal Beeld anp
Station Arnhem CentraalBeeld anp

Mustreads

Uit documenten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) blijkt dat farmaceutische bedrijven het afgelopen jaar een recordbedrag aan boetes hebben gekregen wegens verboden reclame voor geneesmiddelen. De sancties werden opgelegd voor onder andere om het fêteren van artsen of apothekers, reclame voor middelen waarvoor dat helemaal niet mag en het verstrekken van suggestieve of incomplete informatie.

Aan welke farmaceuten de boetes zijn opgelegd, maakte de inspectie niet bekend. We hebben daarom maar de vier zaken die voor de rechter kwamen op een rij gezet.

null Beeld anp
Beeld anp

De verkeerswethouders van Rotterdam en Utrecht zijn gepikeerd: minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu (VVD) wil volgens hen maar niet meewerken aan de plannen van grote steden om de vervuilendste auto's uit de stadscentra te weren.

Gemeenten in Nederland proberen met een warboel aan borden duidelijk te maken aan automobilisten waar milieuzones beginnen. Mag u straks met de auto Rotterdam nog in? (+)

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) Beeld anp
Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu)Beeld anp
null Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Dankzij 'oren en ogen in de wijk' zou de radicalisatie van terugkeerders flink worden teruggedrongen. Maar is dat ook zo? Maar de praktijk blijkt weerbarstiger: oom agent ziet ook niet alles. 'Die dure types hebben niet door dat die radicalen met dubbele tong spreken.' (+)

Wetenschappers in de Verenigde Staten zijn erin geslaagd in het laboratorium weefsel van stembanden te kweken waarmee geluid kan worden voortgebracht. Maar het zal nog wel even duren voordat die ook echt kunnen worden ingezet.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

null Beeld anp
Beeld anp

Populair op Volkskrant.nl

1. Teruglezen - Dood van Belgische terrorist Abaaoud niet bevestigd
2. Franse autoriteiten rollen voorbereide terreurcel op
3. Dankzij die artsen ben ik geen extremist meer
4. Alles ging door, zoals altijd (+)
5. Teruglezen - 'Noodlandingen Air France na bommelding'

Elke ochtend op mobiel

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

null Beeld Jos Collignon
Beeld Jos Collignon

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden