Uw nieuwsgids voor dinsdag 9 februari

Nabestaanden van Pim Fortuyn willen Volkert van der G. opnieuw voor de rechter slepen. Verder eisen grote landelijke nieuwsmedia meer transparantie van de overheid over de MH17-ramp en kiezen de inwoners van New Hampshire tijdens de voorverkiezingen van vanavond hun favoriete presidentskandidaten.

Brokstuk van MH17. Beeld anp

Terwijl u sliep...

...besloten nabestaanden van Pim Fortuyn Volkert van der G. opnieuw voor de rechter te dagen. Zij zijn overtuigd dat de moordenaar van Pim Fortuyn de voorwaarden voor zijn vrijlating schendt, en twijfelen aan de onafhankelijkheid van het ministerie van Justitie in deze zaak.

...eisten de Volkskrant, het NOS Journaal en RTL Nieuws meer transparantie van de overheid over de MH17-ramp. Grote delen van documenten - vrijgegeven door het ministerie van Veiligheid en Justitie - bleken zwart gekalkt. De Utrechtse bestuursrechter buigt zich vandaag over de 'zwarte stift' van het ministerie. Overheid en journalisten steggelen overigens wel vaker over het vrijgeven van overheidsinformatie (+).

...concludeerde onderzoeksbureau CE Delft dat een groot extra windmolenpark onvermijdelijk is als de regering alle kolencentrales wil sluiten, om zo de milieudoelstellingen te behalen. Bijkomend voordeel: een besparing van 600 miljoen euro subsidie vergeleken met het huidige energieakkoord.

...gaf de top van het Spaanse bedrijfsleven en de financiële wereld aan schoon genoeg te hebben van demissionair premier Mariano Rajoy. Als het aan de top ligt, stapt de voorman van Spanje's conservatieve partij liever vandaag dan morgen uit de politiek.

...bleek uit Amerikaans onderzoek dat kinderen met adhd niet gebaat zijn bij strenge ouders. Ze hebben minder kans dat zij over hun stoornis heen groeien als ze langdurig kritische en negatieve reacties van hun ouders krijgen.

..werd bekend dat zich op de huurmarkt een verontrustende trend heeft ontvouwd: de vraag naar huurwoningen neemt toe, terwijl het aanbod krimpt. Er komen vooral koopwoningen bij. Zorgelijk, zeggen experts, en bovendien onnodig: corporaties hebben het geld er iets aan te doen.

Onleesbaar gemaakte pagina uit de MH17-verslagen. Beeld .
De Spaanse demissionair premier Rajoy. Beeld afp
Huurwoning in Wassenaar. Beeld anp

Vandaag in het nieuws

70 jaar PvdA
De Partij van de Arbeid viert vandaag haar 70-jarig bestaan. Of het een denderend feest wordt, valt te bezien. Lees hier de analyse van zeventig jaar PvdA. (+)

Primaries New Hampshire
Vannacht gaan de inwoners van de Amerikaanse staat New Hampshire naar de stembus bij de voorverkiezingen van de presidentsverkiezingen eind 2016. Voor Republikeinen die slecht scoorden in Iowa, zoals Ben Carsson of Jeb Bush, is het erop of eronder. Ook voor Trump zal New Hampshire een belangrijke indicator zijn van zijn kansen. Voor Sanders, die in Iowa net achter Clinton eindigde, lonkt een overwinning.

Jeb Bush voert campagne in New Hampshire. Beeld epa

Europese partij Varoufakis
De Griekse oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis presenteert vandaag een nieuwe Europese partij in Berlijn, genaamd Democracy in Europe Movement 2025 - kortweg DiEM 2025. Volgens Varoufakis is zijn partij 'de derde weg', een alternatief voor de nationalistische beweging enerzijds en de 'antidemocratische' instituties van de EU anderzijds.

Noodtoestand Frankrijk
Het Franse parlement stemt vandaag over de verlenging van de noodtoestand. Sinds de aanslagen in Parijs van 13 november is die van kracht. De noodtoestand heeft kritiek uitgelokt: volgens Amnesty International en Human Rights Watch leidt de verordening tot schending van de mensenrechten. Eerder protesteerden duizenden mensen in Parijs tegen een verlenging van de noodtoestand.

Het weer
Een klein lagedrukgebied trekt vandaag over het zuiden van het land. Het brengt in de loop van de ochtend regen, mogelijk valt vanavond in de Limburgse heuvels ook wat natte sneeuw. In het noorden blijft het vandaag vrijwel droog en zijn er zonnige momenten. Pas tegen de avond wordt daar wat lichte neerslag verwacht.

Yanis Varoufakis. Beeld epa

Mustreads

'Volgens de Koran moeten we je doden'
Homo, had de aanmeldambtenaar gezegd, dat is in dit land geen punt. Maar toen kwam Jeffrey in azc Heumensoord terecht. En daar klonk een heel ander geluid: 'Kill you gay'. (+)

De ene helft van Madagaskar is te droog, de andere te nat
Ondervoede kinderen zijn een voorteken van een snel naderende hongersnood in grote delen van Afrika. Een rampenbestrijder op Madagaskar: 'Door El Niño krijgen we te maken met een waaier aan catastrofen op ons eiland.' (+)

Welk weldenkend mens wil straks nog naar een voetbalstadion?
Er is heus het nodige verbeterd in de stadions. Toch bewijzen de recente wandaden dat er geen reden is het supporters gedrag te relativeren. Een analyse van het hooliganisme door Willem Vissers. (+)

Niet alleen de burger, maar ook de overheid misbruikt de Wob
Een transparante overheid. Dat was het doel van de Wet openbaarheid van bestuur. Nu klagen journalisten dat zij geen informatie krijgen, en zeggen ambtenaren dat de wet wordt misbruikt om dwangsommen op te strijken. (+)

'Wij wilden zijn als de andere kinderen'
Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzoekt Robert Vuijsje in een reeks interviews. Voormalig bokser Arnold Vanderlyde (53): 'Wij wilden zijn als de andere kinderen. Dat is integratie.' (+)

Plus-teken

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Jongetje van 4 in een kliniek op Madagaskar. Beeld Sven Torfinn / de Volkskrant
Een pop met de naam Vermeer hangt over de reling van vak 410 bij Ajax. Beeld anp

Populair op Volkskrant.nl

1. Ze heeft twee cv's: eentje met en eentje zonder de PVV
2. Blog USA16 - Bloomberg overweegt presidentscampagne
3. De vuile leugens van Taeke
4. Rector Islamitische Universiteit beschuldigd van plagiaat
5. Hoe Chris Martin werd afgeslacht door Beyoncé

Elke ochtend op mobiel

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Beeld Collignon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden