Uw nieuwsgids voor dinsdag 3 november

'Koning van de bijbanen' Loek Hermans ging ten onder aan zijn nevenfuncties, een ict-systeem van jeugdzorg is niet op orde, de oorzaak van de crash van de Russiche Airbus is 'geen raket' en de vlucht van de Syrische fotograaf Mohammad Abdulazez in woord en beeld. U vindt het allemaal in uw ochtendoverzicht.

Stan Putman
Fotograaf Mohammad Abdulazez reisde van Syrië naar Nederland. Beeld Mohammad Abdulazez
Fotograaf Mohammad Abdulazez reisde van Syrië naar Nederland.Beeld Mohammad Abdulazez

Terwijl u sliep...

...bleek dat het landelijke ict-systeem waarin hulpverleners onderling risicosignalen over kinderen moeten uitwisselen, niet werkt.

...maakte PostNL bekend de komende jaren 200 miljoen euro meer te gaan besparen om de aanhoudende krimp van de postmarkt te bestrijden. Er worden daarbij niet meer banen geschrapt dan eerder al werd aangekondigd.

...meldden Amerikaanse media dat een satelliet een lichtflits, 'maar geen raket' heeft waargenomen op de plek waar zaterdag de Russische Airbus neerstortte.

...werd bekend dat het het Amerikaanse ministerie van Defensie bijna 43 miljoen dollar (39 miljoen euro) uitgaf aan een benzinestation in het noorden van Afghanistan.

...dreigt Libië 'honderdduizenden' extra migranten naar Europa te sturen als Brussel de islamistische regering in Tripoli niet erkent.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Vandaag in het nieuws

09.00 uur
In Amsterdam wordt de rechtszaak tegen oud-bestuursvoorzitter van woningcorporatie Rochdale Hubert Möllenkamp voortgezet. Vorige week eiste het OM 3 jaar cel tegen de oud-topman.

11.45 uur
Het koningspaar is vandaag de hele dag op bezoek in het Europees Parlement in Brussel. Vlak voor het middaguur spreken ze er met Martin Schulz, president van Europees Parlement.

20.45 uur
Vandaag staat PSV voor de tweede keer tegenover Wfl Wolfsburg in de groepsfase van de Champions League. Toen de clubs elkaar twee weken geleden troffen, vatte sportverslaggever Willem Vissers het spel van PSV als volgt samen: 'geen concentratie, te weinig duelkracht, matige aannames, geen tempo, geen aanvallend gevaar.'

Verder in het nieuws
De post-Sovjetstaten Polen, Estland, Letland, Litouwen, Hongarije, Bulgarije, Roemenië, Tsjechië en Slowakije komen vandaag bijeen in een mini-NAVO-top over veiligheid en stabiliteit in de regio.

Vandaag begint in Zuid-Afrika het hoger beroep in de zaak van Oscar Pistorius, aanklagers willen dat de atleet wordt vervolgd voor moord in plaats van dood door schuld. Hij werd vorige maand in voorwaardelijke vrijheid gesteld, nadat hij een jaar eerder schuldig is bevonden aan de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp.

Het weer
Vandaag begint de dag wederom met verspreid nevel en mist, lokaal kan dichte mist voorkomen. Al vrij snel verdwijnt de mist en schijnt de zon geregeld. In het noorden komt waarschijnlijk nog wel lage bewolking voor, maar ook daar breekt vanmiddag de zon door. Het wordt 13 tot 16 graden. Lees hier meer.

Oscar Pistorius Beeld reuters
Oscar PistoriusBeeld reuters

Mustreads

Koning van de bijbanen, VVD-coryfee, VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer en 'steun en toeverlaat' van minister-president Rutte: allemaal omschrijvingen van Loek Hermans. Gisteren kwam een einde aan zijn Haagse carrière na een vernietigend rapport over zijn functioneren als commissaris bij het faillissement van zorgconglomeraat Meavita. Hij is verpletterd door zijn zelfgebouwde toren van nevenfuncties (+), analyseren politiekverslaggevers Raoul du Pré en Gijs Herderscheê. Wat er precies misging bij Meavita, dat beschrijft economieredacteur Gerard Reijn in deze reconstructie (+).

In Turkije zag hij geen toekomst, dus trok de gevluchte Syrische fotograaf Mohammad Abdulazez verder, naar Nederland. Hij fotografeerde zijn reis met zijn iPhone en hield een dagboek bij. Hij schreef over de bijna fatale boottocht naar een Grieks eiland, maar ook over de vreugdevolle momenten met zijn medereizigers, zoals de tocht over de Donau in een boot vol bejaarde toeristen. Bekijk hier de interactieve special van zijn tocht.

Onder toeziend oog van de koning tekende de Groningse universiteitsbaas Sibrand Poppema vorige week voor een nevenvestiging in China. Niet te missen kans, zegt hij, al klinkt thuis gemor. 'De universiteit hoeft niet te groeien, maar kleiner mag ze zeker ook niet worden.' (+)

Columniste Sylvia Witteman is het niet eens (+) met de maatregel van Artis om dieren geen namen meer toe te kennen en vertrok naar de dierentuin. 'Elk dier fluisterde ik zijn rechtmatige naam toe. Ze waren er allemaal heel blij mee. Alleen een van de stokstaartjes, die ik Zeno had genoemd, bleef chagrijnig kijken. Toen heb ik er maar Gijs van gemaakt. Waarom ook niet? Zoiets kan best in overleg.'

Koning van de bijbanen en VVD-coryfee Loek Hermans. Beeld anp
Koning van de bijbanen en VVD-coryfee Loek Hermans.Beeld anp

Meest gelezen

1. Voor Wilders' keurtroepen staat democratie gelijk aan je zin krijgen
2. Luchtvaartmaatschappij: crash veroorzaakt door krachten van buitenaf
3. Hermans stapt op als senator VVD na Meavita-debacle
4. IKEA-oprichter betaalt voor het eerst in veertig jaar belasting
5. Aangifte Moszkowicz tegen kabinet 'volstrekt waanzinnig'

null Beeld Collignon
Beeld Collignon

Elke ochtend op mobiel

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden