Uw nieuwsgids voor dinsdag 19 april

Het aantal nieuwe studenten van laagopgeleide ouders daalt sterk. Verder waren NSB'ers fouter dan gedacht, en krijgt Europa greep op de Libië-route waarmee vluchtelingen Europa proberen te bereiken? Dit en meer in ons ochtendoverzicht.

Vluchtelingen op een bootje bij LibiëBeeld Joachim Amato

Minder studenten sinds leenstelsel
In het jaar dat de basisbeurs plaatsmaakte voor een lening daalde de instroom van studenten met laagopgeleide ouders. Dit blijkt uit cijfers van het ministerie van Onderwijs. De cijfers komen voor het ministerie van Onderwijs op een ongelukkig moment. Vorige week benadrukte de Onderwijsinspectie in het jaarlijkse onderwijsverslag ook al dat kinderen van laagopgeleide ouders minder kansen hebben in het Nederlandse onderwijssysteem. (+)

Dalende huizenprijzen
Huizen dalen in waarde als er windparken in de omgeving verschijnen, al is het minder dan veel huiseigenaren denken. Bij de hoogste windmolens loopt het verlies op tot 5 procent of meer. De kans op schadeclaims neemt hierdoor sterk toe.

'Mijn huis is helemaal niks meer waard'

Theo van Ruiten voerde actie om de waardedaling van zijn monumentale Drentse boerderij door de komst van een windpark erkend te krijgen. Het lukte. Maar nu moet hij zijn huis gedwongen verkopen. Lees hier het interview. (+)

Farmaceuten gebruiken ziekenhuis als reclamespotje
Farmaceuten paaien ziekenhuizen om hun dure medicijnen in de markt te zetten. Patiënten vragen deze dure merken ook bij huisarts en apotheek. Dat kost de zorgverzekeraars veel geld.

Vluchtelingenroute via Libië
Nu dagelijks honderden vluchtelingen en migranten de oversteek naar Italië wagen vanuit Noord-Afrika (met name Libië), loopt het aantal verdrinkingen op. Het vluchtelingenakkoord met Turkije is amper een maand oud of het is Libië dat zorgt voor een nieuw gevoel van urgentie bij de Europese Unie. 'Libië is nog complexer voor de EU dan Turkije', schrijft correspondent Sarah Venema in haar analyse. (+)

Debat over Oekraïne-referendum
Vandaag stemt de Tweede Kamer over een motie van de SP om het Oekraïne-verdrag in te trekken. Premier Rutte weigert dit nu al te doen. Niets mag het Nederlandse EU-voorzitterschap verstoren. Een analyse: Rutte speelt hoog spel met Houdini-act over Oekraïne. (+)

Zoro Feigl in Vlaanderen
Zoro Feigl (32) laat machines draaien, rollen en meppen, alsof ze bezield zijn. Ze lijken te dansen en steeds nét niet op hol te slaan. Die stoere kunstwerken oefenen een bijzondere aantrekkingskracht uit. En ze lijken steeds groter en vervaarlijker te worden. Komt dat zien in Vlaanderen! (+)

Zoro Feigl in VlaanderenBeeld Sanne De Wilde

NSB'ers nog fouter
Mussert was een tragische figuur en NSB'ers waren hooguit extreem-rechts, zo werd jarenlang gedacht. Historicus Bas Kromhout dook voor zijn boek Fout! de archieven in en herzag de geschiedenis. En hij huiverde: NSB'ers waren nog fouter dan gedacht. (+)

Anton Mussers (leren jas) temidden van andere NSB'ersBeeld anp

Land van afkomst: Akkabi
Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzoekt Robert Vuijsje in een reeks interviews. Acteur Achmed Akkabi (32): 'Bauke of Brahim spelen, maakt voor mij geen verschil.' (+)

Elke ochtend op mobiel
Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

Achmed AkkabiBeeld Robin de Puy
Beeld Collignon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden