Uw nieuwsgids voor dinsdag 15 december

'Sjoemelsoftware' is gekozen tot woord van het jaar, Poetin en zijn makkers blijken een typisch revolverheldenloopje te hebben, en zit u krap bij kas? Probeer dan de windmolenbusiness eens uit. Schijnt u miljoenen subsidie voor te kunnen krijgen. Dit, 'kaaskop' Marco Borsato en meer in de nieuwsgids van deze dinsdagochtend.

Fleur Willemsen
Windmolen bij de NDSM-werf in Amsterdam. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Windmolen bij de NDSM-werf in Amsterdam.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Terwijl u sliep...

...beloofde de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton tijdens een toespraak dat illegale immigranten die in de VS verblijven staatsburger mogen worden, als zij tot president verkozen wordt.

...bleek dat Noord-Holland de landelijke doelstelling voor windenergie volgend jaar waarschijnlijk niet zal halen. Dankzij partijen die oude windturbines bezitten.

...werd 'sjoemelsoftware' verkozen tot woord van het jaar.

...zagen de rijkste mensen in Nederland hun vermogen opnieuw stijgen, ditmaal met 23 miljard euro.

...kwam naar buiten dat één op de drie mantelzorgers weleens zijn geduld verliest tijdens het zorgen voor een familielid, vriend of buur. Met alle gevolgen van dien.

Hillary Clinton. Beeld AP
Hillary Clinton.Beeld AP

Vandaag belangrijk

Teevendeal: nog meer vragen
Voor 14.00 uur vanmiddag moet de Tweede Kamer liefst 250 vragen beantwoord hebben over de Teevendeal. Later vanmiddag spreekt de Kamer met de commissie Oosting, die zich over de deal met crimineel Cees H. heeft gebogen.

Vandaag buigt het Kamerbestuur zich ook over de vraag wie de opvolger van ex-Kamervoorzitter Van Miltenburg moet worden. (Achter de schermen wordt al druk gespeculeerd.)

Staakt-het-vuren en vredesgesprekken Jemen
Een zevendaags staakt-het-vuren en vredesgesprekken onder leiding van de Verenigde Naties: zo wordt in Jemen vanaf vandaag gezocht naar een oplossing voor het conflict in het land.

EU presenteert grensagentschap
Eurocommissarissen Timmermans (Betere regelgeving) en Avramopoulos (Migratie) presenteren een voorstel voor het nieuw op te richten Europese Grens- en Kustwacht Agentschap.

Sportgala NOC*NSF
Op het jaarlijke sportgala van NOC*NSF worden vanavond de belangrijkste Nederlandse sportprijzen uitgereikt. Voor sportman van het jaar zijn Sjinkie Knegt (wereldkampioen shorttrack), Niek Kimmann (wereldkampioen BMX) en Jeroen Dubbeldam (Europees kampioen springruiters) genomineerd. Bij de vrouwen zijn zwemster Sharon van Rouwendaal, turnster Sanne Wevers en atlete Dafne Schippers in de race.

Wiebes en het Belastingplan
Vanavond moet staatssecretaris Wiebes zijn belastingplan verdedigen in de Eerste Kamer. Dit staat in het plan. (+)

Het weer
De dag begint met relatief veel zonneschijn. Voor een decemberdag is het buitengewoon zacht, later op de dag valt er wel wat regen.

Teeven en Rutte in betere tijden (2010, bij de benoeming van Teeven als staatssecretaris van Justitie). Beeld ANP
Teeven en Rutte in betere tijden (2010, bij de benoeming van Teeven als staatssecretaris van Justitie).Beeld ANP
Atlete Dafne Schippers wordt misschien wel sportvrouw van 2015. Beeld ANP
Atlete Dafne Schippers wordt misschien wel sportvrouw van 2015.Beeld ANP

Mustreads

Wetenschappelijk bewezen: Poetin en makkers lopen erbij als revolverhelden (+)
De top van het Kremlin blijkt een raar loopje te hebben: met de rechterhand strak langs het lijf. Dat is geen teken van beginnende parkinson of een andere ziekte, stellen artsen onder leiding van de Nijmeegse hoogleraar Bas Bloem: het duidt erop dat Poetin en zijn naasten zijn getraind om de hand bij de holster te houden.

Geld verdienen? Probeer de windmolenbusiness (+)
Buren deden niet moeilijk, bezwaren kwamen niet. De gemeente Amsterdam paste een bestemmingsplan aan en vergunningen werden verleend. Banken stonden in de rij om 'zo'n ding' - à raison de 4 miljoen - te financieren, de rijksoverheid kwam over de brug met 6 miljoen euro subsidie. Zo verdienen handige jongens aan een milieu-eis.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Plus-teken

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Nederlands klimaatbeleid na het Parijse akkoord (+)
Na de euforie over het klimaatakkoord klonk in Parijs al snel: het echte werk begint nu pas. Wat betekent het 'historische akkoord' voor Nederland?

Overwinning Le Pen (+)
Goed, het anti-FN-blok won zondag de slag. Maar de aanhang in Frankrijk voor de familie Le Pen wordt elke verkiezingsronde groter: Front National haalde het beste resultaat uit zijn geschiedenis. 6,8 miljoen Fransen stemden op de partij en dat is 400 duizend meer dan bij de presidentsverkiezingen in 2012. Hoe wint het cordon sanitaire de oorlog?

Marco Borsato vindt zichzelf een kaaskop (+)
Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzoekt Robert Vuijsje in een reeks interviews. Zanger Marco Borsato (48): 'Vanaf het moment dat ik in het Nederlands zong, ging het lopen. Ik kon me beter uitdrukken. Mijn Italiaans is goed, maar in Italië blijf ik toch een Nederlander die Italiaans spreekt.'

null Beeld Linda Stulic
Beeld Linda Stulic

Populair op Volkskrant.nl

1. Egypte: vliegtuigramp Sinaï was geen terreurdaad
2. Met open grenzen is de welvaartsstaat ten einde
3. Le Pen wint geen enkele regio in Frankrijk
4. Na mislukking nu op zoek naar ervaren vervanger
5. Het mirakel van de Bijlmer (+)

Elke ochtend op mobiel

Wilt u dit overzicht elke ochtend rond 08.00 uur op uw mobiele telefoon ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

null Beeld Jos Collignon
Beeld Jos Collignon

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden