Uw nieuwsgids voor dinsdag 1 maart

Het aantal Nederlanders dat langdurig in armoede leeft, is door de economische crisis snel gestegen. Verder zouden neanderthalers ook aanmaakblokjes gebruiken en wachten de Verenigde Staten op Super Tuesday. Het belangrijkste nieuws van vandaag leest u in dit ochtendoverzicht.

Redactie
De koninklijke familie op de Groene Draeck Beeld anp
De koninklijke familie op de Groene DraeckBeeld anp

Het nieuws om uw dag mee te beginnen

Armoede in Nederland
Nederland telde in 2013 1,25 miljoen armen. Daarvan leefde bijna de helft (595 duizend mensen) minstens drie jaar onder de armoedegrens, het criterium voor langdurige armoede. Dat is bijna 4 procent van de Nederlandse bevolking. Lees ook het verhaal van twee vrouwen, die vertellen wat het betekent om arm te zijn. (+)

Groene Draeck
Prinses Beatrix kreeg De Groene Draeck in 1957 van het Nederlandse volk voor haar 18de verjaardag. Een duur cadeautje, blijkt nu. Het onderhoud van het koninklijke zeiljacht De Groene Draeck kostte tussen 2004 en 2015 anderhalf miljoen euro. Dat ligt niet zozeer aan de boot maar aan de werkwijze van het Marinebedrijf, dat het jacht onder zijn hoede heeft. (+)

Plus-teken

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Nederlandse IS-brigade
Gisteravond kwam het nieuws naar buiten dat zo'n acht Nederlandse jihadstrijders door IS geëxecuteerd zouden zijn in de Syrische plaats Ma'dan. Informatie van RBSS wordt door terrorismedeskundigen gekenmerkt als redelijk betrouwbaar. Lees hier hoe het conflict zou zijn ontstaan.

Jungle Calais
'Kijk, dat was het hutje van mijn vriend', zegt een Iraniër op mistroostige toon. Een smeulende stapel vloerbedekking, matrassen, sloophout, dekzeil en een oude jas. Van de hut zelf rest slechts het zwartgeblakerde staketsel. De ontruiming van de 'jungle' van Calais is begonnen. Correspondent Peter Giesen ging op reportage. (+)

Aanmaakblokjes
Al jaren vragen onderzoekers zich af wat toch die rare afgeschraapte steentjes zijn die archeologen soms vinden in Neanderthalerkampen. Het zijn aanmaakblokjes, opperen Leidse en Delftse onderzoekers nu. (+)

De 'aanmaakblokjes' Beeld Uni Leiden
De 'aanmaakblokjes'Beeld Uni Leiden

Super Tuesday
In meer dan tien Amerikaanse staten worden vandaag voorverkiezingen gehouden in de presidentsrace. Geeft Super Tuesday de doorslag? Bij de Republikeinen gaat de aandacht uit naar Texas, de grootste staat en de enige waar Trump niet leidt. Lees hier de analyse. (+)

Van Merwijk
Als je vroeger een VVD'er in het openbaar een schop verkocht, stond de politie het toe, mijmert Jeroen van Merwijk. 'En terecht.' Maar nu: wie treitert er nog, wie jent er nog? Interview met een ouderwets linkse cabaretier. (+)

Jeroen van Merwijk Beeld Ivo van der Bent
Jeroen van MerwijkBeeld Ivo van der Bent

Elke ochtend op mobiel
Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

null Beeld Peter van Straaten
Beeld Peter van Straaten
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden