Uw nieuwsgids van woensdag 6 januari

Noord-Korea claimt een succesvolle proef met een waterstofbom te hebben uitgevoerd, met een aardbeving tot gevolg. Intussen laaide de strijd over de Amsterdamse erfpachtgrond weer op. En pas op: ook vandaag kan het op veel plaatsen nog spekglad zijn. Dit en meer leest u in uw nieuwsgids van deze ochtend.

Beeld AFP

Terwijl u sliep...

...maakte Noord-Korea op de nationale televisie bekend dat ze een proef heeft uitgevoerd met een waterstofbom. Volgens het land is de proef een succes.

...zocht de FBI naar getuigen van de schietpartij in San Bernardino.

...werd bekend dat de gemeente eind vorig jaar acht malafide massagesalons in Amsterdam sloot. Daar komen nog eens acht salons bij. Bij de zaken zijn sporen aangetroffen die mogelijk wijzen op prostitutie.

...laaide de strijd over de Amsterdamse erfpachtgrond weer op. Drie experts maken vandaag gehakt van het beleid waarmee een kwart miljoen hoofdstedelijke erfpachters na de zomer te maken krijgen.

...werd in Keulen door honderden mensen gedemonstreerd tegen de diefstal en aanranding van vrouwen rond de jaarwisseling.

Een man kijkt naar het nieuws op de Koreaanse televisie: een proef met een waterstofbom zou succesvol zijn uitgevoerd.Beeld AFP

Vandaag in het nieuws

Salarisstroken in 2016
Salarisdienstverlener ADP maakt deze ochtend wereldkundig hoe uw salarisstrookje er dit jaar uit gaat zien. ADP bestudeerde alle nieuwe regelingen en berekende wie er dit jaar op vooruitgaan en wie juist niet.

People's Choice Awards
In de Verenigde Staten worden de People's Choice Awards uitgereikt. Fans kiezen hun favoriete films, muziek en televisieprogramma's.

Terugtrekken Obamacare
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt vandaag over de mogelijke terugtrekking van belangrijke aspecten van 'Obamacare'.

Treinstaking België
Vakbonden in Brussel en het zuiden van België zijn begonnen met een grote treinstaking van 48 uur. De staking zal het treinverkeer in België en ook internationale verbindingen tot donderdag flink ontregelen. Zo rijdt de Thalys twee dagen niet.

Driekoningen
Staat de kerstboom nog? Vandaag moet hij eigenlijk de deur uit, want wereldwijd wordt het Driekoningen-feest gevierd door christenen. Gedurende het feest worden de drie wijzen uit het Oosten herdacht, die een ster volgden die hen tot de stal in Bethlehem bracht. Daar lag het kindeke Jezus in de kribbe.

Glad in Nederland
Niet alleen in de drie noordelijke provincies, maar ook in delen van Flevoland, Utrecht, Overijssel, Gelderland en Noord-Holland kan het ijzelen. De VID waarschuwt voor de ochtendspits: 'Hou bewust rekening met gevaarlijke rijomstandigheden.' In Groningen (de stad, niet de hele provincie) beginnen bijna alle scholen later wegens het winterweer.

Het weer
Vannacht is er lokaal weer winterse neerslag gevallen. Inmiddels breidt de vorst zich nog wat uit in westelijke en zuidelijke richting, maar het is wel alleen vandaag nog winters.

Acteur Robert Downey Jr. met een People's Choice Award bij de uitreiking vorig jaar.Beeld AP

Plus-teken

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Schaatsen over de straten.Beeld ANP

Mustreads

Wat gebeurde er in Keulen?
Tijdens de jaarwisseling zijn in Keulen honderden vrouwen lastiggevallen en beroofd door Noord-Afrikaans of Arabisch uitziende mannen. Negentig mensen deden aangifte van ongewenste intimiteit of diefstal, in één geval staat vast dat er sprake was van verkrachting. Een reconstructie.

Klaar met stereotiepe beeldvorming
Actrice Maryam Hassouni speelt in de nieuwe tv-serie Flikken Rotterdam géén stereotiepe rol. 'Altijd was ik de jonge Marokkaanse vrouw. Ik werk er niet meer aan mee. Punt.' (+)

Beeldgevecht met de windmolens
Hoe hoger de windmolens, hoe hoger de emoties oplopen bij de vraag of ze al dan niet moeten worden geplaatst. Mag je daarbij een beetje fotoshoppen? Ach, het is maar hoe je er tegenaan kijkt. (+)

Oog in oog met een giraffe op straat
Wie dinsdag op de spekgladde straten van Emmen moest zijn, en de tijd vond om zijn ogen van de weg af te wenden, had oog in oog kunnen staan met een giraffe. Dierenpark Emmen is begonnen aan een volksverhuizing. (+)

Waar is de 55 miljoen euro van Amsterdam?
Zeg tegen de Amsterdamse wethouder Udo Kock (D66) niet dat hij 55 miljoen euro kwijt is. Ook bij de woorden 'weg' en 'zoek' trekt hij een gepijnigd gezicht. Nee, zegt de wethouder van financiën, dat geld is niet kwijt, het moet alleen worden 'ontvlochten'. (+)

Maryam Hassouni.Beeld Linda Stulic
Dieren van de savanne worden klaargemaakt voor transport. Na tachtig jaar heeft het in het dorpshart gelegen Dierenpark Emmen de deuren gesloten. De dieren krijgen een nieuw onderkomen in Wildlands Adventure Zoo, een dierenthemapark met pretparkattracties.Beeld ANP

Populair op Volkskrant.nl

1. Code oranje in Noorden verlengd tot middernacht
2. Merkel: spoor daders Keulen zo snel mogelijk op
3. In Nederland dreigt nieuwe onderklasse van vluchtelingen te ontstaan
4. Obama in tranen tijdens toespraak over wapenbezit
5. Politie Keulen meldt 'massa-aanranding' tijdens Oud en Nieuw

Elke ochtend op mobiel

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Beeld Gummbah
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden