Uw nieuwsgids van woensdag 11 november

Vandaag spreken Europese en Afrikaanse regeringsleiders met elkaar over het vluchtelingenvraagstuk. Voor het eerst is de EU ook een vragende partij. Daarnaast debatteert Den Haag over de belastingvoorstellen en dient het hoger beroep van Enise B., ook wel de Nederlandse 'Bonnie' (van Clyde) genoemd. U leest het allemaal in ons ochtendoverzicht.

Een vrachtwagen vertrekt vanuit Agadez, de hoofdstad van Niger, naar Dirkou, de laatste stop voor Libië. Vanuit Libië hopen de migranten de oversteek naar Europa te maken. Beeld Sven Torfinn
Een vrachtwagen vertrekt vanuit Agadez, de hoofdstad van Niger, naar Dirkou, de laatste stop voor Libië. Vanuit Libië hopen de migranten de oversteek naar Europa te maken.Beeld Sven Torfinn

Terwijl u sliep...

...publiceerde de Volkskrant uit het Nationaal Salaris Onderzoek. Wat opvalt: bankiers en beurshandelaren geven zelf aan dat ze handelen uit hebzucht. Lees hier meer opvallende conclusies (+) uit het rapport.

...liet de Colombiaanse rebellenbeweging FARC weten sinds september geen wapens en munitie meer te kopen.

...hebben wetenschappers de hoop om contact te maken met komeetlander Philae nog niet verloren. Ruimtevaartorganisatie ESA schat de kans fiftyfifty.

...keurde het Amerikaanse Congres een nieuwe versie van de defensiebegroting voor 2016 goed, waardoor het lastiger wordt om Guantánamo Bay te sluiten.

...laat het Internationaal Energie Agentschap weten dat de olieprijs langzaam zal oplopen, omdat oliemaatschappijen veel minder gaan investeren.

...bleek uit Deens onderzoek dat Nederland zo'n 8.200 jaar geleden getroffen is door een tsunami. Aanvankelijk dachten onderzoekers dat alleen Noorwegen en Schotland de vloedgolven te verduren hadden gekregen.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Vandaag in het nieuws

10.00 uur
Vandaag dient het hoger beroep van Enise B., de vrouwelijke helft van het gangsterduo dat vorig jaar rovend door Nederland trok. Enise B. werd in maart veroordeeld tot 12 jaar celstraf.

11.00 uur
De Tweede Kamer debatteert met staatssecretaris Wiebes (Financiën) over alle belastingvoorstellen van het kabinet voor volgend jaar. Daarin zit de beloofde lastenverlichting van 5 miljard, waarover het kabinet en de oppositie het niet eens kunnen worden (+).

11.11 uur
Voor carnavalvirend Nederland wordt jaarlijks om 11 over 11 op de 11e van de 11e het carnavalsseizoen afgetrapt. In andere delen van het land wordt vanavond het Sint-Maartenfeest gevierd waarbij kinderen langs de deur gaan om te zingen voor snoep.

15.45 uur
Op Malta wordt de migratietop tussen Europese regeringsleiders en hun Afrikaanse collega's geopend. In de hoofdstad Valleta wordt het vluchtelingenvraagstuk besproken. In tegenstelling tot op eerdere EU-Afrikatoppen is Europa nu ook vragende partij, schrijft EU-correspondent Marc Peeperkorn in zijn voorbeschouwing (+). De top duurt tot en met morgen.

18.30 uur
Op het Radio Gala wordt vanavond onder meer de Gouden RadioRing uitgereikt, de publieksprijs voor het beste radioprogramma. In de race hiervoor zijn: Helemaal Haandrikman (Bert Haandrikman NPO Radio 2), Bij Igmar (Igmar Felicia op SLAM!) en Blessings (Tim Hendriks op Groot Nieuws Radio).

Het weer
We hebben het wel gemerkt: de eerste tien dagen van deze novembermaand zijn zeer zacht verlopen, een record. De komende dagen wordt het geleidelijk minder zacht, met vanmiddag een maximum van 13 graden. Het kan ook gaan miezeren.

Tekening van Antonios Marcos van der P. en Enise B. Ze worden ook wel 'Bonnie en Clyde' genoemd naar het legendarische gangsterduo. Beeld anp
Tekening van Antonios Marcos van der P. en Enise B. Ze worden ook wel 'Bonnie en Clyde' genoemd naar het legendarische gangsterduo.Beeld anp

Mustreads

Voor in de twintig was Frank Allotey toen hij vanuit Ghana naar Nederland kwam. Hij had het vliegtuig genomen, in zijn paspoort stond een heus visum. Frank zou 'vrienden' bezoeken, maar eigenlijk was hij op zoek naar werk. In de Bijlmer vond hij een kamertje. Nu is hij weer terug in zijn geboorteland en baat hij strandtent 'Amsterdam' uit. Hij voelt zich 'een vrij man'. Lees de reportage (+) over remigratie van Afrikacorrespondent Kees Broere.

Een whodunnit op het Binnenhof: er is een lek in de met mystiek omhulde 'commissie stiekem'. De commissie opereert altijd in het geheim, zodat ministers en ambtenaren vrijuit kunnen spreken en de fractievoorzitters kunnen bijpraten over inlichtingenwerk, maar vorig jaar heeft één van de aanwezigen informatie gelekt aan de NRC. Wie heeft het gedaan? (+)

We blijven in Den Haag en wel bij een politicus die een dag geleden zijn vertrek aankondigde: Arie Slob. Columniste Sheila Sitalsing wil één van de wapenfeiten van Slob onder het voetlicht brengen (+). De introductie van het gezegde 'gratis bier'. 'Eén markante daad van Arie Slob is schandalig onderbelicht gebleven. En dat is zijn in belang moeilijk te onderschatten bijdrage, op 24 april 2012, aan het parlementaire taalgebruik.'

Columnist Max Pam wijdt zijn column (+) deze week aan het rekbare begrip van de Russische waarheid. 'Over een Russische overheidsdienaar kan worden gezegd dat hij (of zij) altijd liegt tenzij het tegendeel wordt bewezen. Dat gold in de tijd van de tsaar, dat gold in de tijd van de Sovjet-Unie en dat geldt in de tijd van Poetin nog steeds.'

Frank Allotey voor zijn strandtent. Beeld Sven Torfinn
Frank Allotey voor zijn strandtent.Beeld Sven Torfinn

Meest gelezen

1. Dieptepunt: hamburgertent met naam als 'Burgertrut' (+)
2. SeaWorld stopt met omstreden orka-shows in San Diego
3. Ajax-directeur Overmars speelde zwager werk toe
4. EU begint pr-campagne om vluchtelingen te weren
5. TomTom overbodig: nu ook offline navigeren in Google Maps

undefined

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Elke ochtend op mobiel

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden