Uw nieuwsgids van dinsdag 17 november

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry ontmoet François Hollande, Frankrijk bombardeert Raqqa en het Franse voetbalteam zal het in een blauw-wit-rood verlicht stadion opnemen tegen Engeland. De aanslagen in Parijs liggen nog vers in het geheugen, toch dringt de Haagse realiteit door: er moet een belastingplan komen. Dit is vandaag belangrijk.

Stan Putman
Parijzenaren hielden gisteren, samen met mensen over de hele wereld, een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslagen van vrijdag 13 november. Beeld Justin Tang / AP
Parijzenaren hielden gisteren, samen met mensen over de hele wereld, een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslagen van vrijdag 13 november.Beeld Justin Tang / AP

Terwijl u sliep...

...heeft de Franse luchtmacht opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op de Syrische stad Raqqa. Lees er meer over in ons liveblog over de ontwikkelingen rond de aanslagen in Parijs.

...legde D66-leider Alexander Pechtold een bom onder het Belastingplan van staatssecretaris Wiebes. 'Dit is Sinterklaas spelen voor de verkeerde doelen', zegt Pechtold dinsdag in een interview met het AD. Zijn tegenstem in de Tweede Kamer maakt weinig uit, de sleutel ligt bij Thom de Graaf in de Eerste Kamer, analyseert Robert Giebels (+).

...liet de Britse premier David Cameron weten na de aanslagen in Parijs flink te willen investeren in speciale eenheden van het leger. Hiervoor is in de komende vijf jaar twee miljard pond extra nodig.

...werd freelance-journalist en fotograaf Rik Goverde, onder meer correspondent voor het Algemeen Dagblad, Marokko uitgezet. Dat meldde hij op Twitter. Hij zegt geen enkel idee te hebben waarom dat is gebeurd.

...bleek het wettelijke streefcijfer voor topvrouwen in het bedrijfsleven bij lange na niet te zijn gehaald. Bedrijven krijgen nu acht jaar extra de tijd van de minister om een inhaalslag te maken.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Vandaag in het nieuws

Dinsdagochtend
De Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken spreekt vanmorgen in Parijs met de Franse president François Hollande over de terreur waarmee Frankrijk vrijdag te maken kreeg.

09.30 uur
In de rechtbank in Amsterdam staan drie mannen terecht voor de liquidatie van Willem Endstra. Vorige week zijn celstraffen geëist van 16 en 14 jaar.

20.00 uur
Het Franse voetbalteam staat vandaag in Londen tegenover het Engelse team in een vriendschappelijke oefenwedstrijd. Het Wembley stadion waar de wedstrijd wordt gespeeld, zal in de kleuren van de Franse vlag verlicht worden.

20.45 uur
Nederland speelt in Hannover een vriendschappelijke wedstrijd tegen Duitsland. De wedstrijd zal vooral van symbolische waarde zijn, schrijft sportverslaggever Iwan Tol (+). Door de aanslagen in Parijs komt de wedstrijd symbool te staan voor onverschrokkenheid richting daders en medeleven met de slachtoffers.

Verder in het nieuws
Premier Rutte is samen met staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam in Zuid-Afrika voor een handelsmissie. In hun kielzog zijn zeventig bedrijven meegereisd. Rutte heeft zijn aandeel met een dag ingekort, hij zal alleen vandaag in Pretoria en Johannesburg zijn voor het politieke deel van het bezoek.

In Ierland mogen homostellen vandaag voor het eerst trouwen. In een referendum in mei sprak 62,1 procent van de stemgerechtigde Ieren zich uit voor het homohuwelijk.

Vandaag zou de Tweede Kamer over het Belastingplan van staatssecretaris Wiebes stemmen, maar de kans is groot dat er verder wordt gedebatteerd en dat de stemming wordt uitgesteld naar donderdag of volgende week om D66 bij te sturen, schrijft Robert Giebels (+).

Het weer
Vandaag is het bewolkt en eerst nog op veel plaatsen droog. Naarmate de dag vordert, neemt de kans op regen of buien toe, mogelijk komt het tot onweer in het binnenland. Het is bijzonder zacht met temperaturen rond de 15 graden.

Het Wembley Stadion in Londen was de afgelopen dagen al blauw-wit-rood-verlicht. Beeld ap
Het Wembley Stadion in Londen was de afgelopen dagen al blauw-wit-rood-verlicht.Beeld ap

Mustreads

Na de terreuraanslagen op 11 september 2001 brak in de VS grote paniek uit op de Amerikaanse en Europese beurzen, maar maandag reageerden beleggers op de Franse beurs en elders in Europa nauwelijks op de aanslagen in Parijs. Wat is er gaande op de beursvloer? (+)

Oud-correspondent in Parijs Ariejan Korteweg woonde de minuut stilte op het Place de la République bij. Hij schrijft over de zoektocht naar nieuwe rouwrituelen (+). 'We zwijgen één, twee, drie minuten. Iemand zet aarzelend de Marseillaise in: 'Aux armes citoyens, formez vos bataljons'. Aan het slot aarzelend applaus. Hier bestaan geen rituelen voor; Parijs moet zijn rouw improviseren.'

Wat is de psychologie van de zelfmoordterrorist? De Volkskrant sprak de Israëlische expert Karmon (+), hij onderzocht alle motieven, van religieus tot materieel. 'Psychologisch gezien zijn sommigen volstrekt normaal, maar het komt geregeld voor dat ze problemen hebben en zijn behandeld.'

Columnist Bert Wagendorp had het liefst een woordloze column geschreven (+). 'Zo veel woorden zijn er sinds vrijdagavond geschreven, dat wat er is gebeurd er bijna onder is bedolven. Parijs is omgeven door een woud van woorden dat bijna ondoordringbaar is geworden. Moet je daar dan nog meer woorden aan toevoegen? Nóg een gepantserde mening?'

Franse studenten tijdens de minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen van vrijdag 13 november. Beeld ap
Franse studenten tijdens de minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen van vrijdag 13 november.Beeld ap

Meest gelezen

1. Teruglezen - Parijs, drie dagen na de terreurnacht
2. Waarom spreekt Hollande over 'Daesh' in plaats van IS?
3. Twee mannen in België vervolgd voor terroristische activiteiten
4. Teruglezen - Leven in Parijs onder hoogspanning, twee dagen na aanslagen
5. 'Terreurgroep IS trekt strijders terug uit Raqqa'

null Beeld Peter de Wit
Beeld Peter de Wit

Elke ochtend op mobiel

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden