Uw nieuwsgids van dinsdag 1 december

Vandaag zijn alle ogen weer op Parijs gericht. Terwijl de aarde gestaag opwarmt, praten - nadat gisteren de wereldleiders hun zegje al deden - de experts verder op de klimaattop. Daarnaast worden vandaag de andere zus en de ex van Willem Holleeder gehoord en pleit het CDA voor een aanpassing van de Ziektewet. Dit en meer in ons ochtendoverzicht.

Beeld uit de speciale klimaatproductie van de Volkskrant over Groenland.Beeld Mike Roelofs

Terwijl u sliep...

...maakte het CDA bekend de arbeidsmarkt open te willen breken: de christen-democraten stellen voor voortaan alleen de eerste acht weken door betalen bij ziekte. Wie langer ziek is, ontvangt bijna twee jaar een uitkering via een collectieve regeling. Ook zzp'ers.

...wil verzekeraar Delta Lloyd een miljard euro ophalen met de verkoop van nieuwe aandelen aan de bestaande aandeelhouders. Dit om het eigen vermogen naar een aanvaardbaar niveau op te krikken.

...beschuldigde Poetin Turkije ervan het Russische gevechtsvliegtuig te hebben neergehaald om illegale olieleveranties door IS veilig te stellen. Turkije ontkent.

...nam het IMF een historische stap. De Chinese munt yuan zal per 1 oktober 2016 worden opgenomen in het mandje van valuta waarop het IMF de zogenoemde speciale trekkingsrechten (SDR's) bepaalt.

...bleek uit onderzoek dat er niet zoiets als een mannen- of vrouwenbrein bestaat. Elk brein is een volstrekt uniek mozaïek van kenmerken die in meerdere of mindere mate vrouwelijk of mannelijk zijn.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Vandaag in het nieuws

8.30 uur
De grote VN-Klimaattop in Parijs begint aan zijn tweede dag. Op de eerste dag gisteren kwam een ongekende hoeveelheid wereldleiders bijeen, vanaf vandaag is het aan de experts. Zij praten verder over concrete en minder concrete maatregelen.

10.00 uur
In het liquidatieproces Passage komen vandaag Sonja Holleeder (de andere zus van Holleeder en weduwe van Cor van Hout) en zijn ex-vriendin Sandra den Hartog (tevens de weduwe van de geliquideerde crimineel Sam K.) aan het woord. Gisteren sprak zus Astrid Holleeder (+).

11.30 uur
De ministers van Buitenlandse Zaken van de verschillende NAVO-landen komen in Brussel bijeen voor overleg. Op de agenda staan onder meer de situatie in Afghanistan, de relatie tussen Oekraïne en Rusland en de eventuele toetreding van Montenegro tot de NAVO.

15.30 uur
De Tweede Kamer neemt afscheid van ChristenUnie leider Arie Slob. Hij liet vorige maand weten zijn fractievoorzitterschap aan de wilgen te hangen. De Volkskrant sprak zijn opvolger Gert-Jan Seegers (+).

Het weer
Vanochtend miezert het al vroeg in een groot deel van het land. Tergend langzaam trekt de regenzone noordoostwaarts. In het zuidwesten is het later vanochtend en vanmiddag van tijd tot tijd droog, maar elders moet tot de namiddag of avond gewacht worden voordat de paraplu dicht kan. Lees hier het gehele weerbericht.

Een bezoeker van de klimaattop in Parijs bekijkt een projectie van de aarde.Beeld afp

Mustreads

Tijdens de klimaattop in Parijs is de hoogste concentratie aan retoriek ooit gemeten, schrijft verslaggever Arie Elshout (+). 150 wereldleiders spraken. 'Het leidt tot een soort broeikaseffect bij de toehoorder. Je mond droogt uit terwijl je rug nat wordt van het zweet en je hoofd tolt van alles wat gezegd wordt. Het is de prijs die velen graag betalen voor de redding van de planeet. Want de wereld getuigt hier in Parijs in vele talen dat actie moet worden genomen tegen de klimaatverandering. Er wordt niks meer ontkend.'

Er bestaat een effectieve oplossing voor de klimaatcrisis waar zowel Shell als Greenpeace vóór zijn. De klimaatbijeenkomst in Parijs zou bij wijze van spreken kunnen worden afgelast als hij wordt uitgevoerd. Principiële tegenstanders bestaan nauwelijks, want het systeem is simpel en werkzaam. Wie broeikas wil uitstoten, luidt het idee, moet daarvoor betalen. Liefst fors. Dan gaat de uitstoot vanzelf naar beneden. Waarom betalen we geen klimaatbelasting?

'Kernenergie, daar moest je bij zijn,' tekent verslaggever Toine Heijmans op uit de mond van Rinus Olierook (+). 'De droom duurde een jaar of tien, toen raakte atoomenergie besmet. Rinus: 'Mijn moeder las in de krant dat het onveilig was. Ze zei: daar kom je dan niet meer vanaf.' Rob: 'Dat was verdrietig. Op dat moment is kernenergie verzopen in de politiek.' Maar ze onderhouden hun vriendenclub en komen nog altijd bij elkaar, en hun geloof in atoomkracht zijn ze nooit verloren.'

'De transitie naar schone energie is de geitenwollen sokken definitief voorbij, er is geld te verdienen en er liggen honderdduizenden banen in het verschiet,' schrijft columnist Bert Wagendorp. 'Over tien jaar hebben de energiereuzen andere namen en zijn er multinationals met producten waarvan we nu nog geen idee hebben - de Apples, Facebooks en Googles van het derde decennium van de twintigste eeuw. Misschien heten ze trouwens wel Google of Apple - daar weten ze ook dat de koolstofvrije nieuwe economie geweldige kansen biedt.'

Hoe gaan mensen om met klimaatverandering? De Volkskrant reist met een cameradrone de wereld rond om dat te laten zien. En presenteert de harde feiten en de beste bronnen. Bekijk hier onze speciale klimaatproducties.

Een deel van de wereldleiders die maandag spraken op de klimaattop in Parijs op de voorpagina van de Volkskrant.Beeld de Volkskrant
Een recordaantal wereldleiders maandag op de groepsfoto bij de klimaattop in Parijs. Bijna uiterst rechts premier Mark Rutte.Beeld epa

Meest gelezen

1. Teruglezen - Astrid Holleeder: 'Hij vermoordt eerst ons en pleegt daarna zelfmoord'
2. VS: 'Russisch vliegtuig vloog boven Turkije'
3. Teruglezen - Wereldleiders spreken zich uit over klimaatvraagstuk
4. Hoe praat je kinderen bij over vreselijk nieuws? (+)
5. Kraakbeen herstelt zichzelf, ook na 4.500 kilometer hardlopen

Elke ochtend op mobiel

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

Beeld Collignon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden