nieuwsstudievertraging Geneeskundestudenten

UvA-studenten staan te popelen om arts te worden, maar moeten lang wachten tijdens de opleiding

Geneeskundestudenten aan de Universiteit van Amsterdam moeten ruim anderhalf jaar wachten tussen hun bachelor en het begin van hun coschappen. En dat terwijl de maatschappij schreeuwt om nieuwe artsen. ‘Ik ben maar gewoon een extra master gaan doen.’

Bas Beekman
Met de lange wachttijd erbij duurt het 7,5 jaar voordat een geneeskundestudent geld kan gaan verdienen.
 Beeld Joost van den Broek
Met de lange wachttijd erbij duurt het 7,5 jaar voordat een geneeskundestudent geld kan gaan verdienen.Beeld Joost van den Broek

Romy Lebbink (22) stroomde direct na de middelbare school door naar de studie geneeskunde aan de UvA. Zonder studievertraging doorliep ze haar bachelor. Maar tot haar schrik moet ze nu ruim anderhalf jaar wachten voordat ze kan beginnen aan haar coschappen. ‘Het vervolg van mijn studie staat nu gepland voor november 2021’, zegt Lebbink.

Ze is niet de enige met dit probleem; alle geneeskunde studenten met een bachelordiploma aan de UvA moeten veel geduld hebben voor het vervolg van de studie. De gemiddelde wachttijd beslaat volgens het Universitair Medisch Centrum ‘ruim een jaar en veertien weken’. De huidige derdejaars die over een maand zullen afstuderen, vrezen dat zelfs dat ze twee jaar moeten wachten.

De studie geneeskunde staat al niet bekend als een korte opleiding. Na de bachelor moet een student om basisarts te worden drie jaar onbetaald fulltime coschappen lopen. Met de lange wachttijd erbij duurt het dus 7,5 jaar voordat een geneeskundestudent eindelijk wat kan gaan verdienen, terwijl de studieschuld vaak torenhoog is.

Amsterdams probleem

De coronacrisis heeft nog eens aangetoond hoe nijpend het tekort is aan zorgpersoneel. Ironisch genoeg heeft diezelfde crisis de vertraging voor geneeskundestudenten laten oplopen: ziekenhuizen gingen voor hen op slot. Met dat probleem hebben alle universiteiten te maken. Maar de lange wachttijd speelt vooral in Amsterdam. Het Leids Universitair Medisch Centrum laat weten dat geneeskundestudenten als gevolg van corona maar vier maanden hoeven te wachten totdat ze kunnen doorstromen naar de coschappen. Ook de Radboud Universiteit in Nijmegen en de Rijksuniversiteit Groningen laten weten geen extreem lange wachttijd te kennen.

In Amsterdam hebben de faillissementen van het Slotervaart Ziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen er zwaar ingehakt, zegt Frank van den Bosch, directeur communicatie van het Universitair Medisch Centrum. ‘Iedere universiteit heeft plekken in ziekenhuizen in de omgeving. Door het wegvallen van die twee, zijn veel plekken die bestemd waren voor UvA-studenten verdwenen. Alle andere plekken die beschikbaar zijn in andere ziekenhuizen, zijn al gevuld. We beginnen in maart ook nog eens met een nieuw curriculum van de master, dat kost tijd.’

De studentenraad merkt dat er veel frustratie is onder de jaarlijks ruim 300 studenten die binnenkort willen beginnen met de coschappen. ‘Vooral de studenten die deze zomer afstuderen zullen hiervan de dupe zijn. Zeker in de coronatijd zal het lastig zijn om de wachttijd in te vullen, wat de effecten van deze studievertraging voor ons nog betreurenswaardiger maakt’, zegt Danielle de Nobel, voorzitter van de studentenraad van het AMC.

Meer lesuren invoeren

De UvA zegt er alles aan te doen om de wachttijd te verkleinen. Zo wil de universiteit meer lesuren invoeren, om de drukte tijdens de praktijkuren te verminderen. ‘Verder willen we flexibeler omgaan met het rooster. Studenten kunnen nu bijvoorbeeld beginnen met hun wetenschappelijke stage, daardoor kunnen ze wel iets eerder beginnen', zegt van den Bosch.

Omdat de wachttijden zo lang zijn, kiezen sommige studenten er voor om een extra opleiding te doen. ‘Ik ga maar beginnen aan een master Gezondheidswetenschappen, om zo de tijd te vullen’, zegt student Lebbink.

Aantal aspirant-studenten verpleegkunde stijgt opnieuw
De interesse voor de opleiding verpleegkunde groeit. Dit jaar hebben een kleine 8.500 aspirant-studenten zich aangemeld voor de hbo-studie verpleegkunde. Dat is bijna 5 procent meer dan vorig jaar, toen het aantal aanmeldingen voor de opleiding ook al steeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden