UvA studenten eisen aftreden bestuur met protestmars

Naar schatting duizend studenten en docenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben vandaag geprotesteerd bij gebouwen van de universiteit in het centrum van de stad. De demonstranten liepen in een protestmars van het faculteitsgebouw aan de Roetersstraat naar een gebouw in de Binnengasthuisstraat.

Studenten en docenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Beeld anp

Ze willen dat het bestuur van de universiteit opstapt. 'Aftreden, aftreden!', riepen ze. Enkele betogers droegen een groot spandoek met de tekst 'CvB aftreden'. Een studente die zaterdag bij de ontruiming van het Maagdenhuis was, nam voorafgaand aan de protestmars het woord. 'Deze ontruiming was volstrekt onnodig. Dit geweld was pure intimidatie. Maar ons krijg je niet bang', zei ze onder luid gejuich van de betogers.

Op een zeker moment sloot een groep uitgeprocedeerde vluchtelingen, die maandagochtend gedwongen de Vluchtgarage moest verlaten, zich aan bij de mars. Zij demonstreerden tegen het Nederlandse asielbeleid en kregen daarvoor bijval van de studenten. Daardoor klonken er uit de stoet ook leuzen als 'we are here', en 'geen man, geen vrouw, geen mens is illegaal!'.

Bezetting raakte open zenuw

Eén succes hebben de actievoerende studenten in elk geval geboekt: de discussie over de organisatie van het hoger onderwijs is aangezwengeld. Nu nog concrete resultaten.
Lees hier de analyse (+).

'Met bezetters viel niet te praten'

Het college van bestuur heeft vandaag laten weten dat het tijdens de bezetting van het Maagdenhuis niet mogelijk was afspraken te maken met de bezetters, die zich De Nieuwe Universiteit noemen. Dat, en een aantal 'incidenten' die tijdens de bezetting in het Maagdenhuis hadden plaatsgevonden waren aanleiding voor het bestuur van de Universiteit van Amsterdam om het gebouw eergisteren te ontruimen.

Het bestuur noemt de gesprekken die het tijdens de bezetting met DNU hield 'moeizaam'. Ook werd de inzet en de coöperatieve houding die het bestuur volgens zichzelf toonde door DNU 'verdraaid'. 'Hierdoor was het geloof dat met DNU daadwerkelijk afspraken kunnen worden gemaakt, verdwenen. Het was onduidelijk wie er spreekt, welke groep de overhand heeft op welk moment', aldus de bestuursleden.

DNU was van plan afgelopen weekeinde een wetenschapsfestival te houden in het bezette Maagdenhuis. Het bestuur stak daar met de ontruiming een stokje voor.

Het bestuur zegt verder de gebeurtenissen van zaterdag te betreuren. Bij de ontruiming van het pand zijn elf actievoerders gearresteerd en is een agent gewond geraakt. Er zitten nog zes mensen vast.

UvA-docenten in brief: bestuur weg na ontruimingsflater
Volgens zo'n honderd hoogleraren en docenten heeft het bestuur van de UvA een 'bestuurlijke blunder' gemaakt door het Maagdenhuis afgelopen weekend alsnog te laten ontruimen door de ME. Dat zij in een ingezonden brief in nrc.next. Ze willen dat het College van Bestuur vertrekt.

Zaterdagochtend kwam er na zes weken een einde aan de bezetting van het Maagdenhuis in Amsterdam. De ME werd ingezet om de actievoerders uit het pand te krijgen. En dat terwijl de studenten hadden gezegd dat ze maandag zelf weg zouden gaan na een festival dat ze afgelopen weekend wilden houden.

'Wat heeft het College van Bestuur bezield om opnieuw zo'n flater te begaan?', schrijven UvA-hoogleraar Ewald Engelen en universitair hoofddocent Olav Velthuis in de brief die is ondertekend door meer dan honderd hoogleraren en docenten. 'Had men niet tot maandag kunnen wachten?'

Goodwill

Volgens de medewerkers heeft het bestuur de opgebouwde goodwill van afgelopen weken als sneeuw voor de zon laten verdwijnen met de ontruimingsactie. Ze vragen zich dan ook af of het bestuur niet beter kan opstappen: 'Wordt het niet tijd voor een nieuw College van Bestuur dat met schone lei, onbezoedeld door het verleden, daadwerkelijk kan beginnen met het zo broodnodige vernieuwingsproces?'

Volgens voorzitter Louise Gunning van het college 'is het aan de academische gemeenschap om uiteindelijk uit te spreken of ze er vertrouwen in hebben. We zullen ze over onze overwegingen vertellen', zei ze maandagochtend op NPO Radio 1. De voorzitter denkt dat het bestuur in staat is om de gewenste overgang in goede te banen leiden. 'Vanmiddag is ons wekelijkse vragenuurtje. Ik nodig ze van harte uit om hierover te komen praten.'

Louise Gunning-Schepers, voorzitter van het College van Bestuur van de UvA spreekt boze studenten toe voor de ingang van het Maagdenhuis aan het Spui, na de ontruiming van het Bungehuis. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden