Uur lummeltijd per dag brengt rust en orde

HEBBEN WE het te druk of hebben we het lekker druk? De deskundigen zijn verdeeld. Wel zijn ze het erover eens dat veel agendaslaven hun tijd efficiënter zouden kunnen besteden....

De gepensioneerde Shell-manager Marion Haynes leert de lezers van Persoonlijk tijdmanagement allereerst dat ze pas meester worden over hun eigen agenda als ze prioriteiten stellen. Ze adviseert haar lezers om heel kritisch te kijken naar iedere activiteit om te beoordelen of deze noodzakelijk is. Haar inziens doen werkers wonderlijk veel dingen die totaal geen nut hebben. 'Bijvoorbeeld het maken van rapporten waar niemand iets mee doet.'

Als eenmaal is bepaald wat de essentiële activiteiten zijn, moeten ze goed worden gepland. Veel mensen hebben volgens Haynes de neiging allerlei belangrijke zaken uit hun handen te laten vallen zodra er een relatief onbelangrijk klusje tussendoor komt. Dwing jezelf taken af te maken voordat je aan een nieuwe klus begint. En leer ook eens 'nee' te zeggen, adviseert Haynes.

De prioriteiten zijn gesteld en de taken gepland. Maar dan... 'Zelfs dan zul je altijd met onderbrekingen en bronnen van afleiding te maken hebben', erkent de schrijfster. Collega's kloppen aan, klanten bellen, brieven stapelen zich op en e-mailtjes stromen binnen. Volgens Haynes is juist in deze dagelijkse routine veel efficiencywinst te behalen.

Het is bijvoorbeeld een bekende les dat met name post in één keer moet worden afgehandeld. Lees deze op een vast moment van de dag, bepaal al tijdens het lezen welke actie moet worden ondernomen, archiveer wat belangrijk is en gooi vooral ook veel weg, adviseert Haynes. Niets schijnt zo fnuikend te zijn voor de concentratie als het zicht op bergen brieven, mailtjes en notities die nog afgehandeld moeten worden.

Thuisgekomen neemt de professionele 'organiser' Denise Hulst het advieswerk van Haynes over. Even is de lezer aangenaam verrast dat in Veel te doen, weinig tijd nu eens niet de man maar de vrouw een hoofdrol speelt. Totdat duidelijk wordt dat Hulst de tijdwinst vooral zoekt in het huishouden. En dat is nu eenmaal het natuurlijke werkterrein van de vrouw, lijkt ze te denken.

Tip: Zorg voor voldoende overhemden voor je partner zodat je slechts één keer per week hoeft te wassen en te strijken. Het is geen advies uit een Libelle uit 1955. Het is Het Spectrum 2000. Manlief mocht eens misgrijpen. Hij hoeft thuis pas aan de slag als hem dat nadrukkelijk wordt gevraagd en als andere potentiële helpers het laten afweten. Tip: 'Als je van plan bent om een grote schoonmaak te houden, vraag dan of iemand je helpt: of je huishoudelijke hulp, een goede vriendin, je moeder of je partner.'

Nu zou het flauw zijn het boek volledig te laten afbranden door de politiek correcte m/v-politie. Hulst geeft beslist interessante adviezen voor tijdmanagement thuis, zoals het vermijden van uitstelgedrag, dubbel werk en overdreven perfectionisme. Vooral ook haar tips voor onthaasting in de vrije tijd zijn aangenaam. 'Doe eens een poging om je te vervelen', adviseert Hulst. 'Gun jezelf elke dag een paar minuten stilte. Leer luieren.'

Wie zich al eens in tijdmanagement heeft verdiept, zal in de twee nieuwe boeken weinig nieuws ontdekken. De basislessen zijn al jaren hetzelfde. Wel behoren Haynes en Hulst tot de nieuwe lichting specialisten die niet exact voorschrijven wat moet worden gedaan en met welke kleur dat in de agenda moet worden bijgeschreven. De regelneven met dikke planmasters hebben plaatsgemaakt voor vriendelijke begeleiders met vertrouwde maar nog steeds zinnige adviezen.

Zowel Haynes als Hulst beloven hun lezers minstens een uur tijdwinst per dag. De gewonnen uren hoeven wat hen betreft niet direct productief te worden gebruikt. Het is lummeltijd. Volgens Haynes kan deze tijd worden besteed aan denken, praten, lezen en ontspannen. Hulst gunt ons vooral meer tijd voor hobby's, sport, uitgaan en luieren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden