Utrechtse wethouder Jongerius treedt terug

De Utrechtse wethouder van Cultuur, Margriet Jongerius, treedt per direct af. Ze kondigde maandag haar vertrek aan. Volgens haar partij GroenLinks heeft Jongerius geconstateerd 'dat haar bestuursstijl niet matcht met de manier waarop in Utrecht politiek wordt bedreven'. Ze zou om die reden 'buiten de politieke arena effectiever kunnen zijn dan als wethouder van Utrecht'.

Margriet Jongerius Beeld anp
Margriet JongeriusBeeld anp

Of haar vertrek verband houdt met het vernietigende rapport van de Utrechtse rekenkamer over het muziekpaleis Tivoli/Vredenburg is niet duidelijk. De gemeente moest sinds de opening van het veel te dure centrum met miljoenen bijspringen. De gemeenteraad wordt dinsdag bijgepraat over het rapport en behandelt het later deze maand in een vergadering.

De rekenkamer concludeerde dat de bouw en exploitatie van het muziekcentrum is uitgelopen op een financiële flop. De bouwkosten zijn met ruim 58 miljoen euro overschreden. Het aantal betalende bezoekers is veel te laag voor de enorme capaciteit van het gebouw. Als er niks verandert, is exploitatie onmogelijk en loopt de gemeente aanzienlijke financiële risico's.

Volgens de Utrechtse fractie van GroenLinks vergde de beslissing 'veel moed en zelfreflectie' van Jongerius. 'Wij kunnen de beslissing van Margriet dan ook alleen maar respecteren', aldus GroenLinks-fractievoorzitter Heleen de Boer.

Veel te laag ingeschat

De gemeente Utrecht heeft het miljoenentekort bij het nieuwe muziekgebouw TivoliVredenburg grotendeels aan zichzelf te wijten. Bouw- en exploitatiekosten zijn structureel veel te optimistisch ingeschat. Dat concludeerde de Utrechtse Rekenkamer in het kritische rapport Een Paleis voor Muziek. Lees hier alles over de financiële molensteen om de nek van de gemeente Utrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden