Utrechtse universiteit deelt massastudies op in groepen

De Universiteit Utrecht wil enkele massastudies opdelen in kleinschalige colleges. Het eerste college is enkele weken geleden van start gegaan: het Utrecht Law College, een soort eredivisie voor 75 scherp geselecteerde rechtenstudenten....

De komende jaren wil de universiteit alle studies met meer dan driehonderd eerstejaars opdelen in ‘overzichtelijke groepen studenten, zodat van kleinschaligheid sprake is, met daaraan gekoppeld een vast docententeam’, zo stelt het Strategisch Plan 2005-2009. Afgaande op de aanmeldingscijfers van dit jaar zouden naast rechten vier studierichtingen voor opdeling in aanmerking komen: geneeskunde, geschiedenis, psychologie en pedagogie.

Een woordvoerder van de universiteit laat weten dat de ervaringen met het Utrecht Law College (ULC) worden afgewacht, voordat wordt besloten tot concrete vervolgstappen. Docenten en studenten aan het ULC zijn enthousiast. De faculteit selecteerde uit zijn ruim achthonderd eerstejaars een groep van 75 studenten. Zij werken het gewone studieprogramma af, maar doen daarnaast veel extra’s. Uiteindelijk resulteert de opleiding in het gewone bachelor-diploma rechten plus een getuigschrift van het ULC.

De coördinator van de opleiding, Peter Rijpkema, zegt tijdens colleges van de gewone opleiding ‘de helft van de tijd’ bezig te zijn met ‘studenten in het spoor te houden’. Daardoor ‘verpieteren’ gemotiveerde studenten. Bij het ULC zijn die nadelen er niet. Rijpkema verwacht dat het getuigschrift van het ULC zijn studenten makkelijk toegang zal geven tot de topmaster-opleidingen bij elke universiteit.

Komend jaar lanceert de rechtenfaculteit zijn tweede college, Recht & Maatschappij, met veel aandacht voor vakken als sociologie en geschiedenis. Uiteindelijk verwacht Rijpkema vier à vijf colleges aan zijn faculteit, plus een restant standaard-opleiding. De college-structuur is wel duurder dan het gewone onderwijs door de kosten van de selectie, de intensieve begeleiding en de extra activiteiten.

Vandaag begint in Utrecht de jaarlijkse beurs voor aankomend studenten, de Studie Beurs, die duurt tot en met zaterdag. Er worden bijna honderdduizend bezoekers verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.