Utrechtse regio laat inburgering al beginnen in het azc; knelpunt blijft krappe woningmarkt

Zestien gemeenten in de regio Utrecht gaan intensief samenwerken om vluchtelingen in dit gebied sneller te huisvesten, te laten integreren en aan werk te helpen. De gemeente Utrecht is al begonnen met het bieden van taallessen, opleidingen en werkervaring; dit gaan nu ook de omliggende gemeenten doen.

Vluchtelingen in een asielzoekerscentrum in Heumensoord.Beeld anp

Met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is door de gemeenten afgesproken dat asielzoekers die een verblijfsvergunning krijgen, in deze regio kunnen blijven wonen. Als ze minder hoeven te verhuizen, kunnen ze hun sociale contacten behouden, is het idee.

Woensdagochtend tekenden de zestien gemeenten hierover een overeenkomst. Het zijn Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Woerden, Wijk bij Duurstede en Zeist.

Het is de eerste regio die zo intensief samenwerkt op dit onderwerp. Het COA juicht het initiatief toe, omdat vluchtelingen zo sneller kunnen integreren.

Uitkering

Slechts één op de drie vluchtelingen heeft een baan; de meesten zijn langdurig afhankelijk van een uitkering. Met de grote asielinstroom van de laatste jaren moet meer werk gemaakt worden om de kansen van deze nieuwkomers te vergroten, anders dreigt ook voor een groot deel van deze nieuwe groep vluchtelingen langdurige werkloosheid, zeggen de gemeenten. Zij willen dat de nieuwkomers zo snel mogelijk de taal gaan leren en indien mogelijk een passende vakopleiding gaan volgen.

In meerdere onderzoeken wordt gepleit voor een zo snel mogelijke start van de integratie van vluchtelingen. Om te voorkomen dat tijd verloren gaat en de vluchtelingen apathisch worden van het wachten in de asielzoekerscentra, aldus een woordvoerder van de gemeenten. De Utrechtse gemeenten gaan nu al in het asielzoekerscentrum beginnen met het inburgeringsprogramma. 'We kijken wat hun talenten en ambities zijn. Door sneller te beginnen kunnen sneller resultaten worden geboekt.'

Beeld anp

Een van de knelpunten is de huisvesting van vluchtelingen op de krappe woningmarkt in deze gemeenten. De afspraak is dat er meer woningen bijkomen voor deze doelgroep, zodat de huisvesting van vluchtelingen niet leidt tot de verdringing van anderen die vaak al jaren wachten op een sociale huurwoning. Hiervoor moeten bijvoorbeeld meer leegstaande kantoren worden omgebouwd tot woningen. Ook willen de gemeenten er voor waken dat de vluchtelingen gezamenlijk op een kluitje worden gehuisvest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden