Utrechtse prostituees willen coöperatie

Een groep prostituees uit Utrecht wil een coöperatie oprichten om zelf ramen uit te baten. Een meerderheid van de Utrechtse politiek staat achter dat plan en wil dat het college van B en W het initiatief ondersteunt. Totdat de coöperatie een feit is, moet de gemeente alles doen om de vrouwen te beschermen tegen mensenhandelaren.

Prostituees in 2004 voor hun woonboten aan de tippelzone het Zandpad in Utrecht. Beeld ANP
Prostituees in 2004 voor hun woonboten aan de tippelzone het Zandpad in Utrecht.Beeld ANP

Dat blijkt uit vragen die de Utrechtse raadsfracties woensdag aan het college hebben gesteld. Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht maakte vorige week bekend dat de gemeente de vergunning van de laatste exploitant van raamprostitutie in Utrecht zal intrekken. Daardoor verliezen meer dan 200 vrouwen hun werkplek.

Utrecht ziet sinds 2010 samen met politie en justitie streng toe op misstanden in de prostitutie. Dat leidde er eerder al toe dat de vergunningen van een aantal exploitanten werd ingetrokken. De grootste uitbater, met 98 werkplekken aan het Zandpad en 17 ruimtes in de Hardebollenstraat, raakt in juli zijn papieren kwijt. De exploitant wordt verdacht van mensenhandel, verstoring van de openbare orde en slecht levensgedrag, aldus de gemeente.

De gemeenteraad juicht de aanpak toe, maar heeft zorgen over vrouwen die mogelijk in de illegaliteit verdwijnen nu hun werkplek verdwijnt. D66 wil dat de prostituees de tijd, zorg en steun krijgen om hun coöperatie op te richten. De PvdA vindt dat de gemeente er in de toekomst voor moet zorgen dat geen enkele exploitant meer een dominante positie kan krijgen. 'Het aanpakken van deze man maakt meteen alle meiden die werken achter de ramen werkloos', aldus de fractie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden