Utrechts college blijft wankel geheel

Een verzoeningsgesprek bij de burgemeester thuis doet wonderen. Vorige week viel het Utrechtse college van burgemeester en wethouders bijna op een motie van afkeuring van Leefbaar Utrecht tegen VVD-wethouder Jan van Zanen....

Burgemeester Annie Brouwer ging dinsdagavond een stevig gesprek aan met de hoofdrolspelers in het conflict: partijvoorzitter Broos Schnetz van Leefbaar Utrecht en diens fractievoorzitter Vincent Oldenborg, en de VVDwethouder en fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Brouwer wil niet dat deze brede coalitie sneuvelt, nu er grote projecten op het punt van uitvoering staan.

Vandaag brengen de ministers Karla Peijs (Verkeer en Waterstaat) en Sybilla Dekker (VROM) een bezoek aan Utrecht. Rijk en gemeente tekenen een belangrijke overeenkomst over een rijksbijdrage van 300 miljoen euro aan de bouw van een nieuw station en de aanpak van het gebied eromheen. Ook als het college was gevallen, had dit document getekend kunnen worden. Maar het moet voor de burgemeester een onprettig moment geweest zijn, toen de twee ministers haar eerder in de week polsten of de politieke commotie geen roet in het eten zou gooien. Een crisis als deze geeft hoe dan ook een ongunstig signaal af aan de landelijke politiek, waarvan Utrecht het geld hard nodig heeft.

Er waren grote misstanden bij de Utrechtse reinigingsdienst, waar de vuilnismannen flink hadden te lijden onder een starre directie, zo bleek uit een recent rapport van Ernst en Young. Maar ook bij andere Utrechtse gemeentelijke diensten spelen managementsproblemen, waarvan het personeel slachtoffer wordt. De kwestie was niet ernstig genoeg om het college te laten vallen. Dat deze zo op de spits werd gedreven had zijn oorsprong in een langer lopend conflict tussen de grote coalitiepartij Leefbaar Utrecht en de kleine eigenwijze fractie van de VVD, die elkaar vaker met harde woorden schofferen.

Hiervan is wethouder Jan van Zanen het slachtoffer geworden. Hij is tevens partijvoorzitter van de VVD. Volgens een offici verklaring van het partijbureau heeft zijn positie niet te lijden gehad onder de crisis, die in Den Haag wordt afgedaan als een lokale zaak. Maar het imago van Van Zanen heeft door alle publiciteit van de afgelopen week een forse deuk opgelopen.

Rest de vraag of de coalitie van Leefbaar Utrecht, VVD, PvdA en CDA de rit kan uitzitten tot de verkiezingen in 2006. Leefbaar Utrecht en de VVD verklaren de vrede te hebben getekend. Ze beloven vantevoren meer te overleggen over moeilijke kwesties, maar die belofte hebben ze ook na voorgaande conflicten gedaan.

Gisteren in de raad bleek al dat de partijen afspraken hadden gemaakt over lastige onderwerpen op de agenda. Over bijvoorbeeld een eerste kredietaanvraag van 3,9 miljoen euro voor de bouw van een muziekpaleis in de stad, dat meer dan 90 miljoen euro gaat kosten. Dit valt onder de verantwoordelijkheid van Leefbaar Utrecht-wethouder Walther Lenting. Op verzoek van de VVD werd deze discussie uitgesteld tot na de zomer.

Ook over een ander twistpunt het bouwen van achtduizend woningen op groene plekken in de stad bleken de partijen het al op voorhand eens te zijn: de helft van de te bebouwen groenstroken was geschrapt. Het blijft echter onzeker hoe lang de emotionele spelers in de Utrechtse politiek het hoofd koel kunnen houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden