Utrechter, kies voor toegang tot Luilekkerland

Woensdag 1 juni stemt de bevolking van de stad Utrecht niet alleen over de Europese Grondwet, maar ook over uitbreiding van de koopzondag....

Rogier Ormeling

Stadgenoten, heeft u dat nou ook, dat u juist op zondag last heeft van het onaangename gevoel dat er iets aan uw leven ontbreekt? Dringt dit gevoel van onbehagen zich op zondag niet altijd net iets sterker aan u op dan tijdens de rest van de week? Wordt u zich op zondag niet telkens weer pijnlijk bewust van de kloof tussen uw verlangen en de werkelijkheid, vooral wanneer u door de stad wandelt, van de ene etalage naar de andere? Ervaart u het niet als een Tantaluskwelling dat u wel naar die koopwaar mag kijken, maar dat deze onbereikbaar blijft omdat de winkels op zondag gesloten zijn?

Voelt het roofdier in uzelf, dat ook op zondag instinctief op jacht naar een koopje wil, zich niet telkens weer geketend en tekort gedaan? Vindt u het niet godgeklaagd dat er tussen uzelf en uw prooi op zondag zich steeds weer een dubbele glazen ruit of een rolluik bevindt? Heeft u op zondag ook altijd zo'n jeuk aan uw portemonnee? En vindt u niet dat de binnenstad er op zondag veel te stil en doods bij ligt? Is het risico dan niet veel te groot dat u besprongen wordt door allerlei vervelende vragen omtrent het mysterie en de zin van uw bestaan?

Vormt de zondagse leegte niet de ideale voedingsbodem voor allerlei zorgen en angsten, angst voor de toekomst bijvoorbeeld en dan met name de angst voor een terroristische aanslag? Utrechters, wanhoop niet langer! Er is licht aan het einde van de tunnel. Het einde van uw lijden, uw verlossing is dichterbij dan uw denkt! Op 1 juni is er in Utrecht niet alleen een referendum over de Europese Grondwet maar ook over de vraag of u voor of tegen de uitbreiding bent van de koopzondagen naar alle zon- en feestdagen. Laat deze kans niet liggen, help u zelf en ook de Nederlandse economie er weer bovenop!

Utrechters, winkelen biedt uitkomst! Winkelen is immers het middel tegen de angst die gepaard gaat met onze vrijheid, niets doet ons zozeer onszelf vergeten, niets stelt ons zozeer op ons gemak. Laat u dus vooral niet wijsmaken dat winkelen niets dan hol consumentisme is. Natuurlijk, de materie is aan bederf onderhevig en kan daarom nooit goddelijk zijn, maar winkelen is juist een poging om de materie te bezielen en tot de geest te verheffen. Winkelen is zingeving, wie winkelt verleent waarde aan datgene wat hij koopt. Winkelen is leven: shoppen of niet shoppen, dat is de vraag. Breng daarom uw stem uit, volg de stem van uw instinct, volg de stem van uw portemonnee. Als u van grote dingen houdt, grote auto's en grote winkels dan is dit de gelegenheid voorgoed af te rekenen met de kleine winkelier. Het kan niet langer zo zijn dat Hoog Catharijne, het winkelhart van Nederland, op zondag niet klopt.

Maak van het winkelcentrum de tempel die het ook op zondag behoort te zijn. Zorg ervoor dat het voortaan alle zondagen feest wordt. Niemand heeft het recht om u de toegang tot Luilekkerland te ontzeggen!

Rogier Ormeling is publicist.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden