Utrecht zet Romafamilie op straat

De Romafamilie Nicolich komt deze maand op straat te staan. De gemeente Utrecht gaat hun geen nieuwe woonruimte aanbieden en vindt dat ze hun eigen boontjes moeten doppen.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER en CHARLOTTE HUISMAN

UTRECHT - De rechter in Utrecht heeft woensdag bepaald dat de gemeente de twee panden in De Meern mag ontruimen waar zij verblijven. Utrecht had een kort geding aangespannen omdat de bewoners weigerden te vertrekken hoewel de gebruiksovereenkomst voor de woningen op 1 januari van dit jaar afliep.

De gemeente is de familie Nicolich meer dan zat, bleek uit de pleitnota van advocaat Bernard Tomlow die namens de gemeente optrad. 'Zij vertonen jarenlang onverbeterlijk gedrag en leggen de schuld bij een ander', zei hij tegen de rechter. De familie heeft zich tijdens haar verblijf in De Meern schuldig gemaakt aan uitkeringsfraude en andere strafbare feiten, en tevens overlast veroorzaakt.

De familie Nicolich heeft in de regio een ruim tien jaar slepende geschiedenis opgebouwd van huisuitzettingen, overlast, criminaliteit en niet afbetaalde schulden. Woningcorporaties hadden in 2009 geen zin meer hun een volgende 'laatste kans' te bieden in een nieuwe woning, na wederom een uitzetting na overlast.

Daarop heeft de gemeente tijdelijk betaald voor noodopvang van de familie. In 2010 besloot Utrecht hun een allerlaatste kans te bieden door hen tijdelijk te huisvesten in twee ruime woningen aan de Rijksstraatweg in De Meern die op de slooplijst stonden. Zij hoefden geen huur te betalen. Zij wisten toen al dat zij daar uiterlijk op 31 december 2011 uit moesten, aldus de gemeente.

De huisvesting van de families in de twee matig onderhouden woningen leidde tot een mediarel. Critici stelden dat Utrecht het wangedrag van een beruchte familie had beloond met villa's in een stad waar veel woningzoekenden jaren moeten wachten op een huis.

In de panden in De Meern wonen nu twee gezinnen: in het ene een vader, moeder en vier kleine kinderen, in het andere een vrouw met haar drie meerderjarige zonen. Zij weten niet waar zij heen moeten als zij worden uitgezet, zeggen ze. Het Leger des Heils had een onderkomen voor hen gevonden in Maarsbergen. In januari werd de gevel van dat huis beklad met de tekst: 'Zigeuners weg, anders dood.' Hierop besloot de familie Nicolich de verhuizing af te blazen.

Discriminatie

De Romafamilie vindt dat zij wordt gediscrimineerd en verwacht van de gemeente nieuwe woonruimte. Maar daarop hoeft zij niet te rekenen. Als er al sprake is van discriminatie, is het positieve discriminatie, betoogde advocaat Tomlow. 'De familie gaat er kennelijk van uit dat de gemeente een zorgplicht heeft die nimmer tot een einde komt.' Hij wees erop dat andere huurders die gedwongen worden tot ontruiming van hun woning zelf andere huisvesting moeten regelen. 'Zij worden niet keer op keer geholpen.'

Gevreesd wordt dat de familie weer gaat zwerven door de provincie. Vandaag debatteert de gemeenteraad over de familie Nicolich. De oppositie vindt dat de raad niet goed over de kwestie wordt geïnformeerd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden