Utrecht wil wietproductie reguleren met 'cannabisclub'

De gemeente Utrecht wil gereguleerde wietproductie op medisch wetenschappelijke gronden. Twee Utrechtse stichtingen gaan nog voor de zomer een ontheffing van de opiumwet aanvragen bij het ministerie van Volksgezondheid om een zogeheten cannabisclub mogelijk te maken.

Coffeeshop. Beeld anp

Deze stichtingen die nu in oprichting zijn, hebben tot doel wiet te telen voor de eigen leden in het kader van medisch wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoeksvoorstel van het instituut voor Verslavingsonderzoek IVO ligt al klaar.

Wethouder Victor Everhardt (D66, Volksgezondheid) hoopt zijn plan voor een wietclub te realiseren via de weg van de volksgezondheid. Daarom vraagt hij een ontheffing aan van de opiumwet bij de staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn, op wetenschappelijke gronden.

Met het experiment wordt onderzocht of door de cannabisclub de psychische gesteldheid van de leden verbetert. Tevens wordt gemeten of de geteelde wiet minder schadelijk is voor de volksgezondheid dan die van de coffeeshops. Ook bekijken de onderzoekers of de cannabisclub kan bestaan zonder overlast te geven.

Alternatief
Utrecht wil met het telen voor eigen gebruik een alternatief scheppen voor de ongecontroleerde, criminele aanvoer van softdrugs via de achterdeur van de coffeeshops. Op dit moment is veel wiet van onbekende herkomst. De softdrug wordt geteeld met veel bestrijdingsmiddelen en het gehalte van de werkzame stof THC is soms hoger dan 15 procent. Het kabinet wil wiet met een THC-gehalte boven dat percentage als harddrug bestempelen.

Everhardt lanceerde zijn voornemen voor gereguleerde wietproductie ruim twee jaar geleden. Minister Opstelten (Justitie) reageerde meteen negatief. Everhardt: 'De uitvoering had een stuk sneller gekund als het kabinet had meegewerkt. Opstelten had aangekondigd de politie op de cannabisclub af te zullen sturen als er meerdere planten bij elkaar zouden staan die niet tot de afzonderlijke leden te herleiden zouden zijn. Dat kon ik de Utrechters die wilden meedoen aan dit experiment niet aandoen.'

De cannabisclub is volgens Everhardt wezenlijk anders dan verzoeken van andere steden voor gereguleerde wietproductie. Als de ontheffing wordt verleend, kan het werven van de benodigde maximaal honderd leden beginnen, evenals de zoektocht naar één of meerdere locaties voor de teelt. Het is nog niet duidelijk of alle planten bij elkaar komen te staan of dat ze verspreid worden over de stad.

Slim en kansrijk
Deskundigen vinden het Utrechtse wietplan via de weg van de volksgezondheid slim en kansrijk. 'Bij Opstelten weet je op voorhand dat het niet mag, waarbij de minister steevast wijst op internationale verdragen', zegt advocaat André Beckers, gespecialiseerd in cannabis- en coffeeshopbeleid. 'Het is heel interessant dat Utrecht het via een andere invalshoek probeert. Volksgezondheid biedt mogelijk meer ruimte. In Amerika zijn ook genoeg medical marijuana shops die verdacht veel lijken op onze coffeeshops.'

De Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) noemt het Utrechtse plan 'juridisch absoluut kansrijk'. In België is de vereniging Trekt uw Plant ook succesvol met 'legale' wietproductie door de bevordering van de volksgezondheid voorop te stellen, zegt VOC-woordvoerder Derrick Bergman. 'De rechter heeft zich daarover al twee keer positief uitgelaten.'

Meerdere steden
Ook diverse andere steden hebben plannen voor gereguleerde wietteelt, waaronder Eindhoven en Tilburg. De Tilburgse burgemeester Noordanus heeft in dit kader zelfs onlangs een oud plan uit 1999, dat nog is opgesteld door wijlen burgemeester Stekelenburg, opgestuurd aan minister Opstelten. In Eindhoven zijn de coffeeshops zelf betrokken bij een plan voor gecontroleerde wietproductie. Volgens de VOC zijn in zeker dertien gemeenten onlangs moties aangenomen door de gemeenteraad voor regulering van de cannabisteelt, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Nijmegen en Zwolle.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden