Utrecht wil oude auto's uit centrum weren

De gemeente Utrecht wil vervuilende auto's uit het centrum gaan weren. Dat maakte de gemeente bekend. Het stadsbestuur voert de maatregel in om de kwaliteit van de lucht te verbeteren. 'Het Utrechtse wagenpark is vervuilender dan het landelijk gemiddelde', concludeert het gemeentebestuur.

Archieffoto Beeld Thinkstock
ArchieffotoBeeld Thinkstock

Auto's die als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, niet meer in het centrum mogen komen, zijn dieselwagens ouder dan 8 jaar; voor benzinewagens is de grens 12 jaar. In 2007 stelde Utrecht al een zogenoemde milieuzone in voor vrachtwagens in het centrum. Vanaf 2013 gaat die zone ook gelden voor bestelbussen die op diesel rijden.

Binnen de grenzen van de milieuzone in de binnenstad wonen ongeveer 750 mensen, grotendeels studenten. Voor autobezitters willen B en W een overgangsregeling invoeren. Een scanauto controleert kentekens; wie zonder toestemming in het centrum rijdt, krijgt een boete. Of er ook een regeling komt voor mensen die binnen de milieuzone werken, of voor winkeliers, is nog niet bekend, zei wethouder Frits Lintmeijer (Verkeer, GroenLinks) vandaag.

Het college komt met het plan, omdat Utrecht er al jaren niet in slaagt te voldoen aan de Europese normen voor verbetering van de luchtkwaliteit. Vanaf 2015 kan de Europese Commissie fikse boetes opleggen aan overheden die de grenzen overschrijden. Waarom het gemotoriseerde verkeer in Utrecht meer vervuiling veroorzaakt dan elders, moet uit nader onderzoek blijken.

In 2008 sneuvelde een soortgelijk plan in Amsterdam. Daar ging het om auto's van een bouwjaar voor 1992. De plannen stuitten op forse kritiek, onder anderen van toenmalig minister Camiel Eurlings (Verkeer).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden