Utrecht wil laatste prostitutiepanden in stad opkopen

Het Utrechtse stadsbestuur wil negen panden in de Hardebollenstraat opkopen voor 5,9 miljoen euro, om zo te voorkomen dat de prostitutie terugkeert naar deze straat in het centrum van de stad. Dit maakte burgemeester Jan van Zanen vrijdagavond bekend.

De HardebollenstraatBeeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

De burgemeester zei eerder dat hij in een 'juridisch harnas' zat bij het besluit over de toekomst van de straat waar tientallen jaren prostituees achter de ramen zaten, totdat de vorige burgemeester Aleid Wolfsen in 2013 alle prostitieramen in de stad heeft gesloten.

Op de panden loopt nu een vergunningaanvraag voor raamprostitutie. De buurt is fel tegen de terugkeer van de prostituees. Ook het stadsbestuur heeft liever dat alle raamprostituees in Utrecht straks aan de gang gaan op één locatie aan het Nieuwe Zandpad, die nog moet worden gerealiseerd.

De gemeente heeft overeenstemming bereikt met de eigenaren van de prostitutiepanden voor de aankoop ervan, als de gemeenteraad deze zet goedkeurt. Met deze eigenaar, Wegra, ligt de gemeente in de clinch sinds de sluiting van alle 150 prostitutieramen. Dit omdat de exploitanten mensenhandel zouden faciliteren.

De misstanden zouden zich vooral afspelen op het Zandpad, de grote prostitutiezone met bootjes langs de Vecht. Maar de ramen van dezelfde exploitant Wegra aan de Hardebollenstraat, waar voornamelijk oudere Latijns-Amerikaanse prostituees hun geld verdienden, moesten toen ook dicht.

Op het Nieuwe Zandpad moeten volgend voorjaar 162 nieuwe werkruimtes komen voor raamprostitutie. Deze plannen voor de nieuwe prostitutiezone lopen voortdurend vertraging op.

Raadslid Steven de Vries van coalitiepartij GroenLinks is kritisch over de beslissing. 'GroenLinks is verbaasd dat na maanden van uitstel, er nu sprake lijkt van afstel en Utrechtse sekswerkers nog steeds geen werkplek hebben gekregen. Bovendien leidt de gelijktijdigheid van de beslissing tot de (privaatrechtelijke) aankoop van de panden met het (publiekrechtelijke) weigeren van de vergunning tot zorgen over de mogelijke schijn van belangenverstrengeling.'

Lees ook

Heibel in de Hardebollenstraat toen in maart niet duidelijk was of de prostitutie zou terugkeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden