Utrecht wil isolatie huis afdwingen

De provincie Utrecht wil huiseigenaren en bedrijven verplichten hun woning of kantoor energieneutraal te maken.

Van onze verslaggevers Charlotte Huisman en Michael Persson

De provincie gaat het Rijk vragen hiertoe een zogenoemde Utrechtwet in te stellen, naar voorbeeld van de Rotterdamwet waarmee die stad in 2005 kansarmen wilde weren. De wet moet Utrecht de bevoegdheden geven verplicht te stellen dat in 2040 alle gebouwen in de provincie in hun eigen energie voorzien. Op de sancties voor eigenaren die hun woning of kantoor niet ‘vergroenen’, wordt nog gestudeerd.

‘Wij gaan in 2010 aan de regering vragen om deze Utrechtwet. Daarmee willen we van het Rijk de bevoegdheid krijgen om energieverspillers aan te pakken’, zegt gedeputeerde Wouter de Jong (ChristenUnie).

Het voorstel is een kentering in het groene denken. Het beleid van minister Cramer van Milieu is tot dusver gebaseerd op vrijwilligheid en beloningen (subsidies) voor particulieren en bedrijven die groene maatregelen nemen. De Utrechtse plannen gaan verder: straffen voor het níet nemen van groene maatregelen.

Minister Cramer: ‘De huidige stimuleringsmaatregelen lijken inderdaad niet toereikend om de uitstoot van CO2 in de bestaande bouw voldoende terug te dringen. Dat realiseert het kabinet zich ook. Daarom worden wettelijke en/of fiscale maatregelen voorbereid om het beleid aan te scherpen. Komend voorjaar worden daarover besluiten genomen.’

De Jong wil dat in 2040 alle gebouwen in Utrecht zijn aangepast. ‘Als we de mogelijkheden zouden hebben, zouden we nu al beginnen. Daarom hebben we bevoegdheden nodig om dit plan uit te kunnen voeren. Dan kunnen we bijvoorbeeld met bedrijven afspraken maken hoe zij hun bedrijfspand gaan transformeren van energieslurpend naar energieleverend.’

Bij een huis in Katwijk aan Zee wordt de spouwmuur opgevuld met purschuim. (Raymond Rutting / de Volkskrant) Beeld
Bij een huis in Katwijk aan Zee wordt de spouwmuur opgevuld met purschuim. (Raymond Rutting / de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden