Utrecht vreest referendum

Hans Spekman heeft zijn steun uitgesproken voor burgemeesterskandidaat Aleid Wolfsen. Het immer fleurig geklede PvdA-Kamerlid, ooit een van de populairste lokale Utrechtse politici, doet dit in een filmpje dat is te zien op de website YouTube....

Het is voor de organisatoren van het Utrechtse burgemeestersreferendum te hopen dat de oproep van Spekman vandaag nog wat extra kiezers naar de stembussen lokt. De vraag of de opkomst van 30 procent wordt gehaald, is voor de gemeente inmiddels prangender dan wie van de twee kandidaten wordt verkozen.

Want de gemeente vreest dat de opkomst onder de 30 procent blijft, die nodig is voor een geldige uitslag. Uit een gemeentelijke enquête blijkt dat niet meer dan 27 procent van de stemgerechtigden van plan is woensdag een keuze te maken uit de twee voorgelegde kandidaten. Bij een opkomst onder de 30 procent is dit raadgevende referendum mislukt. Dan is de gemeenteraad vrij de burgemeesterskandidaat te kiezen die wordt voorgedragen aan de minister van Binnenlandse Zaken; al zegt een aantal fracties daarbij wel te kijken naar de stemverdeling tussen de twee.

Borden
‘Lood om oud ijzer’, is er met dikke zwarte stift geschreven op een groot aantal verkiezingsborden in de stad. Dat zowel Ralph Pans (nu directievoorzitter van de VNG) als Aleid Wolfsen (Kamerlid) lid zijn van de PvdA, is, op zijn zachtst gezegd, niet goed gevallen in de stad.

Opvallend veel Utrechters vertellen dat ze hun stemkaart al hebben verscheurd. ‘Er valt toch niets te kiezen in het Utrechtse burgemeestersreferendum’, is volgens de enquête van de gemeente de opgegeven reden van de helft van de niet-stemmers.

Aan de kandidaten heeft het niet gelegen. Ongeveer 60 procent van de kiesgerechtigden weet hun namen te noemen. Beiden hebben de afgelopen weken energiek campagne gevoerd. Op hun websites verhalen ze over hun ontmoetingen met Utrechters overal in de stad.

Pans deed onder meer mee aan de Singelloop, dronk koffie met buurtbewoners, at met daklozen en bezocht een moskee. Wolfsen luidde onder meer de klokken van de Dom, wond zich op over de vele knelpunten voor de fietsers in de stad, bood enthousiaste vrijwilligers in de stad taart aan, bezocht een wedstrijd van FC Utrecht en maakt zich hard voor een ‘spijbelrechter’.

Verschillen
Voor wie de twee bezig heeft gezien, zijn de verschillen duidelijk. Pans, de ervaren bestuurder die van grote projecten houdt, versus Wolfsen, de oud-rechter die het ‘dorpse’ van Utrecht wil behouden en veel nadruk legt op het thema openbare orde en veiligheid. Wolfsen lag vanaf het begin voor in de peilingen, waarschijnlijk door zijn grotere bekendheid als Kamerlid. Pans lijkt wat in te lopen. Dit waarschijnlijk mede door zijn vergeefse oproep het referendum open te breken om ook kandidaten van andere partijen te laten meedingen.

Maar die oproep heeft weer kwaad bloed gezet bij een aantal fracties in de gemeenteraad. En die raadsleden moeten, als de opkomst achterblijft, de nieuwe burgemeester kiezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden