Utrecht vindt Belle van Zuylen toch te riskant

Van onze verslaggeefsterCharlotte Huisman..

UTRECHT De 262 meter hoge Belle van Zuylen, gepland in de Utrechtse vinexwijk Leidsche Rijn, komt er niet. De gemeente Utrecht vindt de risico’s te groot vanwege de economische crisis. Projectontwikkelaar Burgfonds, die het risico van de bouw en exploitatie van de toren zou dragen, geloofde nog wel in de haalbaarheid.

Utrecht wil graag hoogbouw in het centrum van Leidsche Rijn. Burgfonds bood in 2004 aan om hier de hoogste toren van Nederland neer te zetten, vlak bij de A2, met onder meer kantoren, appartementen, winkels en een hotel. Het pistachegroene diabolovormige gebouw zou een half miljard euro kosten. Utrecht reageerde enthousiast op het plan.

Maar critici spraken van een megalomane toren, die op 60 kilometer afstand te zien zou zijn. Minister Cramer (VROM) noemde het de verkeerde toren op de verkeerde plek. Defensie maakte bovendien bezwaar omdat de toren de radar in Soesterberg, waarmee Defensie het luchtruim in de gaten houdt, zou verstoren.

Volgens wethouder Harrie Bosch (PvdA, Wonen), die zich jarenlang hard heeft gemaakt voor de toren, sloeg de twijfel de laatste maanden van vorig jaar toe, omdat hem toen duidelijk werd dat de effecten van de crisis langer voelbaar zouden zijn dan gedacht.

‘Het risico zit hem in het tijdverlies, als je verder gaat in het proces en niet weet of je de eindstreep haalt. Dat risico kun je een stad niet aandoen.’

Eind vorig jaar hakte het stadsbestuur de knoop door, en liet begin dit jaar aan Burgfonds weten dat de toren er niet komt.

Directeur Peter Ruigrok van Burgfonds spreekt van ‘een emotionele strop’ maar zegt de beslissing van de gemeente te respecteren. ‘Het doet even pijn. De omstandigheden nu zijn wezenlijk anders dan in 2006. Maar wij hadden er al een crisisbestendig plan van gemaakt.’

De projectontwikkelaar, die zelf opdraait voor de gemaakte kosten, kijkt nu of zij de toren elders kan slijten.

Minister Cramer en de provincie Utrecht reageerden verheugd op het afblazen van het project. Volgens de minister zou de toren een streep hebben gezet door de openheid van het Groene Hart. De provincie liet in een reactie weten voortaan meer en in een vroeger stadium betrokken te willen worden bij hoogbouwplannen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden