Utrecht test student vooraf op geschiktheid voor studie

Studenten die aan de Universiteit Utrecht willen studeren, moeten zich vooraf verplicht laten testen op geschiktheid voor de studie. Alleen gemotiveerde en voor de gekozen studierichting geschikte studenten krijgen een positief advies. Hiermee wil de universiteit het niveau van het onderwijs verhogen. Het percentage uitvallers moet afnemen.

Campusterrein De Uithof in UtrechtBeeld ANP

Wie zich inschrijft, moet in een digitale vragenlijst duidelijk maken waarom hij voor deze studierichting heeft gekozen. Daarna loopt de aspirant-student een paar dagen mee op de gekozen faculteit om te zien wat de studie behelst. Ook heeft hij een gesprek met een docent over zijn motivatie. Op basis daarvan krijgt hij een advies of hij wel of niet geschikt is voor de gekozen studierichting. Deze matchingprocedure, zoals de universiteit het noemt, is vanaf komend studiejaar verplicht voor alle aankomende studenten.

Als de student het dringende advies heeft gekregen iets anders te gaan zoeken, kan hij toch besluiten zich in te schrijven bij de universiteit. Studenten kunnen niet worden geweigerd, maar de universiteit verwacht dat ze het advies serieus zullen nemen.

'Het is niet negatief bedoeld. Het gaat ons erom te laten zien dat wij kwaliteit eisen', zegt rector magnificus Bert van der Zwaan. Hij hoopt dat de universiteit goede studenten zal aantrekken met de invoering van dit instrument. 'En dat andere studenten denken: hier hoor ik niet, ik kan beter naar een minder veeleisende onderwijsinstelling gaan.'
Van der Zwaan beklemtoont dat het de universiteit niet alleen gaat om 'de negens en de tienen'. 'Ook iemand die zevens haalt en bereid is het beste uit zichzelf te halen, is welkom.' Consequentie van de toelatingsprocedure is dat geïnteresseerden zich voor 1 mei moeten aanmelden bij de universiteit.

Veel universiteiten zijn bezig met het verhogen van de eisen aan studenten. Aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam moeten de eerstejaars vanaf dit jaar alle 60 studiepunten halen om door te mogen gaan. Utrecht gaat nu naar eigen zeggen nog een stapje verder.

Een omslag in het denken over studeren is nodig, meent Van der Zwaan. Er werd volgens hem te gemakkelijk gedacht over het behalen van een universitaire titel. Het landelijke percentage van een kwart van de studenten dat uitvalt, moet omlaag.

Het risico bestaat dat jongeren die op hun achttiende nog niet rijp genoeg zijn om de juiste keuze te maken maar wel talentvol zijn, door dit systeem buiten de boot vallen. Wij gaan hier extra op letten, zegt Van der Zwaan.

Ook als de student een positief advies heeft gekregen, is hij nog niet zeker van zijn plek. Na tien weken studie bekijken de docenten of hij de juiste keuze heeft gemaakt. Op dat moment kan hij nog overstappen naar een andere studierichting.

Van der Zwaan denkt dat de verplichte matchingprocedure eerder studenten zal trekken dan zal afschrikken. En als de consequentie zou zijn dat er minder dan de huidige 30 duizend studenten zouden studeren aan zijn universiteit, zou hij dat niet erg vinden. 'Als het rendement maar stijgt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden