Utrecht steekt miljoenen in TivoliVredenburg

De gemeente Utrecht wil jaarlijks miljoenen extra uittrekken om een goede exploitatie van muziekcentrum TivoliVredenburg mogelijk te maken. De jaarlijkse huur wordt omlaag geschroefd met 1,856 miljoen euro. Daarnaast krijgt het centrum jaarlijks 400 duizend euro 'om de bedrijfsvoering te versterken en de programmering verder te ontwikkelen'. Daarbovenop krijgt TivoliVredenburg in 2017 eenmalig 1,1 miljoen euro om het eigen vermogen op te krikken.

Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

'De maatschappelijke en economische waarde van TivoliVredenburg voor Utrecht is groot. We zetten een streep onder het verleden en geven TivoliVredenburg de ruimte om te investeren, want investeren in TivoliVredenburg is investeren in de groei van de stad', onderbouwt wethouder Kees Diepeveen het steunprogramma. De gemeenteraad moet zich nog uitspreken over de voorjaarsnota waarin de plannen zijn opgenomen.

De lastenverlichting voor de muziektempel is in ieder geval voorzien voor de jaren 2017-2020. Het extra geld voor TivoliVredenburg gaat niet ten koste van het budget voor andere culturele instellingen in de gemeente.

Exploitatietekort

Vorige week schreef de Volkskrant over het rapport van het Onderzoeks- en adviesteam TivoliVredenburg, waar in stond dat de gemeente Utrecht de subsidie aan het muziekgebouw met 1,9 miljoen euro moest verhogen om het gebouw rendabel te maken.

Het gigantische complex met vijf zalen voor onder meer pop, klassiek en jazz kostte 156 miljoen euro: tientallen miljoenen euro's meer dan begroot. Na de opening in juni 2014 liep het tekort snel op.

In november 2015 kwam de Utrechtse Rekenkamer met een kritisch rapport over TivoliVredenburg. Daaruit bleek dat de gemeente Utrecht het miljoenentekort grotendeels aan zichzelf heeft te wijten omdat bouw- en exploitatiekosten structureel veel te optimistisch zijn ingeschat.

Met een begroting van ruim 20 miljoen euro en 8 miljoen euro subsidie is het jaarlijkse exploitatietekort bijna 2 miljoen euro. De bouwkosten waren in 2006 geraamd op 98,6 miljoen euro, het gebouw kostte uiteindelijk 156 miljoen euro.

Interview Carolien Gehrels

'Goedkoper is het gebouw niet te exploiteren', zegt Carolien Gehrels, voorzitter van het Onderzoeks- en adviesteam TivoliVredenburg, in een interview met de Volkskrant. Om te overleven heeft TivoliVredenburg extra miljoenen euro's aan subsidie nodig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden